Albo nie rozumiesz o czym pisałem, albo tylko udajesz, żeby uchodzić za mądrzejszego od innych. No to jeszcze raz.- łopatologicznie. Nie porównuje tego ruskiego monokulara do drogiej optyki od konkurencji, bo to byłoby głupie, tylko napisałem, że w tym przedziale cenowym to naprawde dobry sprzęt. Dodałem, że wiem co mówię, bo mam porównanie do dużo droższych , markowych lornetek. Co do noża, to możesz sobie wymieniać całą listę noży, takich czy owakich zachodnich producentów. Mam ich wiele, bo to moja druga słabość po kupowaniu wędek, ale to też nie o to chodzi, żeby się licytować na to, który nóż jest najlepszy. Wszystko zależy od tego do czego takiego noża potrzebujesz. No i od idywidualnych preferencji. Wyobraź sobie, że ten ruski nóż firmy NOKS, o którym wsponminałem, to też fultang. Pisze to, bo z Twojego moralizatorskiego wpisu wynika, że to dla mnie jakaś nie odkryta wiedza jest. Wiesz na czym polega różnica między białym niedźwiedziem a chociażby tymi cudami, które wymieniłeś ? Na uniwersalności. Jesli zabieram do lasu ruska nie potrzebuje, siekiery, a nawet saperki. Nawet łyżkę i młotek mi zastąpi. Dzięki swojej uniwersalności ogranicza ekwipunek do minimum. Taki np Tanto od CS, który również posiadam, nie jest w ogóle w porównaniu do ruska nożem uniwersalnym. Ot co.