Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3119609 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16440 dnia: 17.11.2024, 17:16 »
Kup se komplet bielizny termo polskiego Brubecka i po sprawie. Używam kilka lat takiego z pomarańczowymi akcentami co wygląda jak zbroja ;D łowięc cały rok, włącznie z deszczem/śniegiem i 0°.
Dzierżno uzależnia

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16442 dnia: 17.11.2024, 20:55 »
Seria Dry jest raczej średnim pomysłem. Jest do seria do uprawiania sportu, w dodatku skład będzie powodował nieprzyjemny zapach. Mam i nie polecam. Najlepiej wejdź na stronę producenta i przeglądnij ofertę.
Jakiś czas temu kupiłem odzież wykonaną w wełny Merino, z Decathlonu. Jestem zadowolony.
Wszystko zależy kto jakim jest zmarzluchem. Już wcześniej kupiłem w Decathlonie czapkę i koszulkę z krótkim rękawem 100% Merino. Fajna odzież polecam. Idzie Black Week może uda Ci się gdzieś tanio upolować Merino.
Brubeck ma całkiem niezłe rzeczy, jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Ta koszulka do takich nie należy. Już fakt, że za prawie 250 zł masz tylko 41% merino, a resztę nylonu niezbyt dobrze świadczy o tej koszulce. W nazwie produktu masz Active, więc producent pewnie uznał, że delikatne merino musi zostać wzmocnione nylonem i dowalił go aż tyle, że zrobił z tego nylonową bluzkę, choć w nazwie ma merino ;D A nylon jako pierwsza warstwa zimą, to nie jest dobry pomysł na zimę.

Zasada jest prosta, czy to w wojskowych systemach ubioru na tzw. cebulkę (np.fińskim, amerykańskim np. ECWCS gen. 3), czy to w turystyce górskiej lub wspinaczce, pierwsza warstwa ma za zadanie przede wszystkim odprowadzić pot z Twojego ciała. Nie ma ona na celu zapewnienie Ci ciepła. Od tego są kolejne warstwy. A będziesz się pocił, czy to siedząc nad przeręblem, czy stojąc przy -20 stopniach pod ścianą przed wspinaczką, tym bardziej jeżeli będziesz stale w ruchu np. przy spiningowaniu. Jeżeli jeszcze dodatkowo jesteś dużym facetem, to będziesz się pocił jeszcze bardziej.  Nylon słabo schnie zimą w porównaniu chociażby do poliestru, czy nawet cienkiego merino. Jeżeli już musisz na pierwszą warstwę wybierać merino, to staraj się wybierać koszulkę o mniejszej gramaturze merino, ale żeby tego merino było ponad 90%. Wówczas ma to jakikolwiek sens, bo tak albo będzie Ci za ciepło albo za zimno. Wmawianie ludziom przez firmy produkujące odzież merino i internetowych influencerów, że pierwsza warstwa powinna być gruba, jest kompletnym nierozumieniem podstaw fizjologii człowieka. Jest to jedynie próba wciśnięcia produktu za dużą kasę. 
Decathlon miał kiedyś spory wybór koszulek w dobrej cenie. Teraz nie wiem, czy nadal ma, bo odszedłem od merino (jako pierwsza warstwa) na rzecz dużo tańszego poliestru, co mi się rewelacyjnie sprawdza nawet przy -30 w górach. Jak jedzie się w Himalaje na 6-8 tysięczniki, to też zdecydowana większość nie zabiera z sobą merino (no może oprócz skarpet, bo te się sprawdzają).

Polecisz jakieś sprawdzone kalesony z poliestru??? Szukać takich 100% poliester??? Czy mieszanki z innymi materiałami??? Potrzebuje jako pierwsza warstwa pod kombinezon zimowy, łowienie stacjonarne na feeder.
Pytałeś o gacie. Kiedyś kupiłem na próbę kalesony z polaru. Są bardzo przyjemne, wygodne. Przez charakterystykę polaru fajnie utrzymują ciepło.
https://www.decathlon.pl/p/legginsy-turystyczne-meskie-quechua-mh100-polarowe/_/R-p-15939
Drogie nie są, możesz przetestować.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #16443 dnia: 17.11.2024, 21:14 »
Cześć. Dzisiaj na zasiadce na Płocie łowiąc na feeder używałem kilku rodzajów haków w rozmiarze 18: Owner 50340 Chinta, Drennan Carbon Match. Po wyholowaniu jednej ryby 25+ oba haki się rozgięły. Polećcie jakieś dobre haki na duże Płocie żeby się nie rozgięły. Przynęta to głównie pinka i ochotka.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
« Odpowiedź #16444 dnia: 17.11.2024, 21:21 »
Masz na myśli ten komplet?
https://allegro.pl/oferta/brubeck-dry-bielizna-termoaktywna-meska-komplet-meski-termiczna-ciepla-xl-16485942566

To mam https://allegro.pl/oferta/koszulka-termoaktywna-brubeck-dlugi-rekaw-11269178704
na osobnej aukcji gacie za 90zł. Do kompletu jeszcze mam cieniutką czapkę z Brubecka z wełną merino, tak w okolicach 3° - 10° daje radę i nie puszcza wiatru.
Dzierżno uzależnia

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16445 dnia: 17.11.2024, 21:26 »
Zerknij sobie na komplet Norfin CosyLine. Mam i polecam, mega ciepły.
https://centrumwedkarskie.pl/Norfin-odziez-oddychajaca-CosyLine-GRUBA-BIELIZNA-TERMOAKTYWNA
Pozdrawiam
Grzechu

Offline lajon38

« Odpowiedź #16446 dnia: 18.11.2024, 07:14 »
Cześć. Dzisiaj na zasiadce na Płocie łowiąc na feeder używałem kilku rodzajów haków w rozmiarze 18: Owner 50340 Chinta, Drennan Carbon Match. Po wyholowaniu jednej ryby 25+ oba haki się rozgięły. Polećcie jakieś dobre haki na duże Płocie żeby się nie rozgięły. Przynęta to głównie pinka i ochotka.

Używam takich są z cienkiego drutu , niedawno wyjąłem lina 35 cm
https://allegro.pl/oferta/haczyki-browning-sphere-ultra-strong-15szt-18-12155095397

Offline lajon38

« Odpowiedź #16447 dnia: 18.11.2024, 09:09 »
Zerknij sobie na komplet Norfin CosyLine. Mam i polecam, mega ciepły.
https://centrumwedkarskie.pl/Norfin-odziez-oddychajaca-CosyLine-GRUBA-BIELIZNA-TERMOAKTYWNA
Fajny komplet na allegro mam możliwość kupić za 204 zł.
Nogawki wydają się wąskie a ja mam grube łydy.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16448 dnia: 18.11.2024, 11:11 »
Tak tylko na zdjęciu wygląda. Śmiało łydunię zmieścisz :D Może jakiś sklep w Twojej okolicy ma to na stanie i wtedy możesz przymierzyć. Ja tak zrobiłem i od razu kupiłem. Dla mnie mega.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline lajon38

« Odpowiedź #16449 dnia: 18.11.2024, 13:51 »
A jak z rozmiarówką? Ja używam xl 186cm, kupiłeś swój rozmiar czy o jeden większy?

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16450 dnia: 20.11.2024, 11:42 »
Chcę zakupić kij TEAM FEEDER By Dome Master 365LC. Potrzebuję dobrać odpowiedni kołowrotek do tego kija.
Wstępnie wybór padł na By Dome Fine Carp. Mam dylemat odnośnie wielkości 5000 czy 6000?
W opisie kija widnieje informacja że zalecany rozmiar to 6000, w opisie kołowrotka widnieje informacja że rozmiar 5000 przeznaczony jest do wędek o długości 3,3 i 3,6 m, natomiast rozmiar 6000 dla rozmiaru 3,9 i 4,2 metra.
Różnica w wadzę między rozmiarami to tylko 30 gram. Na plus rozmiaru 6000 większa i płytsza szpula.
365LC posiada duże przelotki, chciałbym wycisnąć max z nich.
Czy rozmiary różnią się wielkością korpusu/mechanizmu? Co polecacie?
Jeszcze pytanie odnośnie hamulca, rzeczywiście 1/4 obrotu i kołowrotek to beton?

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #16451 dnia: 20.11.2024, 11:51 »
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
« Odpowiedź #16452 dnia: 20.11.2024, 11:55 »
Spro 3k, Dome 5k i 6k.

Jak dla mnie bierz 6k.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16453 dnia: 20.11.2024, 12:46 »
Dzięki. A jak wygląda sprawa w tym hamulcem? I wielkość korpusu, ciężko to ocenić na zdjęciu.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
« Odpowiedź #16454 dnia: 20.11.2024, 13:21 »
Hamulec jest bardzo krótki. Taki ala quick drag. Precyzyjnie tego nie ustawisz. Do metody spoko, do klasyka się nie nadaje.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!