Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3101725 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16200 dnia: 24.08.2024, 14:12 »
Chwileczkę.

Możesz mi powiedzieć, co tu policzyłeś?

Wybrzuszenie żyłki. Istotnie, zapomniałem. Na dwóch metrach to będzie kolejne kilka cm.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 721
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #16201 dnia: 24.08.2024, 18:02 »
Jest to odcinek o jaki zbliży się do brzegu podajnik po zarzuceniu na napiętej żyłce od momentu styku z wodą do opadnięcia na dno.
Zawsze na żyłce powstają wybrzuszenia i odcinek ten jest większy niż wynika z geometrycznych wyliczeń.
 :)
Marian

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #16202 dnia: 24.08.2024, 18:32 »
A ja policzyłem, o ile ziarno ze spomba spadnie dalej, niż podajnik. Nie biorąc pod uwagę wybrzuszenia.
I dobrze policzyłem ;)
Krwawy Michał

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
« Odpowiedź #16203 dnia: 24.08.2024, 19:21 »
Przy głębokości 5 m różnica z Pitagorasa daje poniżej 0,5 m, nie uwzględniając wybrzuszenia podczas opadania i ewentualnego balonu spowodowanego wiatrem. Te dwa ostatnie można sprawdzić napinając żyłkę po opadnięciu koszyczka i licząc, ile jej się zwinie do pełnego napięcia.
Teoretycznie nie da się tego obliczyć, wchodzi tu za dużo czynników: grubość i zatapialność linki, waga koszyczka i siła bocznego wiatru.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #16204 dnia: 24.08.2024, 19:27 »
Myślę że Pitagorasem zamknąłeś temat :).

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16205 dnia: 24.08.2024, 19:53 »
Czy ktoś z Was kupował surowe ziarno orzecha tygrysiego z firmy Carp-Seeds? Jak wygląda "czystość" tego ziarna, jak z wielkością ziaren - czy jest taka, jaką deklarują, czy przewaga małych, a tych największych to kilka sztuk?
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline koko

• Ekspert
« Odpowiedź #16206 dnia: 24.08.2024, 21:10 »
A ja policzyłem, o ile ziarno ze spomba spadnie dalej, niż podajnik. Nie biorąc pod uwagę wybrzuszenia.
I dobrze policzyłem ;)

Ja policzyłem to samo co Ty.
Zrobiłem to przy założeniu, że długość klips-spomb jest taka sama jak klips-podajnik.
Jeśli Twoje założenie jest takie samo, to Twój wzór jest błędny.
Marian

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #16207 dnia: 24.08.2024, 21:11 »
Jest takie samo i nie jest błędny:)
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16208 dnia: 25.08.2024, 09:11 »
Rozważam zakup Spomba mini do nęcenia feederem. Mam zagwozdkę, spomb otwiera się po uderzeniu w wodę i zawartość opada pionowo. Co w wypadku jak łowimy z klipsem w głębokim łowisku? Zestaw będzie spadał pod taflą wody na ukos. Trzeba się spombem przeklipsować bliżej?  Tylko pytanie ile bliżej?

Jesst na youtube materiał z kordy i matrixa jak właśnie nurek filmuje jak to działa, czyli nęcenie i rzucenie przynęty na klipsie.
Jest to chyab seria submerge czy coś takiego. Ktoś kto ma czas to może poszukać.

Tak, i tam różnica przy głębokości około 2 metrów byłą spora, zestaw lądował poza kwadratem metr na metr. Ja jakby co pisałem o nęceniu kijem do spoda, z plećką, przy czym przy zarzucie z żyłką nie chodzi o sam kąt opadania. Pamiętać należy, że żyłkę napinamy, więc podajnik jest ściągany, nie opada sobie swobodnie. Im lżejszy, tym tym opadać będzie po większym łuku, a ten jest spory. I MIchał, wg mnie nie masz racji. Ja to widzę po tym ile mam wolnej żyłki na kręciole, do klipa. Jest to około 1- 2 metrów, i to o wiele lepszy pomiar niż 'pitagorasy' :) Przy spodzie po zarzucie żyłka jest napięta, po opadnięciu podajnika jest około metra wzwyż luzu, przy napinaniu żyłki. Dlatego spomb Koruma będzie najbardziej dokładny :)
Lucjan

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #16209 dnia: 25.08.2024, 09:17 »
Budżetowy kij do metody dla początkującego to robinson stinger czy coś się zmieniło w polecanych?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #16210 dnia: 25.08.2024, 09:51 »
Rozważam zakup Spomba mini do nęcenia feederem. Mam zagwozdkę, spomb otwiera się po uderzeniu w wodę i zawartość opada pionowo. Co w wypadku jak łowimy z klipsem w głębokim łowisku? Zestaw będzie spadał pod taflą wody na ukos. Trzeba się spombem przeklipsować bliżej?  Tylko pytanie ile bliżej?

Jesst na youtube materiał z kordy i matrixa jak właśnie nurek filmuje jak to działa, czyli nęcenie i rzucenie przynęty na klipsie.
Jest to chyab seria submerge czy coś takiego. Ktoś kto ma czas to może poszukać.

Tak, i tam różnica przy głębokości około 2 metrów byłą spora, zestaw lądował poza kwadratem metr na metr. Ja jakby co pisałem o nęceniu kijem do spoda, z plećką, przy czym przy zarzucie z żyłką nie chodzi o sam kąt opadania. Pamiętać należy, że żyłkę napinamy, więc podajnik jest ściągany, nie opada sobie swobodnie. Im lżejszy, tym tym opadać będzie po większym łuku, a ten jest spory. I MIchał, wg mnie nie masz racji. Ja to widzę po tym ile mam wolnej żyłki na kręciole, do klipa. Jest to około 1- 2 metrów, i to o wiele lepszy pomiar niż 'pitagorasy' :) Przy spodzie po zarzucie żyłka jest napięta, po opadnięciu podajnika jest około metra wzwyż luzu, przy napinaniu żyłki. Dlatego spomb Koruma będzie najbardziej dokładny :)

Jeśli tak wynika z doświadczeń na żywym organizmie, to tak jest. Życie to nie laboratorium, jak już nie raz pisałem. :thumbup:

Natomiast warto zrozumieć, że z matematycznego punktu widzenia jest tak, jak napisałem. Resztę da się właśnie samodzielnie z obserwacji zachowania zestawu wywnioskować.

Nie wiem, co Koko sobie podstawił do swojego wzoru, może krzywiznę Ziemi lub zakrzywienie czasoprzestrzeni (mam nadzieję, że nam to zaraz wyjaśni), ale ja policzyłem odległość, na jaką upada ziarno na dno, spadające pionowo po uderzeniu o taflę wody, oraz odległość, na jaką upada na dno podajnik na napiętej żyłce. Różnica jest bez większego znaczenia.
Krwawy Michał

Offline koko

• Ekspert
« Odpowiedź #16211 dnia: 25.08.2024, 11:16 »
Wyjaśnię, ale za kilka dni, bo jestem w terenie gdzie internet jest wyjątkowo kiepski i ciągle zrywana jest łączność.
Marian

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #16212 dnia: 25.08.2024, 15:14 »
Guru Kaizen ktoś przerabiał? Byłem w wędkarskim, pierwszy raz mi do ręki wpadły. Do jakich przynęt będzie mieć zastosowanie?

Zdjęcie poglądowe, są też z uszkiem i te mnie bardziej interesują.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16213 dnia: 25.08.2024, 20:54 »
Używałem kiedyś niemal identycznych Gamakatsu. Przynętą były czerwone robaki.
C'est la Vie

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16214 dnia: 26.08.2024, 08:12 »
Jeśli tak wynika z doświadczeń na żywym organizmie, to tak jest. Życie to nie laboratorium, jak już nie raz pisałem. :thumbup:

Natomiast warto zrozumieć, że z matematycznego punktu widzenia jest tak, jak napisałem. Resztę da się właśnie samodzielnie z obserwacji zachowania zestawu wywnioskować.

Nie wiem, co Koko sobie podstawił do swojego wzoru, może krzywiznę Ziemi lub zakrzywienie czasoprzestrzeni (mam nadzieję, że nam to zaraz wyjaśni), ale ja policzyłem odległość, na jaką upada ziarno na dno, spadające pionowo po uderzeniu o taflę wody, oraz odległość, na jaką upada na dno podajnik na napiętej żyłce. Różnica jest bez większego znaczenia.

Wg mnie wiele zależy od łowiącego. Ja odnoszę się do łowienia sporymi podajnikami, na wodzie mającej 2-3 metry, w tym i Tamizie, na której łowiłem brzany i która często praktycznie miała minimalny przepływ. Staram się nigdy nie pozwalać podajnikowi na samoczynne opadanie, ale o 'lądowanie' go na napiętej żyłce, aby zminimalizować luz, zapewnić najlepszą prezentację i mieć zapas żyłki do klipa. W UK wielu wyczynowców zarzuca   feederem inaczej, ale tu głębokość wody jest mała, często łowią przy brzegu, w wodzie mającej 20-50 cm głębokości, chodzi im o bardzo celne zarzuty. A to trochę inaczej niż przy nęceniu spombem. Dlatego wychodzę z założenia, że mając 1 m luzu wzwyż (zależnie od odległości), w takiej mniej więcej odległości ląduje podajnik. Karpiarz tak nie musi łowić, bo jego zestaw jest inny, nie używa on Metody.

Lucjan