Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3106488 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #15915 dnia: 31.05.2024, 18:06 »
Pany macie może jakiś patent na przymocowanie oderwanej drucianej siatki koszyka feederowego do obciążenia?
Marcin

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #15916 dnia: 31.05.2024, 18:41 »
Pany macie może jakiś patent na przymocowanie oderwanej drucianej siatki koszyka feederowego do obciążenia?

Nieśmiertelne trytytki. Może jakoś w lutować...
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #15917 dnia: 31.05.2024, 21:26 »
Czy istnieje w necie jakiś filmik (eng/pl), na którym opisane jest jak rzucać wędkę "z dołu" (chodzi o energiczny wymach do góry trzymając wędkę przed sobą)? Próbuję podawać bombkę na bliską odległość (~~15m) i ten sposób rzucania wychodzi mi krótko mówiąc tragicznie, co by wulgaryzmów nie używać, także będę chętny za każdą podpowiedź ;D

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #15918 dnia: 01.06.2024, 07:58 »
Tez sie tego ucze :) Solski na jednym z swoich  filmów pokazał ze trenuje takie rzuty. Od siebie omeg powiedzieć ze jak przytrzymam koszyk by naprężyć wędkę i puszcze to dopiero poleci, nie umie jeszcze tak machnąć ładnie.

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #15919 dnia: 01.06.2024, 09:20 »
Spróbujcie potrenować na bacie. Rzuty z pod siebie. Podstawą jest napięcie żyłki, lekkie ugięcie bata i rzut. Tutaj jest łatwiej bo poleci na długość żyłki, chyba że zaklipuje się żyłkę na kołowrotku i powinien być ten sam efekt co na bacie. Później zastąpienie bata feederem i jazda.
Marek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #15920 dnia: 01.06.2024, 09:35 »
Wracam do pytania postawionego jakieś dwa lata temu:
Używał/używa ktoś z Was rakiety zanętowej Korum Bopper? Korzystam z oryginalnych SPOMB-ów "midi" i nie to, że mam ich dość, czy też mi się "przejadły", jednak denerwują mnie w nich dwie kwestie: przypadkowe otwieranie/brak uwolnienia zanęty (w zależności od ustawienia zatrzasku) oraz pękające sprężyny.
Poza tym w Bopper ciekawi mnie jak faktycznie spisuje się system otwierania rakiety "na dnie". I nie mam na myśli tego, co pokazują na filmach (bo na nich zawsze pokażą to, co chcą zaprezentować), ale Wasze doświadczenia z tym systemem.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
« Odpowiedź #15921 dnia: 01.06.2024, 10:10 »
Lucek używa.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #15922 dnia: 01.06.2024, 10:48 »
Fishunter używa.
Marcin

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #15923 dnia: 01.06.2024, 10:49 »

Nieśmiertelne trytytki. Może jakoś w lutować...
Trytytki oczywiście robią robotę, prowizorka wiecznie żywa ;) Jakiś klej albo cuś innego bardziej nieprowizorycznego da radę?
Marcin

Offline lajon38

• Reputacja: 35
« Odpowiedź #15924 dnia: 01.06.2024, 10:56 »
Używał/używa ktoś z Was rakiety zanętowej Korum Bopper? Korzystam z oryginalnych SPOMB-ów "midi" i nie to, że mam ich dość, czy też mi się "przejadły", jednak denerwują mnie w nich dwie kwestie: przypadkowe otwieranie/brak uwolnienia zanęty (w zależności od ustawienia zatrzasku) oraz pękające sprężyny.
Poza tym w Bopper ciekawi mnie jak faktycznie spisuje się system otwierania rakiety "na dnie". I nie mam na myśli tego, co pokazują na filmach (bo na nich zawsze pokażą to, co chcą zaprezentować), ale Wasze doświadczenia z tym systemem.
U mnie się nie sprawdza i przestałem używać, wróciłem do spomba. Być może to wina mulistego dna, chętnie bym się tego pozbył.

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #15925 dnia: 01.06.2024, 13:52 »
Mam parasol Fox 60 camp brolly jednakże sztyca ma słabo pasujący gwint gdy chcę go wkręcić od boku nu-brolly, macie pomysł na jakiś adapter/przedłużkę gwintu czy coś podobnego ? Nie chcę go odsyłać i reklamować. Z tego co patrzyłem to chyba jest 14mm gwint.

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
« Odpowiedź #15926 dnia: 01.06.2024, 14:04 »
Jakie łączniki pasują do bata ROBINSON Nano Core TX3 611?Ma ktoś tego bata?
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline pknr1

• Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #15927 dnia: 01.06.2024, 14:45 »
Zna ktoś może model dłuższego topa 4 elementowego który pasowałby do wędki Superium X10? Chciałbym sobie połowić na stopa w głębszym miejscu na rzece a trochę niewygodnie jest łowić krótkim topem z długim zestawem. Przy dołożeniu elementów używanie side pullera staje się niekomfortowe. Może topy od Euro XS Match by pasowały?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 899
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #15928 dnia: 03.06.2024, 12:36 »

Na wodzie stojącej nie używałem, ale może być problem na mulistym dnie, gdyż bolec otwierający mechanizm musi schować się w obudowie podczas uderzenia o dno. Nad Odrą miałem przez chwilę problem z bopperem, bo nie chciał się otwierać co któryś rzut. Rozwiązaniem (zapodanym przez Lucjana) było odkręcenie tulejki nachodzącej na bolec otwierający, i nawinięcie na gwint taśmy teflonowej. Po ponownym, już bardziej płytszym nakręceniu tulejki, bolec głębiej wchodzi do wewnątrz i zdecydowanie lepiej otwiera się blokada. Poza tym miałem lepsze efekty, gdy po zarzuceniu dawałem całkowity luz na plecionce, w porównaniu do rzutu z kontrolowanym napięciem boppera. Po prostu należy pozostawić rakiecie możliwość swobodnego spadku na dno i prawidłowego zadziałania mechanizmu otwierającego. Po tych zabiegach nie mogę zbytnio narzekać na użytkowanie tej rakiety, w szczególności w głębokiej rzece o dość sporym nurcie, czyli w Odrze sprawdza się idealnie.  Nęcenia na dnie rzeki robakami, pelletem czy ziarnami, w bezpośrednim miejscu lokowania naszych zestawów, zwykłym Spombem nie da się zrobić precyzyjnie, bez ryzyka spłynięcia towaru dużo poniżej naszego łowiska. I dlatego właśnie bopper, po lekkim tuningu spełnia swoje zadanie, przynajmniej w rzece, czyli docelowym miejscu jego działania :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #15929 dnia: 03.06.2024, 13:10 »
Po części dopne się do pytania, czy jest jakaś tańsza alternatywa dla oryginalnego spomba ? Bo jednak się czasem urwie, lub spotka z drzewem :(