Co prawda to 3 pytania ale nie chcę zakładać osobnych wątków więc mam nadzieję że pomożecie

Wszystkie pytania dotyczą metody. Przeszukałem kilka tematów ale nie znalazłem odpowiedzi.
1. Używam klipsa aby rzucać podajnikiem w jedno miejsce. Udaje mi się to ALE mój rekordowy karp którego wyciągnąłem wziął na wędkę którą zapomniałem zaklipsować. Taka rybka pod 10 kg wybierała żyłkę z taką prędkością że gdybym miał klipsa to najzwyczajniej by urwał żyłkę.
Jak sobie z tym radzicie? Co gdy łowicie na metodę, klipsujecie i weźmie ryba która wybiera szybko żyłkę zaraz po braniu?2. Przy ostatniej wizycie nad wodą zanęciłem sobie miejscówke , ryby nie chciały współpracować ale w granicach mojego zasięgu rzutu spławiały się piękne karpie. Przy łowieniu na spinning i szukaniu ryby oczywiście bym tam rzucił ale powiedzcie proszę
czy przy typowaniu miejscówki przy zasiadce rzucacie w miejsce gdzie ryby "się chlapią"? Czy rzucanie w miejsce gdzie pokazuje się karp podczas gdy łowimy w innym miejscu ma sens? 3. Trzecie pytanie dotyczy kukurydzy cukk. Chciałbym kupić z 2 słoiczki i proszę o radę (90% moich przyponów ma gumki i bagnety).
Czy kukurydze bez zalewy cukka można założyć na bagnet lub push stopa? I czy w ogóle łowienie na tą przynęte przy metodzie ma sens jeśli nie nęcę kukurydzą?Bardzo bym prosił o pomoc i odpowiedz na wszystkie pytania