Bardzo ciekawy temat, nie zamykajmy
Michale, bardzo lubię opinie ludzi, którzy mają dużo sprzętu, bo jest to gwarancją (zazwyczaj) w miarę rozsądnych opinii. Duży plus dla Ciebie
Zastanawia mnie jedna rzecz, jak taki gość jak Ty mógł ocenić grubość blanku kija Trabucco Precision XT Pro Picker 270 cm - c.w. do 35 g na 15 - 17 mm ("...sorry no ale tam nie jest cienki/smukły blank, z tego co widzę to jest około 15-17mm średnicy...")?
Zobacz, oto zdjęcie tego kija (kij jednego z forumowiczów)

Wybacz, ale średnica blanku powyżej foregripa wygląda na znacznie mniejszą, gdzieś tak między 12 a 13 mm. Weźmy pod uwagę srednią wartość Twojej oceny, czyli 16 mm. Specjalnie dla Ciebie wykonałem zdjęcie drewnianego wałka, który ma 16 mm średnicy, proszę:

Zobacz, jak taki wałek wygląda w dłoni

Rzuć okiem, tak wygląda taki wałek przy kiju Mikado Black Draft o dł. 270 cm

Blank tego kija ma w najgrubszym miejscu 13 mm (okolice zaczepu na haczyk). Zobacz, jak łatwo się pomylić mając niewprawne oko... Gdyby ktoś chciał kupić tak kij (Trabucco Precision XT Pro Picker 270 cm - c.w. do 35 g ), co by sobie o nim pomyślał? Toż to pała!

Koledzy mają kilka tych pickerów, mogą nam podać maksymalną średnicę, to nie problem. Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że takie pomiary "na oko" mogą być bardzo nieprecyzyjne, a tym samym krzywdzące.
Sprawa druga. Kij, który proponujesz, jest faktycznie bardzo lekki. Katalog podaje, że waży 120 gramów (załóżmy, że są to dane prawdziwe). Chciałbym zwrócić uwagę na to, ile gramów można zaoszczędzić, gdy zbroimy kij w sposób "oszczędny", czyli zastosujemy piankę EVA zamiast korka, a dolnik wykastrujemy do minimum. Można się zachwycić masą kija, fakt. Jednak ta niska masa nie jest wynikiem użycia genialnych materiałów, które posłużyły do budowy blanku, tylko wynika z odchudzenia dolika. Można zapytać, a co by było, gdyby dwa takie same kije wyposażyć w dwa różne dolniki - jeden klasyczny (z korkiem), drugi z minimalną ilością pianki? Czy w ogóle są takie kije? Są, nie ma problemu z porównaniem.
Proszę, to są kije Mikado Inazuma Flash Perch

Kij można kupić w dwóch wersjach, jedyna różnica to dolniki i foregrip. Jakie są masy tych kijów? Proszę bardzo:
- Inazuma Perch o dł. 260 cm (korek) waży 156 gramów,
- Inazuma Perch o dł. 260 cm (pianka) waży... 126 gramów!
To nie do wiary, uzyskaliśmy różnicę 30 gramów! Czy możemy okrzyknąć Inazumę Perch EVA przełomową konstrukcją, która bije na głowę dużo droższe kije? Nie, nie możemy... Uzyskaliśmy jedynie kij, który bardziej leci na twarz, oczywiście w porównaniu do tego, który został uzbrojony w korkową rękojeść (łącznie z foregripem). Wniosek jest taki, że ta lekkość jest pozorna.
Kij, który zaproponowałeś, jest zapewne dobrą konstrukcją, ja jednak chciałem zwrócić uwagę na to, że nie zawsze powinniśmy się podniecać niską masą wędzisk

Może być też tak, że Trabucco Precision XT Pro Picker 270 cm - c.w. do 35 g wcale nie jest "cięższy" od Trabucco Precision Feeder XT SW Sensor 270 cm - c.w. 50 gramów.
Takie miałem małe uwagi