Czy na haczyku na przyponie z włosem musi być pozycjoner włosa czy nie? W sklepach widzi się zarówno z pozycjonerami oraz bez pozycjonerów. Ma na coś przełożenie obecność pozycjonera na haczyku albo jego brak?
Cytat: flowgrid w 02.08.2019, 16:47Czy na haczyku na przyponie z włosem musi być pozycjoner włosa czy nie? W sklepach widzi się zarówno z pozycjonerami oraz bez pozycjonerów. Ma na coś przełożenie obecność pozycjonera na haczyku albo jego brak? Będzie mieć wpływ przy zacięciu. Zwłaszcza kiedy na taki przypon już coś wcześniej wyholowałeś, włos potrafi się odkształcać. Pozycjoner zawsze trochę to niweluje, układa też przynętę lepiej względem haka.
Cytat: elwood w 28.07.2019, 19:42Jest jakiś patent na zabezpieczenie przodu wędki przy braniu połączonym z poderwaniem jej do góry? Gdy siedzę na wysokim brzegu ze skośnym dostępem do wody (nie urwisko) i mam rozstawionego rodpoda, a na nim położone wędki pochyło do wody (żyłka przytopiona, bo wieje....) to branie skutkuje poderwaniem topów wysoko do góry, a co za tym idzie - wyciąganiem dźwignią dolnika z trzymającego go uchwytu... Snagbary pomagają do pewnego momentu itp. Ćwiczę więc refleks z łapaniem wędek w locie....EDIT: method feederWysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Jest jakiś patent na zabezpieczenie przodu wędki przy braniu połączonym z poderwaniem jej do góry? Gdy siedzę na wysokim brzegu ze skośnym dostępem do wody (nie urwisko) i mam rozstawionego rodpoda, a na nim położone wędki pochyło do wody (żyłka przytopiona, bo wieje....) to branie skutkuje poderwaniem topów wysoko do góry, a co za tym idzie - wyciąganiem dźwignią dolnika z trzymającego go uchwytu... Snagbary pomagają do pewnego momentu itp. Ćwiczę więc refleks z łapaniem wędek w locie....EDIT: method feeder
Czy ktoś z kolegów ma rozeznanie jaki jest uciąg Dunajca w rynnie na odcinku w okolicach Tarnowa?