Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3956371 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2267
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #17160 dnia: 22.11.2025, 19:52 »
Wiecie co to jest: nie świeci i nie mieści się w dupie?

Ruski przyrząd do świecenia w dupie.

Otoczyć murem i zalać gównem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17161 dnia: Dzisiaj o 13:03 »
Jako że pojawiła się dygresja z mojego poletka - wybaczcie Panowie ale muszę się odnieść.

Otoczyć murem i zalać gównem.

Tak pewnie byłoby najprościej - pytanie tylko czy najlepiej? Pozwól że zapytam: Co wtedy z Polską diasporą w Rosji, Kazachstanie i innych krajach byłego ZSRR? Tych ludzi też zalać gównem? Potraktować ich jak Rosjan, bo jeżeli nie wyjechali do tej pory to znaczy że już są Rosjanami? Co z tymi którzy na obcej ziemi zostali już na zawsze - co z Polskimi cmentarzami w Rosji? Zostawić je na pastwę Kremla?

Co do Bagisha to mam lornetkę a nie monokular, solidna - ale ciężka.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2267
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17162 dnia: Dzisiaj o 13:56 »
Ale po co ta dziwna dyskusja?

Jak napiszę, że hitlerowcy to byli kutasy, to będziemy się rozwodzić nad tymi, co się tam znaleźli przypadkowo i nawet Polakom próbowali pomagać?
Czy może mój plan potraktowałeś dosłownie i myślisz, że chcę polski cmentarz zalać gównem?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #17163 dnia: Dzisiaj o 14:22 »
Taka burza z powodu monokulara >? xD bo niby na ruskiej licencji produkowany przez skośnookich przyjaciół ? Aż boję się pomyśleć co powinno spotkać właścicieli Zemexów, których na tym forum nie brakuje, jeśli mnie minimum kilkudniowy ban. xD. Co do samego sprzętu, to nie jest żaden badziew, tylko naprawdę jak za taką cenę, bardzo przyzwoity sprzęt, Mam porównanie do markowych lornetek, no i jako żołnierz zawodowy trochę się na takich rzeczach znam, także szczerze polecam mimo, że ruskie i że te ruski złe itp. Mam jeszcze do kompletu kultowy, niezawodny nóż do lasu - biały niedźwiedź, który  te zachodnie popierdólki do survivalu wciąga nosem. xD

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 405
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17164 dnia: Dzisiaj o 16:16 »
Niezawodnym nożem do lasu jest praktycznie każdy poręczny full tang, mory wiodą prym nożach do lasu - tanie i z porządnej stali. Jako zawodowy Rambo powinieneś wiedzieć co to full tang, jak również co to BAK 4 w lunetach czy lornetkach, skoro się na tym znasz ;D

Z tych zachodnich popierdółek konkretną kosą do lasu jest Tanto od Cold Steela, kawał dobrej stali do batonowania i innych prac leśnych, ale to powinieneś wiedzieć, jako zawodowy żołnierz, znawca tematu.
Dzierżno uzależnia

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #17165 dnia: Dzisiaj o 19:22 »
Albo nie rozumiesz o czym pisałem, albo tylko udajesz, żeby uchodzić za mądrzejszego od innych. No to jeszcze raz.- łopatologicznie. Nie porównuje tego ruskiego monokulara do drogiej optyki od konkurencji, bo to byłoby głupie, tylko napisałem, że w tym przedziale cenowym to naprawde dobry sprzęt. Dodałem, że wiem co mówię, bo mam porównanie do dużo droższych , markowych lornetek. Co do noża, to możesz sobie wymieniać całą listę noży, takich czy owakich zachodnich producentów. Mam ich wiele, bo to moja druga słabość po kupowaniu wędek, ale to też nie o to chodzi, żeby się licytować na to, który nóż jest najlepszy. Wszystko zależy od tego do czego takiego noża potrzebujesz. No i od idywidualnych preferencji. Wyobraź sobie, że ten ruski nóż firmy NOKS, o którym wsponminałem, to też fultang. Pisze to, bo z Twojego moralizatorskiego wpisu wynika, że to dla mnie jakaś nie odkryta wiedza jest. Wiesz na czym polega różnica między białym niedźwiedziem a chociażby tymi cudami, które wymieniłeś ? Na uniwersalności. Jesli zabieram do lasu ruska nie potrzebuje, siekiery, a nawet saperki. Nawet łyżkę i młotek mi zastąpi. Dzięki swojej uniwersalności ogranicza ekwipunek do minimum. Taki np Tanto od CS, który również posiadam, nie jest w ogóle w porównaniu do ruska nożem  uniwersalnym. Ot co.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 405
  • Rafał
« Odpowiedź #17166 dnia: Dzisiaj o 19:33 »
Chłopie, SVBONY z Ali kosztuje 120-150zł więc jaka to droga optyka ;D i gdzie napisałem o uniwersalności Tanto? Gwiazdorzysz i zakręcasz się we własnych słowach, a jesteś cienki w uszach, ale nie ma się co dziwić, trepy tak mają. Koniec dyskusji z mojej strony.
Dzierżno uzależnia

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #17167 dnia: Dzisiaj o 19:51 »
Niby ja gwiazdorze ? xD. Oceniasz innych według siebie. To Ty naskoczyłeś na mnie jakbym co najmniej jakąś zbrodnię popełnił. Teraz dopasowujesz sobie tezy i wyrwane z kontekstu fragmenty mojego wpisu do własnych potrzeb, żeby nie wyjść na kretyna. Oczywiście trepy są głupie, a Ty jesteś najmądrzejszy i wszystko wiesz najlepiej. xD Następnym razem jak będziesz chcial zabłysnąć na forum, to się brokatem posyp i wstaw fotkę. Większe wrażenie zrobisz. xD

Offline PrzemekM

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 148
« Odpowiedź #17168 dnia: Dzisiaj o 20:09 »
Rosyjska konstrukcja. Solidna i dobrej jakości szkła, nie jakieś plastikowe badziewie. Dobra jakość obrazu. Mam tą 12x45. Trochę duży, ale dla Twoich potrzeb nada sie chyba też najmniejszy rozmiar, zdecydowanie bardziej kompaktowy - 8x30.

https://pl.aliexpress.com/item/1005005806123966.html?

Witam Wszystkich,

może nie żołnierz ale w lesie spędzam więcej czasu niż na rybach! Zdecydowanie popieram co napisał Stan!

pozdrawiam Wszystkich
Przemek

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 582
« Odpowiedź #17169 dnia: Dzisiaj o 21:50 »
Stan dziękuję Ci za twoją codzienna służbę i życzę Tobie i innym ŻOŁNIERZOM spokojnej i bezpieczniej służby każdego dnia. 🇵🇱

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 156
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17170 dnia: Dzisiaj o 21:56 »
ale nie ma się co dziwić, trepy tak mają. Koniec dyskusji z mojej strony.
No to się dowiedziałem czegoś nowego o sobie. :D Ale żenada, burakiem zaleciało na całego. ;D
Tomek