Autor Wątek: Mistrzostwa Polski w Spławiku w Poznaniu  (Przeczytany 26104 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Mistrzostwa Polski w Spławiku w Poznaniu
« Odpowiedź #45 dnia: 24.08.2016, 11:08 »

To proste zawodnik z Poznania sędziowie z Poznania.Kupują w sklepie zawodnika...

Zapytam Cię z tej strony... Da się z tym walczyć? Jesteś w zarządzie okręgu, chyba da się coś zrobić,  czy też każdy okręg będzie popierał swoich? Nie da się tego ukrócić jakimś protestem ? W sumie jest teraz dobra nagonka, można ustrzelić kogoś, jakiś układ. Prawie złapało się 'gagatka' za rękę. Przynajmniej można uczynić coś, aby takie rzeczy nie wydarzały się w przyszłości.  Takie coś należy tępić i wypalać rozgrzanym do czerwoności żelazem ;D

Ogólnie nachodzi mnie obawa, że teraz inni poczują moralne przyzwolenie do takiego zachowania. Powinno się to szybko naprostować! :o
Lucjan

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 24.08.2016, 11:37 »

To proste zawodnik z Poznania sędziowie z Poznania.Kupują w sklepie zawodnika...

Zapytam Cię z tej strony... Da się z tym walczyć? Jesteś w zarządzie okręgu, chyba da się coś zrobić,  czy też każdy okręg będzie popierał swoich? Nie da się tego ukrócić jakimś protestem ? W sumie jest teraz dobra nagonka, można ustrzelić kogoś, jakiś układ. Prawie złapało się 'gagatka' za rękę. Przynajmniej można uczynić coś, aby takie rzeczy nie wydarzały się w przyszłości.  Takie coś należy tępić i wypalać rozgrzanym do czerwoności żelazem ;D

Wierzę w to że nie wszędzie tak jest.Niestety największą bolączką PZW jest jakość kadr a najlepszym sposobem działania udawanie że nie ma problemu.Milczenie ZG i Głównego Kapitanatu Sportowego jest wymowne.W przyszłym roku wybory,jeżeli aktywnie się nie włączą w nie ludzie którzy chcą w PZW zmian to pozostanie nam przez kolejne cztery lata pisanie jaki ten PZW jest zły.
Żeby zostać sędzią w PZW należy tylko zdać egzamin teoretyczny z przepisów.Może rozwiązaniem jest też egzamin praktyczny obejmujący inne umiejętności niż tylko zmierzenie długości tyczki i sprawdzenie limitu zanęt i przynęt.

Ogólnie nachodzi mnie obawa, że teraz inni poczują moralne przyzwolenie do takiego zachowania. Powinno się to szybko naprostować! :o
Andrzej Lisowski

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 24.08.2016, 13:02 »
Poza kontrowersyjnym tematem, (liczyłem że szybko coś wrzuci) jest już wyczekiwany przeze mnie materiał od Górka ;-) 

A na końcu artykułu Górek komentuje też omawianą tu sprawę, http://gorek-gliny.pl/zbigniew-milewski-mistrzem-polski-2016-wedkarstwie-splawikowym/

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #48 dnia: 24.08.2016, 13:25 »
Nie napisano w regulaminie o pluszowych misiach. To ja wrzucę 50 takich misiów nasączonych atraktorami. Bo regulamin nie zabrania...

Atraktory musiał byś mieć wliczone w towar i przedstawić je do kontroli :D :P

No ale taka właśnie słowna przepychanka. A czym się różni wrzucenie kamienia (nie żwiru) do wody od wrzucenia misia czy może ceramicznego dzbanka?
Ja tutaj widzę lukę w przepisach i uważam, że przy pisaniu przepisów ktoś przy stwierdzeniu "inne dodatki" miał na myśli atraktory, słodziki, jakieś inne spożywcze elementy zanęty.
Tutaj facet wrzuca kamień - dobra, można się licytować czy kamień to większy żwirek czy może już nie itd. Ale niech wrzuci ceramiczny dzbanek albo jeszcze lepiej, metalowy płaskownik!
Niech nikt mi nie mówi, że to jest zanęta...

A regulamin nie mówi nic o tym, że wędkarz nie może wrzucać jakichś elementów w SWOJE łowisko.

Tak jak pisałem, sytuacja nie zdarzyła się na MP po raz pierwszy i nie jest to dla nikogo nowość. Teraz jest afera, bo ktoś zrobil fotki i podniosło się larum, że facet nie dał do sprawdzenia kamieni spod kosza, którymi walił w łowisko. Większość a może wszyscy uważają, że złamał regulamin. Pytanie dlaczego? Bo zawsze uważali, że kamień to element zanęty. A może ktoś doczytal lepiej regulamin i stwierdził, że dosłownie nie ma nic o kamieniach a same zapisy są niekonkretne.

Ja z nikim się nie będę kłócił, kto uważa, że regulamin został złamany. Ale moim zdaniem to jest interpretacja bardziej "umowna". Nie trzeba rozbudowywać przepisów, można je wręcz zmniejszyć. Po co pisać o żwirku i piasku? Można napisać, że wszystko co umieszcza zawodnik w wodzie (poza jego zestawem i wędką) musi być wliczone w limit. To lepiej pisać o żwirkach, piaskach i dodatkach, które też nie wiadomo czym są. Dodatek - czyli coś dodaje się do czegoś. Jak kamień ma być dodatkiem, jak wrzucam go samego do wody? :o

Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 24.08.2016, 14:26 »
Masz rację. Powinno się to wyjaśnić i uprościć regulamin tak, aby nie było interpretacji.

Dla mnie jednak samo wrzucanie kamieni nie powinno mieć miejsca w ogóle podczas zawodów, i takie rzeczy w ogóle uważam za niedopuszczalne.
Lucjan

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 24.08.2016, 15:16 »
Poza kontrowersyjnym tematem, (liczyłem że szybko coś wrzuci) jest już wyczekiwany przeze mnie materiał od Górka ;-) 

A na końcu artykułu Górek komentuje też omawianą tu sprawę, http://gorek-gliny.pl/zbigniew-milewski-mistrzem-polski-2016-wedkarstwie-splawikowym/

Najlepszy ten uścisk Kacpra.Widać jakim mentorem jest dla niego Zbyszek Milewski i jak z jego sukcesu się bradzo ucieszył.Ogólnie w drugiej turze chłopaki z TEAMU Górek wymietli konkurencję.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #51 dnia: 24.08.2016, 15:38 »
Wypowiedzieli się i chłopaki z teamu Fishing Fanatics.

http://www.fishingfanatics.pl/mistrzostwa-polski-poznan-2016/
Uzależniony od wędkarstwa

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 24.08.2016, 15:52 »
Super, widać jak Kacper się cieszył z wygranej Zbyszka, jest to jego nauczyciel , bardzo dobry, z którego czerpie wiedzę i na dobre mu to idzie.
Krzysztof

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 24.08.2016, 15:54 »
że ja jeszcze nie byłem w sklepie aby pogratulować Zbyszkowi
nie ładnie >:O
Marek

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 27.08.2016, 13:46 »
Czemu temat jest w tym dziale zamiast w :"Zawody i imprezy"?

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #55 dnia: 29.08.2016, 11:20 »
Jak ustalono złamanie regulaminu było ale nikt nie złożył oficjalnego protestu :D :P ??? i niby jest po sprawie, a tu tłumaczenie się zawodnika , dla mnie żenujące :
-"W związku z ożywioną dyskusją na temat mojego występu na Mistrzostwach Polski w Poznaniu czuję się zobowiązany do przedstawienia sytuacji z mojej strony.
Przepraszam, że tak późno, ale dopiero dziś wróciłem z wakacji.

Rzeczywiście wrzuciłem kilka kamieni do wody podczas wstępnego nęcenia. Od początku tego nie ukrywałem, a obserwowało to kilkanaście osób stojących za mną. Nie robiłem tego zza parasola, ani nie maskowałem, gdyż nie przyszło mi na myśl że tak nie wolno.

Nie jest to mój autorski pomysł, gdyż w ten sposób nęciło się dawnymi laty we Witnicy koło Gorzowa. Robili to wszyscy czołowi zawodnicy i to w wymiarze dużo większym niż ja. Wtedy do wody wrzucano po 30-40 kostek brukowych, na których miała zatrzymywać się zanęta.
Losując bardzo płytkie i podłe stanowisko uznałem to za doskonały pomysł, jednak zapomniałem o jednej rzeczy, że kamienie powinny być przedstawione w limicie. Zdaję sobie sprawę, że komuś z moim doświadczeniem nie powinno się to zdarzyć, ale się zdarzyło.
Jeszcze raz chciałem podkreślić, że nie robiłem tego z ukrycia lecz jawnie, na oczach kilkunastu osób.

Oczywiście po fakcie zaczęła się burza. Niestety poza moimi plecami. Spośród prawie setki ludzi znalazł się zaledwie jeden człowiek: Ernest Gutkiewicz, który uświadomił mnie, prosto w oczy o rzeczywistym stanie rzeczy. Pełen dla niego szacunek! Co działo się za moimi plecami doskonale wiecie!
Po tym fakcie zrozumiałem mój błąd i sam udałem się do sędziego głównego, aby to zgłosić. Oddałem się do jego dyspozycji. Uznałem to za jedyna słuszne rozwiązanie.
Sędzia stwierdził, że jeśli wpłynie protest zajmie się sprawą!
Protest nie wpłynął...
Dzwoniłem również do członka GKS (już po zawodach) i odpowiedź była taka sama.
Co jeszcze miałem zrobić?
-zastrzelić się, utopić, czy obciąć sobie palec?

Dlaczego protest nie wpłynął, który rozwiązał by sprawę od razu? To bardziej niż proste. Przecież więcej zyska się oczerniając właściciela firmy konkurencyjnej, niż rozwiązując szybko problem. Ot całe wyjaśnienie. Tak niestety działa biznes wędkarski w tym kraju. Pan który zdjęcia publikował do czołówki nie należy, więc w inny sposób musi zawalczyć o miejsce w drużynie...

Nawet jeśli protest by wpłynął, nie ma jednoznacznej interpretacji kary w regulaminie. Konsultowałem to ze sędziami klasy krajowej i prawdopodobniej dostałbym ostrzeżenie za nieprawidłowości w nęceniu, choć tutaj jest na pewno kwestia do polemiki.

W końcu kwestia wędkarska.
Do ważenia podałem złowione ryby, nie kamienie!
Podczas "Kamiennej tury" łowiłem ukleje, pół metra od brzegu, na które kamienie leżące na 13m nie miały jakiegokolwiek wpływu!
Drugiego dnia, już bez kamieni złowiłem prawie 8kg leszczy, tj. więcej niż Pan Fic i Baranowski (najbardziej w sprawę zaangażowani) razem wzięci przez dwie tury.

Nadmienię, że Z.Duda, z którym rozmawiałem, a który naprawdę mógłby być zainteresowany tematem, a nie kwestionował wyniku, tylko pogratulował mi kwitując sytuację zdaniem: "Niestety decydują ryby".

Na chwilę obecną mój błąd jest dla mnie oczywisty i mogę zapewnić, że się nie powtórzy, a wszystkich którzy poczuli się urażeni chciałem PRZEPROSIĆ! Moje działanie było bezmyślne, jednak nie miało znamion premedytacji!
Oczywiście jestem do dyspozycji GKSu, jeśli uzna to za stosowne.

W ramach zadośćuczynienia publicznie zobowiązuje się do przeprowadzenia treningu z T.Baranowskim, na Warcie i pomóc mu się dźwignąć z 81 lokaty. Przyznacie, że to ciężka i trudna kara...

Z poważaniem
mgr inż. Tomasz Horemski "

Jedna odpowiedź na ten wpis
-"Zaczynając czytać wyjaśnienie T.Horemskiego miałem wrażenie,że honor i chęć przeproszenia zawodników wziął górę nad ambicjami i chęcią wygrania za wszelką cenę.Nic bardziej mylnego. Tłumaczenie się,że te kilka kamieni które p.Tomasz wrzucił do wody jest wynikiem gapiostwa to czysta dziecinada i robienie z zawodników idiotów Jeżeli zawodnik tej klasy i z tak ogromnym doświadczeniem nie zna regulaminu to co mają powiedzieć mistrzowie okręgów dla których start w MP jest wielką przygodą.Czy mają oni prawo wrzucić do wody 5L ochotki hakowej????. Po zawodach będą się tłumaczyć,że kiedyś w Witnicy koło Gorzowa nie było limitów.Czy sędziowie też stwierdzą że nie ma przepisów który mówi o ukaraniu za oczywiste oszustwa limitowe. Pan Tomasz napisał,że poza jego plecami zaczęła się kamienna burza.W dniu zakończenia zawodów próbowałem dodzwonić się kilkakrotnie do kolegi Tomka,lecz bez powodzenia.Jeszcze kilka lat temu Tomek odbierał od wszystkich tel.lecz teraz jego sława aktorska nie pozwala mu na rozmowę ze zwykłymi wędkarzami.Proszę nie pisz kłamstw,że informowałeś sędziego głównego o swoim kamieniarskim wyczynie.Osobiście rozmawiałem z sędziom głównym w dniu 23.08.2016 o godz.17.00 który poinformował mnie że o całym incydencie dowiedział się tuż przed ceremonią wręczania pucharów.Wybielanie się przez atak na moje umiejętności wędkarskie jest poniżej pasa.Mimo twojego oszustwa uważam Cię za bardzo dobrego,wszechstronnego i z ogromnym doświadczeniem wędkarza który zbłądził przez presję swojej wody.Prowadzisz bardzo dobry sklep który mogę z czystym sumieniem polecić.Przed MP zrobiłem tam zakupy i zostałem bardzo profesjonalnie obsłużony. Szukanie innych przyczyn niż czysto wędkarskich opublikowania tych zdjęć nie ma najmniejszego sensu.Ja pierwszą turę przegrałem okrutnie,ale patrzę w lustro z podniesioną głową że walczyłem uczciwie.Jestem ciekaw jak ty się czujesz patrząc na puchar który nie powinien trafić w twoje ręce.

Paweł Fic
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA I TO W OSTRÓDZIE !!!!!!!!!

Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #56 dnia: 29.08.2016, 11:30 »
Grubo tam się dzieje ??? Jak widać , smród poszedł na cały kraj. Nic dobrego z tego nie wyniknie.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #57 dnia: 29.08.2016, 11:34 »
Chyba lepiej by zrobił gdyby nic nie napisał a tak dolał oliwy do ognia, jak widać presja na dobry wynik jest ogromna tym bardziej dla osoby prowadzącej sklep wędkarski i firmy będącej przedstawicielem na Polskę kilku marek.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #58 dnia: 29.08.2016, 11:37 »
Chyba lepiej by zrobił gdyby nic nie napisał a tak dolał oliwy do ognia, jak widać presja na dobry wynik jest ogromna tym bardziej dla osoby prowadzącej sklep wędkarski i firmy będącej przedstawicielem na Polskę kilku marek.

Jak miał takie bzdury piać, to faktycznie lepiej aby nic nie pisał. Stary chłop, zawodnik a takie brednie... :thumbdown:

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
« Odpowiedź #59 dnia: 29.08.2016, 11:41 »
chłopaki
pieniądz, pieniądz i jeszcze raz pieniądz >:O

a gdzie tu wędkarstwo, pasja :'(
Marek