Koledzy mam do Was pytanie ale przed tym kilka slow wstępu:
jestem członkiem PZW. W bliskiej odległości od mojego miejsca zamieszkania jest wyrobisko potorfowe ok. 4ha którym opiekuje się miejscowe koło PZW. Aby tylko tam móc wędkować należny wnieść opłatę okręgową i składkę na ten zbiornik. Ja posiadam składkę okręgową, składkę na ochronę wód i dodatkowo składkę na inny zbiornik w tym samym okręgu. Parę dni temu rozmawiałem z prezesem tego koła zapytałem czy mogę wnieść symboliczną opłatę do koła za 4-5 dób możliwości testowania przynęt i zanęt które posiadam. Jednocześnie zaznaczyłem że każda ryba wróci do wody. Prezes wyraził zgodę bez wnoszenia opłaty ale w ramach posiadanych uprawnień na to wyrobisko kolegi z którym bym przyjeżdżał. OK pomyślałem sobie lepiej tak niż wcale. Dzisiaj prezes był bardzo zdziwiony widząc mnie jak wykonuje wszelkie czynności w trakcie wędkowania. Powiedział że mogę testować sobie do woli towar który posiadam ale zmiana przynęty, wyrzut zestawu, zacięcie i hol ryby i podebranie musi wykonać kolega. Jak rozmawiałem z nim wcześniej zrozumiałem że z kolegą siadamy obok siebie i machamy każdy swoim kijem łącznie z jej holowaniem i podebraniem.
Wkurzyłem się bo nie tak to sobie wyobrażałem te testowanie i zwinąłem się do domu. Dodaje że opłata za ten zbiornik nie jest duża i stać mnie na to ( nie jestem sępem ) ale chyba jak za 4-5 dób wędkowania to nie ma sensu jej wnosić. Jak rozmawiałem z kolegami to każdy mówi co innego .Jeden że mogę z kolegą w ramach jego uprawnień , drugi że nie, trzeci że mogę zaciąć rybę ale muszę po zacięciu oddać mu wędkę , czwarty że w ogóle nie mógł bym tam nic wykonywać, piaty że mogą wszystko ale z kolegą i po jednej wędce no i szósty że kolega wpisuje mnie jako osobę towarzyszącą i mogę wędkować. Jak to właściwie jest. Chce zaznaczyć że mam skończone 14 lat, stać mnie na wniesienie opłaty za ten zbiornik i nic z tego nie rozumię. Bardzo proszę nie udzielajcie odpowiedzi w formie "wnieś opłatę i problem z głowy" itp. W końcu proszę mi powiedzieć co i jak i czy w ogóle mogę tam testować towar przez te 4-5 dni ? A moze jest przepis w którym jest mowa o tym że jak zapłacisz to będziesz mógł wędkować. Koniec kropka