Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3765679 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2250
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16245 dnia: 31.08.2024, 10:09 »
Z Pitagorasa wyjdzie 17 cm. Przy wzorze Koko ciutkę więcej. Czyli znowu: nie warto zawracać sobie głowy tym aspektem. Warto skupić się na tym, ile żyłki trzeba było zebrać, żeby ją napiąć po upadku kamery na dno.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 372
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16246 dnia: 31.08.2024, 10:39 »
Tak sobie teraz próbuję "tłumaczyć na chłopski rozum" jak rozbić temat położenia zestawu.
Koko świetnie to wytłumaczył w sposób geometryczny. Mi przyszedł pewien pomysł do głowy, który będę próbował wcielić w życie nad wodą.

1. Spróbuję zaklipować na markerze odległość "d".
2. Zarzucę w to miejsce i zgodnie z rysunkiem pozwolę opaść na dno ciężarkowi.
3. Zdejmę klipsa.
4. Naprężę zestaw (zgodnie ze sztuką i "czuciem").
5. Powoli wypuszczę marker w górę ustalając tym samym głębokość łowiska w danym punkcie i zaklipsuję.
6. Zwinę z czuciem marker do dna, zaklipsuję po czym zwinę zestaw.
7. Odmierzę (sprawdzę) na kijkach odległość "d".
8. Sprawdzę (po zdjęciu pierwszego klipsa) głębokość łowiska "h".
9. Mając dane "d" oraz "h" jestem w stanie możliwie precyzyjnie obliczyć długość odcinka BC, która to jest miejscem "przyziemienia" SPOMB-a do nęcenia.
10. Zestaw będzie klipsowany na odległość "d", co powinno przy zachowaniu poniższych uwag, pozwolić położyć zestaw w polu nęcenia.

Może i napisałem "oczywistą oczywistość", jednakże istotnym jest branie pod uwagę kilku kwestii - szczytówka markera podczas sprawdzania głębokości powinna dotykać lustra wody, a podczas rzucania należałoby wędkę trzymać tak, by szczytówka tuż przed momentem uderzenia zestawu w wodę (dojście do klipsa) była możliwie równo z linią brzegową, tudzież zamortyzować "uderzenie klipsa" do momentu dotknięcia szczytówką wody. Po czym pozwolić opaść zestawowi na dno na napiętej lince.
Wszystkie te założenia opisuję w stosunku do zestawu karpiowego, łowienie, nęcenie i badanie dna tylko i wyłącznie metodą rzutową. Zdaję sobie sprawę z czasochłonności takiej metody, ale wielu z nas wie, że im więcej czasu poświęcimy na przygotowanie (wysondowanie) łowiska, określenie punktów, itp. tym większa szansa na sukces.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 63
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16247 dnia: 31.08.2024, 11:41 »
 Przepraszam, czy ktokolwiek pomyślał o tym, że nawet jak ziarno ze spomba opadnie tam gdzie powinno...to co jeśli w ten nęcony obszar wpłynie duuuża ławica ryb i rozproszy ziarno w miejsca w których byśmy nie chcieli aby się znalazło?
C'est la Vie

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 372
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16248 dnia: 31.08.2024, 12:12 »
Masz bardzo dużo racji w teorii o ławicy i rozproszeniu pola nęcenia. Jednak pragnę zwrócić uwagę, że kwestia wspomnianej ławicy i rozproszenia pola nęcenia może wystąpić zarówno przy nęceniu SPOMB-em, jak i z łódki zanętowej :)
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #16249 dnia: 31.08.2024, 18:21 »
Uwzględnić też trzeba prądy podwodne. Nie widzę ryb w kamerze a przy dnie cząstki jakieś dość szybko się przemieszczają … Wiatr znowu mieszać może przy powierzchni..

Offline tomi10

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16250 dnia: 01.09.2024, 17:02 »
Witam serdecznie rozważam sztyce budżet 500-600+\- komercja karpie do 15 kg nawet zawodnicze łowienie w łowisku również dużo jesiotrów takich pod 10 kg.
Wpadła mi w oko Preston response carp nowa sztyca 3 m, którą premierę miała kilka tygodni temu rozważam ją z tą-4 robinsona bo mega długo już na rynku jest i opini negatywnych nie widzę za dużo. Macie jakieś propozycje styczności z tymi produktami lub polecicie coś innego?

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 237
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16251 dnia: 03.09.2024, 21:03 »
Pany, stosował może ktoś w wędkarstwie karmy z ziarnami Zenek np. https://allegro.pl/oferta/zenek-sezonowa-karma-dla-golebi-25kg-pasza-standardowa-dla-ptakow-15366271997?
Marcin

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16252 dnia: 03.09.2024, 21:40 »
Witam serdecznie rozważam sztyce budżet 500-600+\- komercja karpie do 15 kg nawet zawodnicze łowienie w łowisku również dużo jesiotrów takich pod 10 kg.
Wpadła mi w oko Preston response carp nowa sztyca 3 m, którą premierę miała kilka tygodni temu rozważam ją z tą-4 robinsona bo mega długo już na rynku jest i opini negatywnych nie widzę za dużo. Macie jakieś propozycje styczności z tymi produktami lub polecicie coś innego?

Mam sztycę robinsona TX4 400  i polecam, bardzo mocna, sztywna i lekka. Jednak do podbierania dużych ryb zalecam stosowanie tylko dwóch dolnych elementów, jeśli myślisz o stosowaniu jej w całej długości tj. 4m do podbierania ryb 10-15 kg, to moim zdaniem jest to zły pomysł

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #16253 dnia: 04.09.2024, 00:11 »
Jakiej długości wędek używasz? Do zawodniczego łowienia polecam Preston Monster 3.6.
Jak popytasz zawodników to usłyszysz, że Robinsony pękają.
Mam sztyce Map Parabolix, lekka, mocna, sztywna, podebrała karpia 17kg i sporo +10 bez problemu. Gwint wytrzymał rok czasu(tyle samo co w Cdrome). Teraz pytanie czy używać non stop żeby załapać się na jeszcze jedną wymianę czy oszczędzać :D kolega taką samą sytuację ma z Ethosem Commercialem. Myślę, że każda prędzej czy później zakończy żywot, więc wybierz taką, której nie będzie żal wyrzucić.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 237
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16254 dnia: 04.09.2024, 18:01 »
Marcin

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #16255 dnia: 04.09.2024, 20:31 »
Jeszcze kilka refleksji na temat zbliżania się podajnika do brzegu po jego zarzuceniu na napiętej żyłce.

Ja to zwykły kierowca jestem a nie naukowiec, ale z tego co pamiętam w wielu wykresach jest taki dopisek "cp" (względnie powinien być).

"CP" w tym przypadku oznacza Ceteris paribus (lub cæteris paribus) – zwrot pochodzący z łaciny, oznaczający dosłownie „inne takie samo”[1]. Na język polski tłumaczy się je zwykle jako: „przy innych czynnikach niezmienionych”[1], „przy pozostałych warunkach równych” lub „przy tych samych okolicznościach”. Użycie tego zwrotu oznacza świadome odrzucenie − w celu uproszczenia rozumowania − możliwości zajścia pewnych wydarzeń lub warunków, mogących zaburzyć związek między przesłanką a wnioskiem.
………………………………….
………………………………….

W analizowaniu różnych przebiegów lub zjawisk na które wpływa kilka zmiennych stosuje się bardzo często zasadę superpozycji bez której uzyskanie prawidłowego wyniku byłoby niemożliwe.
Polega ona na tym że w zależnościach liniowych analizuje się po kolei  wpływ tylko jednej  zmiennej na nasz wynik, a na końcu sumuje wszystkie wyniki i otrzymuje się rzeczywisty przebieg lub wartość.

W praktyce  pomija się mało znaczące wpływy inne i uwzględnia w wyniku tylko wpływ główny, nie wspominając pozostałych. Oczywiście jest to uzasadnione jeśli suma wpływów mało znaczących jest praktycznie pomijalna w stosunku do sumy wszystkich.
 :)

koko,
Zgadzam się, że Twój wzór jest prawidłowy i daje dokładniejszy wynik.

Z Twojego wzoru przy odległości 30 m i głębokości 2 m różnica jest 1,5 mm w stosunku do tego, co obliczył Michał.
Przy odległości 20 m i głębokości 8 m różnica jest 13 cm, więc nadal nie ma o czym gadać, chociaż z obu wzorów wychodzi ok. 1,5 m, które warto odjąć z długości nęcenia spombem. I oczywiście odjąć jeszcze długość zwijania luzu na wędce.
Jednak twój wzór sprawdza się tylko dotąd, kiedy głębokość nie jest większa, niż odległość, potem traci sens.

W tym przypadku nie chodzi o dokładniejszy wynik, ale o prawidłowy wzór na obliczenie wartości liczbowej. Nie można porównywać dwóch liczbowych wyników jeśli jeden pochodzi z błędnego wzoru.
W tym rozpatrywanym przypadku akurat wartości liczbowe wyników z obu bardzo mało się różnią. Nie może to jednak być żadnym uzasadnieniem na akceptację używania błędnego wzoru.

W matematyce i nie tylko, mamy do czynienia z wieloma rozwiązaniami, które mają sens w zakresie liczb rzeczywistych dla określonego ich zakresu. Zakres takich liczb nazywa się dziedziną funkcji.
Ograniczona dziedzina funkcji nie podważa prawidłowości otrzymanego wzoru ( inaczej funkcji).
W „moim” wzorze dziedzina funkcji to  d >= h, czyli dotyczy sytuacji kiedy długość żyłki jest większa od głębokości lub jej równa.

Zauważyłem także w dyskusji niewłaściwe rozumienie reguły Pitagorasa.
Otóż ja także zastosowałem ten wzór.
Wzorem Pitagorasa w odniesieniu do trójkąta prostokątnego jest:
c*c = a*a + b*b,  ale także
a*a = c*c – b*b  lub  b*b = c*c – a*a
gdzie c jest przeciwprostokątną,  b oraz  a  są przyprostokątnymi.

Wędkarstwo, to nie matematyka, ale matematykę można zastosować  w wędkarstwie. ??? Ot, chociażby określić z jakim minimalnym zbliżeniem do brzegu możemy się liczyć podczas opadu podajnika na napiętej żyłce.

:)
Marian

Offline koperek

• Reputacja: 54
« Odpowiedź #16256 dnia: 04.09.2024, 21:32 »
Macie jakieś patenty na dyskretne oznaczenie miejsca nęcenia? Chodzi mi o coś co będzie widoczne dopiero gdy podpłynę do tego pontonem. Myślałem o jakimś markerze albo mini bojce które zakotwiczyłbym tak aby unosiły się 0.5-1m pod powierzchnią. Fotki takiego ustrojstwa byłyby mile widziane :)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16257 dnia: 04.09.2024, 21:47 »
Kilka trzcin połamanych na mniejsze kawałki, linka i zanurzenie kilka cm pod lustrem wody.
Zbyszek

Offline koperek

• Reputacja: 54
« Odpowiedź #16258 dnia: 04.09.2024, 22:58 »
Kilka trzcin połamanych na mniejsze kawałki, linka i zanurzenie kilka cm pod lustrem wody.

Świetne w swej prostocie :thumbup: Nawet gdy to ktoś napłynie to jest szansa, że nie rozpozna w tym znacznika.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16259 dnia: 04.09.2024, 23:19 »
to ja mam dla Ciebie jeszcze lepsze rozwiazanie i jeszcze prostrze, mianowicie... GPS w telefonie zaznaczyć pozycje lub zczytać koordynaty mżesz nawet na google maps