Temat był już wałkowany przy okazji różnych tematów. Chciałbym zebrać to w pigułkę bo męczy mnie ten temat. Ciężko tutaj dać konkretne odległości ale chętnie posłucham co na ten temat uważacie.
Sprzęt który wpływa na odległość rzutów:
1. długość kija.
2. kołowrotek
3. prawidłowo nawinięta żyłka
4. grubość żyłki/plecionki
5. ciężkość zestawu
6. budowa zestawu
7. sztywność kija
8. inne
Nie rozważajmy tutaj techniki. Załóżmy że mam dobrą technikę i zarzucam na 50m. Co pozwoli mi najłatwiej zyskać parę metrów.
- Czy zmiana z kija 3,6m na 3,9 da pożądany rezultat?
- Ile dalej jestem w stanie zarzucić jak zmienię standardowy kołowrotek na kołowrotek ze szpulą long cast?
- Ile zyskam obniżając grubość żyłki? czy zejście z grubości 0,25 na 0,23 będzie w ogóle zauważalny? Niżej zejść nie mogę sobie pozwolić. A może zmienić na plecionkę? 0.10-0.12 na pewno da już różnicę a dodatkowo lepiej kij się ładuje.
- Czy zastosowanie strzałkówki dużo daje?
- Czy jestem w stanie dużo dalej zarzucić zmieniając ciężarek do methody z 30 gr na 45 gr? Ostatnio nad wodą na koniec łowienia ćwiczyłem rzuty z różną ciężkością podajnika do methody różnice były zauważalne
Pytań tutaj może być wiele. Wiadomo że połączenie wszystkich elementów da najlepszy wynik ale co Wy uważacie że ma największe znaczenie? Chciałbym zrobić sobie zestaw do dalekich rzutów ale wciąż nie wiem co wybrać. Czy postawić na kołowrotek long cast czy zwykły z szeroką szpulą jak Aero Feeder wystarczy. Czy wziąć wędkę 3,9m czy może postawić na 4,2m skoro jest to wędka tylko do zadań specjalnych. Czy zejść na plecionkę? Brania będą bardziej wyraźne ale boję się że sztywna plecionka nie będzie amortyzować odjazdów i będę gubił ryby. W takiej sytuacji można użyć dodatkowo podajników z amortyzatorem i może to jest dobre rozwiązanie.
Temat rzeka

Sam nie miałem jeszcze zbyt wielu różnych kijów więc moja wiedza opiera się raczej na teorii. Na pewni za parę lat będę sam mógł sobie odpowiedzieć na te pytania a tym czasem proszę Was bardziej doświadczonych o podzielenie się swoją wiedzą