Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3419417 razy)

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16035 dnia: 14.07.2024, 09:57 »
Jadę nad jezioro gdzie wczoraj były zawody method Feeder. Pięknie połowione, ryb w siatkach ogrom. Jaką dzisiaj taktykę byście poradzili na ryby? Co do podajnika, jaki podajnik. Czy może bombka? Ile towaru itd?
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16036 dnia: 14.07.2024, 15:16 »

Dzień dobry!

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na postawione przez siebie pytania odnośnie przyponów do metody Feeder Bomb.
 Czy ktoś z łowiących tą metodą używał przyponów zakończonych pętlą "D" i umieszczał przynęty bezpośrednio na pętli za pomocą np: wkrętki, bagneta, stosując również fluorocarbonu zamiast żyłki?
C'est la Vie

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #16037 dnia: 15.07.2024, 13:55 »

Cześć!

Jaki Waszym zdaniem kołowrotek - Shimano lub Daiwa, Made in Japan - byłby najbardziej optymalny do wędziska Drennan Acolyte Commercial Feeder 10 FT?
C'est la Vie

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #16038 dnia: 15.07.2024, 15:50 »

Cześć!

Jaki Waszym zdaniem kołowrotek - Shimano lub Daiwa, Made in Japan - byłby najbardziej optymalny do wędziska Drennan Acolyte Commercial Feeder 10 FT?

Z Shimano to Twin power FD lub FE 4000 PG tylko nie wiem czy ci podpasuje wielka gała zamiast normalnego knoba ;) niby możesz sobie wymienić ale wtedy masz już po gwarancji lub Daiwa Certate 4000.
- Arek -

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #16039 dnia: 15.07.2024, 17:36 »

Dziękuję za info :thumbup: :D
C'est la Vie

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16040 dnia: 15.07.2024, 17:58 »

Cześć!

Ja do Aventusa 10 ft używam Airity 23 4000cxh, do 11ft mam Certate, z Shimano masz do wyboru Exsence, Twin Power (miałem XG) i Vanquish w mniejszym budżecie. Cokolwiek brabylm w rozmiarze 4000.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #16041 dnia: 15.07.2024, 19:30 »
 Modele z którym przełożeniem proponujecie: wyższe, niższe?
C'est la Vie

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16042 dnia: 15.07.2024, 19:44 »

Jeżeli zależy nam na mocnych bebechach: Daiwa Certate. Rozmiar LT 2500/3000C (identyczne korpusy - różnica dotyczy tylko wielkości szpuli/rotora) ma koło zębate jak Twin Power 4000, rozmiar LT 3000/4000C (identyczne korpusy - różnica dotyczy tylko szpuli/rotora) jak Twin Power 4000 w odmianie morskiej, a rozmiar LT 5000, czyli wielkościowy odpowiednik feederowego rozmiaru 3012, ma koło wprost monstrualne :)

Oczywiście żaden kołowrotek Daiwy ani Shimano z obecnej półki "made in Japan" nie ma okrągłego/amortyzowanego klipsa ani obrotów wstecznych. Wymiana knoba na mniejszy/wygodniejszy to nic trudnego (zarówno w Daiwie, jak i Shimano) - firmowe dostępne są np. tu: https://www.mefistofishing.pl

Przełożenie standardowe (5.2:1).

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #16043 dnia: 15.07.2024, 19:49 »
Tym bardziej, że Certate 24 ma już powlekane koło zębate jak w morskiej Saltiga przez co przekładnia ma być jeszcze mniej podatna na ścieranie.
- Arek -

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16044 dnia: 15.07.2024, 20:03 »
Przepraszam, że nie odpowiadam nikomu na pytanie, a sam zadaję swoje. Gdzieś na forum spotkałem się ze stwierdzeniem, że koszyki do wstępnego nęcenia Preston Bait Up Feeder Large już nie będą produkowane, a w sklepach internetowych już ich faktycznie nie ma. Czy więc to prawda? Coś je zastąpi? Dlaczego zaprzestano produkcji? Czy są jakieś ich odpowiedniki, zamienniki? Jestem fanem tych koszyków, podoba mi się, że są całkowicie zabudowane i nic z nich nie wyleci przez żadne otwory. Mają wady takie jak ciężar na jednej stronie, a nie np. od spodu po obwodzie, brak fluorocarbonu do zaczepiania o agrafkę ale jednak są doskonałe do nęcenia wałkami, dużymi ilościami zanęty bez smużenia w toni. Niepokoję się, że jak pozrywam wszystkie, to nie będę miał alternatywy. Może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?

Z poważaniem

Tomasz

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
Marek

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #16046 dnia: 16.07.2024, 09:28 »
Pierwsze z brzegu wyszukiwanie
https://feederlink.pl/produkt/koszyk-do-wstepnego-necenia-preston-bait-up-feeder-medium-40-g/

Tak jak pisał kolega wyżej, że chodzi o rozmiar large nie medium ;). Faktycznie wersja large praktycznie nie dostępna dobrze, że zrobiłem zapasy :P.
- Arek -

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16047 dnia: 16.07.2024, 14:46 »
Pierwsze z brzegu wyszukiwanie
https://feederlink.pl/produkt/koszyk-do-wstepnego-necenia-preston-bait-up-feeder-medium-40-g/

Tak jak pisał kolega wyżej, że chodzi o rozmiar large nie medium ;). Faktycznie wersja large praktycznie nie dostępna dobrze, że zrobiłem zapasy :P.
Dokładnie, szukam wersji large. Ona ma wymiary 70 mm na 50 mm i 30 gramów. Ja niestety nie zrobiłem dużych zapasów i mam tylko 2 czy 3 sztuki, a co roku tracę 1 sztukę statystycznie licząc :'(.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16048 dnia: 17.07.2024, 07:54 »
Rozglądam się na kolejnym kołowrotkiem. Moją uwagę zwrócił Noctis X LCF. Ktoś jest posiadaczem i może mi odpowiedzieć na dwa pytania.
Czy kołowrotek posiada szybki hamulec typu quick drag? Kołowrotek jest wyposażony w wkręcaną korbę w mechanizm?
Szukam czegoś sensownego do 400 złotych. Znalazłem również interesująco wyglądający kołowrotek Trabucco Inspiron FD Feeder 4500, taki sam kołowrotek ma w ofercie Nytro Solus Super Feeder, tylko występuję w rozmiarze 5500.
Jakiś czas temu stwierdziłem że chciałbym na wędkarstwo wydawać mniej gotówki. :) Rozważę też tańsze opcje. Robinson zaprezentował kołowrotek Robinson Feeder Master FD.

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16049 dnia: 17.07.2024, 15:19 »
Rozglądam się na kolejnym kołowrotkiem. Moją uwagę zwrócił Noctis X LCF. Ktoś jest posiadaczem i może mi odpowiedzieć na dwa pytania.
Czy kołowrotek posiada szybki hamulec typu quick drag? Kołowrotek jest wyposażony w wkręcaną korbę w mechanizm?
Szukam czegoś sensownego do 400 złotych. Znalazłem również interesująco wyglądający kołowrotek Trabucco Inspiron FD Feeder 4500, taki sam kołowrotek ma w ofercie Nytro Solus Super Feeder, tylko występuję w rozmiarze 5500.
Jakiś czas temu stwierdziłem że chciałbym na wędkarstwo wydawać mniej gotówki. :) Rozważę też tańsze opcje. Robinson zaprezentował kołowrotek Robinson Feeder Master FD.
Ja to zraziłem się do ,,klonów" od mikado wcześniejszą wersją noctisa, który zaczął ,,ząbkować" już po sezonie łowienia. W środku wyglądał moim zdaniem słabo z powody w ogóle nie podpartej osi na posuwie. Z kołowrotków do 400zł ciekawy na papierze wydaje się ms range heavy stuff, który ma aluminiowe body oraz sam producent w opisie podkreśla że jest przeznaczony do ciężkiego feedera. Z lżejszych konstrukcji może być daiwa n'zon lub bydome team feeder master carp pro.