Autor Wątek: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM  (Przeczytany 72812 razy)

grzesiek76

• Gość
Odp: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM
« Odpowiedź #165 dnia: 11.06.2015, 08:08 »
"Równocześnie są badania, które wyraźnie pokazują, że znaczna cześć naszych wędkarzy nie zamierza korzystać z kwater i nie chce płacić za noclegi. Wolą wydać pieniądze na dojazd samochodem, bo taniej i bez kłopotu."

Najpewniej tak jest.
10-20 lat temu takie zachowania były normą nad wodami Padu i Ebro. Wędkarze przyjeżdżali, nocowali pod namiotami...I "wszystko" było tam wolno. Jedynie co to kupowali licencje, które zresztą kosztowały przeważnie jakieś grosze...I byli (bardzo) mile widziani :)
Parę euro za licencję, parę euro na zakupy w tamtejszym sklepiku..
Zamożniejsi i Ci bardziej "turystyczni" poszli jeszcze do dobrej restauracji, i kupili trochę suwenirów.

Wszystko było dobrze. Obie strony były zadowolone...Do czasu aż "dzicz" z Europy wschodniej zaczęła ich ryby walić w łeb.
Teraz jest drożej, a zakazów więcej niż liści na drzewach.

Powierzchownie nieco od biegłem od tematu. Ale wiecie co mam na myśli.

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 11.06.2015, 08:27 »
Wędkarz, to osoba, która nie pozyskuje ryby w żaden sposób.
Cóż, uświadomiłem sobie, że zostałem zdegradowany do podrzędnej klasy rybackiego mordercy ryb. :'(

Dla mnie wędkarstwo to możliwość wyjścia nad wodę, połowienia ryb i decyzji czy je wypuszczam czy zjadam.
Jeśli ktoś ma inną wizję, ma prawo, jego wola.
Tyle, że w naszej Polsce ustalono, że jakikolwiek połów ryb na wodach publicznych podlega regulacjom prawnym, a rozsądny obywatel prawo szanuje, a nie pisze, że ma je w d..pie.

bigdom, nie obraziłeś mnie zupełnie (trzeba być utalentowanym idiotą by to osiągnąć ;D) tylko pokazałeś, że wpasowujesz się w tendencyjny sposób wypowiadania przeciw oponentom, najczęściej rybakom, ichtiologom itd. Nic to, mam nadzieję, że kolejne dyskusje będą bardziej merytorycznie niż burzliwe. 8)

Modus, poproszę o źródło twojego ostatniego wpisu, bo to są chyba cytaty. A są dość ciekawie zmanipulowane więc ciekaw jestem kto tak lubuje się w kombinowaniu treścią.

mjmaciek w wolnej chwili coś krótko napiszę o operatach.
Co do wód które podałeś, by cokolwiek o nich mówić potrzebuję danych o:
- odłowach rybackich z ostatnich 10 lat,
- odłowach wędkarskich z ostatnich 10 lat,
- powierzchni wód, głębokości itd,
- temperatura wód 2x w roku z kilku ostatnich lat,
- zawartość tlenu w wodzie (zima - lato) z kilku ostatnich lat,
- kilka innych drobiazgów których nie chce mi się wymieniać.
Niestety, bez takich danych wróżką nie będę i nie wypowiem się. ;D

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 11.06.2015, 08:37 »
Ciekawa dyskusja chłopaki. Nie ironizuję.
Obawiam się tylko że może nastąpić dłuuga przepychanka na argumenty...
A ryb po prostu jest mało.

To pewnie wina wyłącznie kormoranów...teraz troszkę ironizuję.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #168 dnia: 11.06.2015, 08:44 »
Co do agroturystyki to Grzesiek słusznie zauważył, że samo pojawienie się ludzi nad wodą przyniesie wymierne korzyści. Sklepy, stacje paliw, opłaty za wędkowanie - to uiści nawet oszczędny bardzo wędkarz. Ci co mają bardziej zasobne portfele wybiorą prywatne kwatery, Ci mający kasy dużo hotele, domy wypoczynkowe... A to dopiero początek. Jeżeli wędkarzy byłoby mnóstwo, to od września do listopada tez byliby jacyś, czyli moznaby jeszcze na nich zarabiać. Tutaj juz trudno mieszkać pod namiotem. Tak więc pieniędzy byłoby sporo w obiegu. Co interesujące - na pozwoleniach możnaby zarobić lepiej niż na sprzedaży ryb. Kto wie czy podniesienie cen ryb za kg nie sprawiłoby, że rybak odławiałby mniej, bardziej myśląc jak ściągnąć do siebie wędkarzy, sprzedając tylko 'górkę' . I tak powinno być.

Co do samych rybaków - to w Rogoźnie i Wągrowcu operuje spółka Maj na dwudzistukilku jeziorach. Ile tam jest ryb? Wędkarsko nie sa to ciekawe wody niestety, zabiera się na pewno zbyt dużo aby dane jezioro było atrakcyjne dla łowiących.

Ja mam łowiska komercyjne, które są otwarte cały rok. I są tam wędkarze cały rok, zimą jest ich mniej, ale da się zarobić. Taka promocja przydałaby się i na Mazurach, zwłaszcza, że ryby aktywne cały rok to płoć, okoń, leszcz czy szczupak - które są podstawą tamtejszych jezior. 
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 11.06.2015, 08:47 »
No i sieja spod lodu!! Świetne łowiska siejowe myślę że przyciągnęłyby wielu wędkujących. A gdyby było jeszcze dużo pięknego miętusa, to w dzień i w nocy można by spod lodu łowić.

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 11.06.2015, 09:02 »
No i sieja spod lodu!! Świetne łowiska siejowe myślę że przyciągnęłyby wielu wędkujących. A gdyby było jeszcze dużo pięknego miętusa, to w dzień i w nocy można by spod lodu łowić.

Z sieją jest problem ze względu na deficyty tlenowe w wodach gdzie jeszcze jest lub może występować. Deficyty zarówno zimą jak i latem Wiele wód ma zbyt dużą dawkę biogenów i to straszliwie psuje ich potencjał dla wód siejowo-sielawowych.
Miętus podobnie, choć on poradzi sobie w płytszych zbiornikach i rzekach, a sieja tam nie przeżyje.

Atrakcyjność wód zależy od świadomości wędkarzy, ich mentalności i pazerności. Zimą sporo mazurski jezior jest atrakcyjnych wędkarsko, skoro znaczna część wędko-łowców wraca z połowu z wiadrem okoni. :D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #171 dnia: 11.06.2015, 10:00 »
Bo już od świadomości, mentalności i pazerności rybaków to nie? Jeśli chcesz rozsądnej dyskusji, to stosuj rozsądne argumenty.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #172 dnia: 11.06.2015, 11:32 »
Luk. Przecież pisałem już o tym jak to widzę. Po co mam się powtarzać?

Kotwic. Nie mam prawa w d.pie. Nigdzie tego nie napisałem.
Właśnie Wy jesteście tendencyjni. Przyjmujecie to prawo i tyle. Jest operat, to go trzeba wypełnić. Ja uważam, że operaty dla wędkarzy nie są potrzebne. Powtórzę jeszcze raz. Wędkarz to nie rybak. Jak chcesz powędkować i zabrać rybę, to ok, obowiązuje Cię operat.

Ja bym chciał, by w Polsce były łowiska na modłę angielską. Nie musi ich być dużo. Góra kilka w okręgu. Wtedy mamy wodę bez odłowów jakichkolwiek, bez operatów, bez urzędasów. Tworzymy sobie taki rezerwat wodny. Uważam, że woda, jak i ląd ma prawo do różnorodności. Na lądzie mamy przecież pola uprawne, miejsca zindustrializowane oraz rezerwaty, parki. Wy natomiast twierdzicie, że mamy nasze wody ograniczyć tylko i wyłącznie do tego pierwszego (bez znaczenia, czy łowimy na wędkę, czy sieciami).

Kotwic, sam widzisz, że nie obrażam. Przedstawiam swój pogląd, który jest zupełnie inny od Waszego. Jednocześnie zarzuca mi się tendencyjność (sic!).

Luk. Nie interesują mnie Polskie realia. Interesują mnie dobre realia. Nieważne gdzie i skąd.

P.S. IMHO forum się zmienia na niekorzyść. Kiedyś za grubsze teksty nie zostawałem nawet upominany. Była dyskusja, wyrabianie kompromisu. Udało mi się kompromis osiągnąć z Tomkiem Baranowskim, z jakubem_wr, z Aruniem i innymi.  Dogadałbym się i z Kotwicem. Jestem tego pewien. Teraz mam jakieś chore ostrzeżenia, które bardzo mnie ograniczają w wyrażaniu opinii i w dochodzeniu do kompromisu. Więc niech zostanie, że jestem tendencyjnym pieniaczem, który szkaluje słodkopierdzące rozmowy o kwiatkach. Na pewno coś zmienicie idąc tą drogą. Tylko patrzeć.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #173 dnia: 11.06.2015, 12:11 »
Znalazłem ciekawy artykuł , polecam lekturę

http://www.tygodnikprzeglad.pl/bylem-klusownikiem/
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #174 dnia: 11.06.2015, 12:29 »
Hehe właśnie skończyłem go czytać i miałem tu wrzucić, ale byłes szybszy.

Ciekawy punkt widzenia kłusowników :-)

Zdziwiła mnie tylko 1 rzecz, że osoby łowiące bez zezwoleń uznają za wędkarzy, a nie za kłusowników (w tekście info że dziennie łowi 200 osób bez zezwoleń i 100 ze zezwoleniami)

Ciężka praca strażnika, ale jeśliby robili to kilka razy w miesiącu w asyście policji i zabierali wszystkim sprzęt to może coś by to dało, a tu w tekście tylko pouczenia.
Pozdrawiam Michał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #175 dnia: 11.06.2015, 13:06 »
Płakać się chce, Panowie, płakać...
Krwawy Michał

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 11.06.2015, 13:08 »
Kotwic. Nie mam prawa w d.pie. Nigdzie tego nie napisałem.

Operaty rybackie mam w dupie, bo nie jestem rybakiem.

Albo źle widzę, albo nie rozumiemy się.
Operat rybacki jest nośnikiem prawa i musi być przestrzegany.
Operat rybacki zawiera zasady gospodarki rybackiej, a ta zawiera w sobie połów ryb (wędka, sieć, kusza), ochronę ryb (np. zarybienia, wymiary okresy ochronne ryb), określa zakres czynności gospodarczych, stan ekosystemu wodnego, presję połowową, miejsca istniejących źródeł zanieczyszczeń itd.
Operat to dokument który jest wymagany by spełniać prawne przesłanki zarządzania wodą i korzystania z jej zasobów i pożytków.
I naprawdę nie ma znaczenia czy ktoś chce łowić tylko dla pasji, czy ryby zabierać
Woda naturalna i związane z nią ryby są dobrem ogólno-społecznym. Żaden wędkarz nie ma prawa żądać, by tak gospodarzyć, jak jemu pasuje, bo on chce takie ryby, takich rozmiarów i w takich ilościach. Wyraźnie piszę: WĘDKARZ, bo wielu z nich nie rozumie, że gospodarowanie rybackie nie polega na spełnianiu zachcianek moczykijów, tylko na rozumnym wykorzystaniu potencjału przyrody: ichtiofauny.
By cokolwiek łowić trzeba zaplanować ilości ryb które chce się poławiać, a jednocześnie zaplanować działania kompensujące ubytek ryb lub wpływ samego połowu.
Wbrew pozorom jezioro naturalne, nawet z zasadami C&R czy No kill, wcale nie stanie się rajem ekologicznym i wędkarskim, jeśli każdy z wędkarzy, nawet tych super-pro-wędkarzy (chyba to masz na myśli) wsypie swoją zanętę, zostawi złom ołowiany, pokaleczy dziesiątki ryb i powie, że jest super. Syf będzie i to coraz większy proporcjonalnie do ilości "pasjonatów" i czasu jaki spędzą nad tą wodą.

Wystarczy poczytać jakie gatunki preferują wędkarze, by odpowiedzieć na pytanie o atrakcyjność łowisk (odpowiedź dla Mosteque). Mówię wyraźnie i świadomości wędkarzy, bo są przecież wody bez sieci, bez rybaków i jest tam lipa. Czyżby jednak rybacy tam działali w dywersji? A może to tylko oczekiwania wędkarzy nie współgrają z potencjałem zbiornika.
Przykładowo, wielokrotnie wyszydzane mazurskie jeziora, za każdym razem dają mi frajdę złowienia batem kilku kg drobnicy, bawi mnie to, mam zajęcie, nie powiem, że ryb brakuję.
Ale zdaję sobie sprawę, że przyjdzie:
- prawdziwy "łowca",
- szpaner ze sprzętem za 5000 zł,
- pogromca skandynawskich szczupaków,
- mistrz upychania zamrażarki,
rzuci kilka razy blachą i kur..wą, a później zacznie biadolić o bezrybności wód naszych, o jego rozczarowaniu i przeklętych rybakach. Jęczeć będzie i bluzgać nie mając nawet pojęcia (lub nie rozumiejąc) czemu tak to wygląda. Mnie to bawi, bo tylko utwierdzam sobie, że niewiedza lub głupota szkodę czyni tymże ludziom, a oni zarażają tym następnych. ;D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #177 dnia: 11.06.2015, 13:20 »
Czy wędkarzom zabierającym ryby i rybakom (zabierającym ryby, bo od tego są) chodzi o inne gatunki? Wydaje mi się, że dla jednych i drugich atrakcyjne są te same.
Krwawy Michał

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 11.06.2015, 13:25 »
Czy wędkarzom zabierającym ryby i rybakom (zabierającym ryby, bo od tego są) chodzi o inne gatunki? Wydaje mi się, że dla jednych i drugich atrakcyjne są te same.
Celowy połów lub gatunki preferowane przez wędkarzy, wyraźnie różnią się od tych które łowią rybacy.
Opisuje to kilka publikacji (polskie i zagraniczne). Dlatego często piszę o tym, że inne są oceny tego samego łowiska przez różne specjalizacje wędkarskie, przez rybaków i powiedzmy, że neutralnych hydrobiologów.
Przykładem niech będzie jezioro sielawowe:
- cenne biologicznie, głębokie, dobrze natlenione, czyste,
- cenne ekonomicznie dla rybaków (sielawa),
- przeciętne lub mizerne dla wędkarzy (pojedyncze szczupaki ale duże, trochę leszcza, miętusa itp).

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #179 dnia: 11.06.2015, 13:27 »
Sielawa jest, że tak powiem, oczywista. Coś jeszcze?
Szczupak, sandacz, okoń, lin, węgorz, duży leszcz... te gatunki nie interesują rybaków?
Krwawy Michał