Autor Wątek: Feeder 3,30 - 3,60  (Przeczytany 2730 razy)

Offline seta

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Feeder 3,30 - 3,60
« dnia: 20.08.2016, 16:39 »
Cześć szanowni koledzy, wędkarze (mięsiarzy nie pozdrawiam) podzielcie się ze mną doświadczeniem mam feedera 3.60, chce kupić drugiego i teraz pytanie 3,30 czy iść dalej w 3,60 bo nie warto chodzi mi o rozstaw kijów na stanowisku i proszę nie doradzajcie mi pickerów gdyż w mojej okolicy nie ma oczek wodnych tylko są same jeziora i zaporówki potrzeba często więcej CW.

Pozdrawiam Adrian

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Feeder 3,30 - 3,60
« Odpowiedź #1 dnia: 20.08.2016, 17:37 »
Może ja pierwszy wrzucę swoje 3 grosze ;)
Dopiero od początku tego sezonu zacząłem łowić metodą,co wiązało się z zakupem feederów.
Moje wcześniejsze połowy gruntowe ,to pały i karpiówki po 3,6 i 3,9 m, do tego sporo łowiłem zawsze spławikiem,więc i 4,2 m nie było mi obce.
Zasięgnąłem opinii na forum,i wielu kolegów radziło by wybrać 3,3 m jako najbardziej uniwersalną długość.
Muszę przyznać,że mieli rację :) Na początku byłem dość sceptyczny.Teraz byłbym nawet skłonny spróbować 3 m,na jakimś mniejszym łowisku,czy na nieco mniejszym dystansie.
Również łowię na zaporówkach (Śląsk). Długość 3,3 m nie jest przeszkodą w uzyskiwaniu zadowalającej odległości.Wędka jest bardziej poręczna,lżejsza,lepiej się manewruje,dobrze się nią holuje.
Drugi feeder mam długości 3,6 m i muszę przyznać,że jest jednak ciut za długi,mniej poręczny.Być może jego długość wpływa w pewnym stopniu na możliwości rzutowe(a może dlatego,że ma większe cw?),ale aktualnie jestem coraz bliższy stwierdzenia,że tylko w specyficznych warunkach dystans ma spore znaczenie,a tym się sugerowałem. 
Co do ustawienia wędzisk 3,3 i 3,6m obok siebie,to jak najbardziej polecam takie rozwiązanie,gdy ustawia się wędki bokiem,to krótsza z przodu,dłuższa z tyłu,dobrze to współgra. Nie znaczy to jednak,że 2 wędki tej samej długości to jakaś przeszkoda ;)
Tak czy inaczej,ja uważam,że 3,3m feeder to chyba optymalna długość na wielu wodach.
Jeśli nie potrzebujesz wędki dłuższej, ze względu na dystans,cw, linię brzegową itp,wybierz 3,3m i raczej nie będziesz zawiedziony.
Czesiek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.08.2016, 17:45 »
Mam mnóstwo feederów od 2,7 do 3,90 i muszę przyznać że krótszymi łowi się wiele wygodniej a nawet 3 metrowym kijem można osiągnąć 40 m. Więc polecam ci 3,3 m. Jest na rynku trochę feederów 3,3 m z cw powyżej 100 g i dużymi przelotkami jestem ciekaw jakie długości by się nimi uzyskiwało.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #3 dnia: 20.08.2016, 18:08 »
Adrian, sprawdź sobie też gdzieś na łące, ile tak naprawdę metrów chcesz rzucić. Bo się może okazać, że rzucasz na 50, a myślisz, że to 90. (Bez żadnej złośliwości. Tak po prostu jest. Dopóki człowiek z miarką nie sprawdzi, to mu się wydaje...).
Ja też uważam, że feedery w okolicach 3 m są znacznie rozsądniejszym wyborem od tych pod 4 m.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline seta

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20.08.2016, 18:11 »
Długość i cw wędziska nie jest mi potrzebna do odległości tu nie oto chodzi na jakiej układam zestawy ale celność i ciężar zestawu jest dla mnie ważna.
Przykład często się zdarza że 20-40 m od brzegu jest spad i oczywiście roślinność jedną wędka łowie przed i za zielskiem nie raz trzeba większe ilości zanęty posłać przy rzutach żeby tą rybę przyciągnąć do łowiska na dużym akwenie 2,7 m na 40 metrów to duży rozrzut wiadomo są tacy co i celnie potrafią ale ja lubię dłuższe wędki.

Miałem kiedyś karpia 5 kg na pickerze 2,7 m to nie była przyjemność ale walka bez przesady...

Będę się kierował ku 3,30 

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 20.08.2016, 18:12 »
Zobacz wędki do dutch method. Jaassieek (?) takie cuda na zlocie pokazywał. Mówił, że tym się wykonuje powtarzalne rzuty na odległość 80 metrów.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline seta

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20.08.2016, 18:15 »
Adrian, sprawdź sobie też gdzieś na łące, ile tak naprawdę metrów chcesz rzucić. Bo się może okazać, że rzucasz na 50, a myślisz, że to 90. (Bez żadnej złośliwości. Tak po prostu jest. Dopóki człowiek z miarką nie sprawdzi, to mu się wydaje...).
Ja też uważam, że feedery w okolicach 3 m są znacznie rozsądniejszym wyborem od tych pod 4 m.

A z tym to nie głupie

Offline seta

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20.08.2016, 18:27 »
Jeżeli chodzi DS to mam pickera 2,70 i feedera 3,60 cw do 75g. dobrze mi się nim łowi cw jest dla mnie idealne chodz trochę za długi i się kieruje ku 3,30 i dlatego ten wątek.

Pickera nie lubie nie trawie nie nie nie ...