Autor Wątek: Mistrzostwa Polski w Spławiku w Poznaniu  (Przeczytany 26089 razy)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Mistrzostwa Polski w Spławiku w Poznaniu
« Odpowiedź #75 dnia: 31.08.2016, 09:16 »
jean72, przyjacielu, ale dlaczego nigdy nie było takiej wrzawy, jak ktoś pomagał sobie w inny sposób? Jak kule lepił pod ręcznikiem albo dociskał o wiadro? Jak jocka wysypywal z "buta"? Jak przełowił całe zawody orając oliwką po dnie? Jak holował wielkiego kabana na sąsiednim stanowisku ze szczytówką włożoną metr do wody? Dobrze wiesz, że można by tak wyliczać w nieskończoność. Czym dla Ciebie te faule różnią się od wrzucenia kamienia do wody, który ma zatrzymać zanętę? Dla mnie to takie same przewinienia i tak samo nieuczciwe praktyki. Dlaczego więc, mimo, że robi się tak ciągle nikt nie robi z tego takiej afery jak w przypadku MP 2016? Dla mnie oszustwo to oszustwo, nie ma mniejszego ani większego. Dlatego też po prostu zastanawiam się, co się stało, że ten przypadek jest tak "wyjątkowy"? To, że jest to nietypowe, to, że inni się nie odważyli i plują sobie teraz w brodę, że Horemskiemu uszło na sucho, czy może jest inny powód?

Grzegorz

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 31.08.2016, 09:25 »
Kolego Grzegorzu może czas zacząć napiętnować te wszystkie oszustwa sportowe i jest okazja zacząć od tego "kamieniowania Horemskiego "
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
« Odpowiedź #77 dnia: 31.08.2016, 09:27 »
Kolego Grzegorzu może czas zacząć napiętnować te wszystkie oszustwa sportowe i jest okazja zacząć od tego "kamieniowania Horemskiego "
zgadzam się
może te kamyki przelały czarę goryczy
Marek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 31.08.2016, 09:31 »
Może dlatego, że pan inżynier jest jakby postacią medialną. Właśnie jego wskazówki i filmy oglądają juniorzy i kadeci,  ogółem mówiąc młodzież.  Jest wzorem dla tych, co dopiero rozpoczynają przygodę z wędkarstwem.
Zresztą jakby nie mówić reakcja winnego na oburzenie swiatka wyczynowego jest bardzo nie smaczna.
Niech sobie dupy Tomkiem nie wyciera. To jego gówno i sam powinien po sobie posprzątać.  Oszukiwał, są dowody, powinien ponieść karę.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 31.08.2016, 09:34 »
Tylko po co? Skoro sami zawodnicy MP nie są specjalnie zainteresowani? Ja w MP nie startuję, raz, że jestem za "cieńki", dwa chyba już za stary na takie imprezy, nie mam na to pieniędzy ani czasu. Wiesz jak jest. Gdybym tam startował... może by mnie to interesowało. Ale teraz? Mogę jedynie ubolewać nad takim zachowaniem, wyrazić dezaprobatę. Ale czy mam w tym interes by prowadzić jakąś krucjatę? Sygnał już poszedł, ludzie wyrazili swoje zdanie, autor zamieszania myślę ma nauczkę. Po cóż nadal się nad nim pastwić?
Grzegorz

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #80 dnia: 31.08.2016, 09:36 »
a może dlatego że gościu nie widzi w tym problemu, że oszukiwał >:O
a na stronie sklepu oczywiście brązowy medalista MP
Marek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 31.08.2016, 09:39 »
Aby więcej takie sytuacje się nie zdarzały? 
Bo na razie widać w sekcji sportowej przyzwolenie na takie działania. I oprócz wrzawy sytuacja rozejdzie się po kościach.
Aż w przyszłym roku ktoś znowu nie spróbuje

Marcin

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 31.08.2016, 09:47 »
Patrzcie, jak nagle wszyscy są zaintereswani wędkarskim wyczynem. Jak są tutaj informacje, posty, relacje o tyczce i zawodach, to zainteresowanie zerowe. Nagle, na wszystkich forach rekordy popularności biją kamienie Horemskiego i MP 2016. Nagle wszyscy są oburzeni i żywo zainteresowani ukaraniem Horemskiego. Większości z Was w ogóle wędkarski sport nie interesuje, nie macie swoich faworytów. W Polsce zawody wędkarskie to wydarzenie dla grupki osób, reszta ma to gdzieś, nie transmitują tego w TV, w prasie WĘDKARSKIEJ jest zaledwie wzmianka, bo lepiej napisać w WW o dobrym przepisie na filety z dorsza, ewentualnie pochwalić działaczy z Poznania za doskonale przygotowaną imprezę. Ale nagle wszystkich tak boli to zachowanie, jakby to oni sami startowali w tych zawodach i z powodu tego zwycięstwo przeszło im koło nosa.

Aby więcej takie sytuacje się nie zdarzały? 
Bo na razie widać w sekcji sportowej przyzwolenie na takie działania. I oprócz wrzawy sytuacja rozejdzie się po kościach.
Aż w przyszłym roku ktoś znowu nie spróbuje

katmay, ale dotknie Cię to jakoś specjalnie? Że ktoś spróbuje? Bo mnie nie. To nie moje podwórko, prawdę mówiąc, mimo, że siedzę w wędkarskim wyczynie dość konkretnie to mało mnie to interesuje co kto wyprawia na zawodach innych niż na tych, na których startuję ja. Nie doprawiajcie idei tam, gdzie to niepotrzebne. Dla mnie ta wrzawa to po prostu nic innego jak woda na młyn dla ludzi, którzy lubią krytykę i pastwienie się nad innymi.

Facet zrobił źle, nie powinien był tak robić, nie powinno się to powtórzyć. Zachował się nieetycznie. Czy coś więcej trzeba pisać w tym temacie?
Opluwanie jedego gościa w nieskończonośc, tłumacząc to dobrem dzieci i wędkarskiego sportu to po prostu szukanie na siłę powodów do dalszej krytyki, nic pozatym i sztucznym dorabianiem ideologii.

Może za niedługo zaczniemy pisać o ludziach, depczących mrówki na ziemi? Dopiszemy ideologie o tym, jak dbają o nasz ekosystem, że skoro ktoś potrafi zabić mrówkę to i człowieka. A jeśli ktoś będzie w tej sprawie zdystansowany to napiszmy, że jest egoistą i ma brak sumienia. Że daje zły przykład dzieciakom.
Grzegorz

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 31.08.2016, 10:27 »
Wczoraj w UK grupa angoli pobiła śmiertelnie Polaka ale co mnie to obchodzi niech leją Polaków, po co tam pojechali ja jestem w Polsce -
 Może porównanie przesadzone ale Kolego Grzegorzu -" co mnie to obchodzi"
 Ciebie to "nie rusza" a innych tak i jak napisał Makaro czara goryczy się przelała i może jest szansa powoli to całe cwaniactwo wędkarskie likwidować
Mamy do końca życia przymykać oczy bo Nas to nie dotyczy ?!
Grzesiu oboje wiemy jak jest i było na zawodach; od kołowych,rejonowych przez okręgowe do GP czy MP ale może poprzez to "kamieniowanie" uda się coś zmienić, cokolwiek np. większe zainteresowanie sędziów czy wprowadzić zmiany w Zasadach Organizacji Wędkarskiego Sportu Kwalifikowanego.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 31.08.2016, 10:36 »
Zasady są dobre, trzeba po prostu ich przestrzegać. Od rozliczania są sędziowie, współzawodnicy i/lub ich trenerzy.
To, że ktoś podejmuje temat i wylewa szambo na człowieka niczego akurat nie zmieni. Takie jest moje stanowisko.
Oczywiście, rozmawiać można, to wolny kraj, forum do tego służy, nie ma tutaj cenzury na tego typu tematy.
Dobrze, że temat ujrzał światło dzienne, źle, że takie coś miało miejsce.

Nie chcę tutaj dywagować, na ile to szumne kamieniowanie pomogło mu w zdobyciu tego 3 miejsca. Faktem jest, że w pierwszej turze łowił same ukleje i w zasadzie to nimi zdobył punkty sektorowe. W drugiej turze władował kamienie w łowisko ale też łowił ryby. Trudno oszacować, na ile te kamienie dały mu przewagę i czy w ogóle dały. Równie dobrze, sąsiad mógł mieć naturalną górkę w łowisku. Jeszcze ktoś inny polosował na zamku. Ten sport jest i tak na tyle specyficzny, że nigdy nie będzie do końca równy i uczciwy. Zawsze ktoś polosuje lepiej, ktoś gorzej, jeden będzie miał ryby a inny nie, na jednym stanowisku będzie metr wody a na innym trzy metry. Piszę się o tych kamieniach tak, jakby to one były ważone na koniec tury. Nie usprawiedliwiam go, ale moim zdaniem bardziej chamskie i nieuczciwe jest schowanie szczytówy do wody i holowanie ryby u sąsiada a później jej zważenie aniżeli zupełnie niemiarodajne wrzucenie kamienia do wody. Ale to nie ma znaczenia, błąd był, złe zachowanie było. Tyle.
Grzegorz

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 31.08.2016, 10:41 »
Amen :beg:
Ps. A tak na marginesie to dzięki takim wydarzeniom może jest szansa aby zawodami zainteresowały się media :D :P

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 31.08.2016, 10:42 »
Dobrze napisał jean72, słowa "co mnie to obchodzi" jest przyzwoleniem na nieetyczne postawy.
Trzeba robić szum, trzeba o tym pisać, mówić, im więcej ludzi się dowie, to może więcej ludzi się zastanowi jak będzie chciało postąpić nieetycznie. Przebiegnie im myśl, a jak mnie nakryją to zrobi się smród jak z kamieniami. Nie wierzę w to, że nagle wszyscy będziemy święci, ale zaczniemy zastanawiać się nad swoim postępowaniem i może za rok nie będzie już żadnych nieczystych zagrań.
Nie mówienie i nie robienie jest przyzwoleniem na takie postępowania. Czy to dotyczy wędkarstwa, czy chuligaństwa w przypadku Polaka. Oczywiście zabójstwo ma się nieporównywalnie do oszustwa wędkarskiego.
Jestem ciekaw, czy tak samo byś podchodził do tego, gdyby tym Polakiem był ktoś znajomy. Też byś powiedział nie obchodzi mnie to, czy wypisywałbyś się na temat anglików.
Marek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 31.08.2016, 10:42 »
W sumie masz rację.  Wedkarstwem wyczynowym zainteresowałem się w tym roku, po przeczytaniu kilku wpisów,  obejrzeniu jak wygląda łowienie tyczką na komercji (tu dzięki za Twoje filmy i dyskusje z Filipem), czy kilku filmów Górka z lowienia w gp czy w Czechach.
Poprostu chciałem spróbować i pochłaniam wszystko co wyjdzie na ten temat. W materiałach a/v wygląda to pięknie.  Wszyscy się znają, żartują, dopingują i wygrywa ten co ma większą wiedzę i szczęście w losowaniu.
Wiem, że wędkarstwo nie jest popularnym sportem, ale nawet mistrz swiata w podnoszeniu ciężarów po wykryciu dopingu traci swój tytuł.
Bo takie są zasady.  Bo tak jest fair. Wyobrażasz sobie, aby federacja stwierdziła, że no tak, był na dopingu, zdobył medal, ale trudno. Wykrylismy doping po koronacji.
To nie moje podwórko w mistrzostwach Polski startować nie będę.  Ale dobrze wiedzieć, że jest tam wszystko fair i przewinienia są szybko karane

Marcin

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 31.08.2016, 10:56 »
Makaro z tym pobiciem Polaków to było takie dosadne porównanie i obchodzi mnie to jak najbardziej - wyjaśniam żeby nie było niedomówień

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 31.08.2016, 11:06 »
Jestem ciekaw, czy tak samo byś podchodził do tego, gdyby tym Polakiem był ktoś znajomy. Też byś powiedział nie obchodzi mnie to, czy wypisywałbyś się na temat anglików.

Człowieku, opanuj się. Co to za dyskusja? Ja piszę o mistrzostwach polski w spławiku a Ty o polaku, który zginął w UK.
Napisałem, że mało mnie obchodzi to, co dzieje się na MP, bo tam nie startuję. Wy przywołujecie przykłady z kosmosu, a potem piszecie mi, o tym co bym powiedział, jakby to był ktoś z moich znajomych... Tak dyskutować nie mam zamiaru.

A to robienie szumu przypomina mi tych bohaterów z kamerkami w samochodzie, którzy bawią się w szeryfów.

Merytorycznie w temacie było już wszystko powiedziane. Teraz to już tylko jałowa dyskusja.
Grzegorz