Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3103430 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16455 dnia: 20.11.2024, 16:38 »
Pany, do jesienno-zimowego spróbowania łowienia okoni to lepiej zacząć od drop-shota czy bocznego troka? Co jest prostsze i łatwiejsze? Łowienie będzie na niewielkiej wodzie stojącej typu glinianki.
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #16456 dnia: 20.11.2024, 20:21 »
https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-master-carp-lcs-pro-6000?srsltid=AfmBOopYVqpmJJfXHwaAZN6auR2IHv7SxHm2_VYeoJi-swx8vpQi3W2U

Dziś najdalej jutro powinien przyjść do mnie to dam Ci znać jak leży z tą wędką.

Kołowrotki doszły. Poniżej zdjęcie z modelami Master Carp Pro 360H, 330M i Master 365LC.

Dla długości 12ft są okej, dla 11ft za duży przynajmniej o 1 rozmiar ale mimo ociężałości zestawu zostają u mnie. Jestem gotów przymknąć oko na tą niedogodność kosztem maksymalizacji osiągów i tym samym komfortu łowienia.

Zestaw pod karpia i amura w zaczepach oraz na dalsze odległości więc tak musi być. I tak zostaje.

Kołowrotki wizualnie okej. Szału nie ma, ale wstydu też nie. Ważą ok. 460 gram więc trochę mięsa jest. Hamulec przedni bez QD ale w miarę fajnie chodzi na sucho. Z tyłu wolny bieg.

Na sucho mam dobre przeczucia do nich, a jak będzie na mokro sprawdzę za pół roku. :D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16457 dnia: 20.11.2024, 20:35 »
Chcę zakupić kij TEAM FEEDER By Dome Master 365LC. Potrzebuję dobrać odpowiedni kołowrotek do tego kija.
Wstępnie wybór padł na By Dome Fine Carp. Mam dylemat odnośnie wielkości 5000 czy 6000?
W opisie kija widnieje informacja że zalecany rozmiar to 6000, w opisie kołowrotka widnieje informacja że rozmiar 5000 przeznaczony jest do wędek o długości 3,3 i 3,6 m, natomiast rozmiar 6000 dla rozmiaru 3,9 i 4,2 metra.
Różnica w wadzę między rozmiarami to tylko 30 gram. Na plus rozmiaru 6000 większa i płytsza szpula.
365LC posiada duże przelotki, chciałbym wycisnąć max z nich.
Czy rozmiary różnią się wielkością korpusu/mechanizmu? Co polecacie?
Jeszcze pytanie odnośnie hamulca, rzeczywiście 1/4 obrotu i kołowrotek to beton?
Do tego kija o naprawdę dużych, jak na feedera przelotkach, pierwsza ma aż 26,5 mm, to wybrałbym 6000 z szerszą szpulą ale też z wyższym nawojem. https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-team-feeder-fine-carp-6000 wygląda idealnie do tego kija. Średnica szpuli: 63 mm, wysokość: 24 mm. Ten sam kołowrotek w rozmiarze 5000 ma średnica szpuli: 58 mm, wysokość: 20 mm, czyli dużo słabszy rzutowo, a nie ma potrzeby ograniczać średnicy szpuli przy tak szerokich przelotkach, krótsza szpula na pewno też skróci rzuty.
Drugi, zalecany do tego kija By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500 (Średnica szpuli: 64 mm, wysokość: 28 mm) raczej bym odpuścił. Trochę ciężki i za duży.
Pojemność szpuli TEAM FEEDER Fine Carp 6000 jest trochę mniejsza, niż podaje producent, mieści się tam 160m żyłki 0,25. Wersja 5000 ma faktycznie większą pojemność szpuli.
Hamulec faktycznie w By Dome, za wyjątkiem starego Power Fightera, nie wiem jak nowy, to trzy ząbki. Mi to po jakimś czasie przestało pasować i wymieniłem w TEAM FEEDER Fine Carp 6000 i 5000 karbonowe podkładki na wycięte z filcu, chyba 1 mm. Kupione gdzieś na Allegro w arkuszach za grosze. Trochę oliwki i hamulec i teraz jest 180o, co mi bardzo pasuje.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16458 dnia: 21.11.2024, 08:53 »
Pany, do jesienno-zimowego spróbowania łowienia okoni to lepiej zacząć od drop-shota czy bocznego troka? Co jest prostsze i łatwiejsze? Łowienie będzie na niewielkiej wodzie stojącej typu glinianki.
Łatwiejszy będzie drop shot. 
Panowie, policzmy głosy:

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 162
« Odpowiedź #16459 dnia: 21.11.2024, 11:11 »
Ja stawiam na troka, prostszy zestaw, nie trzeba specjalnego kijka. Łowiłem wklejką jak i wędką na blanku salmon&steelhead.
Animacja przynęty polega na przerwach w zwijaniu, nie trzeba żadnych umiejętności. Nie są wymagane specjalne haki i przynęty. Zwykle haczyki z oczkiem i twistery relaxa wystarczą do rozpoczęcia przygody z oksami.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #16460 dnia: 21.11.2024, 11:40 »
Dzięki panowie za info :beer:
Marcin

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16461 dnia: 21.11.2024, 14:00 »
Specjalny kij do dropa? Byle nie krowi ogon, kilkanaście g wyrzutu i to tyle. Nie ma prawa nic się plątać, można długo animować w jednym miejscu, a animacja, szczególnie zimą, może być ograniczona do pukania palcem w blank.
Z ogólnodostępnych przynęt polecam Mikado Tsubame 5-7cm.
Ale nie namawiam.
Nie lubię i dropa i bocznego ale z dwojga złego wolę dropa.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16462 dnia: 21.11.2024, 14:17 »
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi dotyczące kołowrotka By Dome Fine Carp.
Udało mi się kupić kij Master 365LC 30-110g i kołowrotek Fine Carp 6000. 710 złotych za komplet, z wysyłką. Gratis mata 50x70cm.
Sklep yellowfish.sk , zobaczę jak będzie z realizacją zamówienia. Mam tylko nadzieje że nic się nie stanie po drodze z paczką.
Sklep oficjalnie nie sprzedaję z wysyłką do Polski, wszystko załatwiłem za pośrednictwem wiadomości mailowych, płatność kartą.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16463 dnia: 21.11.2024, 21:11 »
 Bracia wędkarze ;) :D gdy wiążecie przypony do np: metody czy bombki wraz z gumkami... z haczykami od nr.16 wzwyż, to czy używacie jakichś pomocy w postaci mini szczypiec czy malusich imadeł zapożyczonych od muszkarzy?

C'est la Vie

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #16464 dnia: 21.11.2024, 23:47 »

Marcin ,zdecydowanie boczny trok. Sam uskuteczniam w tym sezonie i jestem zaskoczony  wynikami.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16465 dnia: 22.11.2024, 00:09 »
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi dotyczące kołowrotka By Dome Fine Carp.
Udało mi się kupić kij Master 365LC 30-110g i kołowrotek Fine Carp 6000. 710 złotych za komplet, z wysyłką. Gratis mata 50x70cm.
Sklep yellowfish.sk , zobaczę jak będzie z realizacją zamówienia. Mam tylko nadzieje że nic się nie stanie po drodze z paczką.
Sklep oficjalnie nie sprzedaję z wysyłką do Polski, wszystko załatwiłem za pośrednictwem wiadomości mailowych, płatność kartą.
Będziesz zadowolony z zestawu. Cena extra.
Moje pierwsze zamówienia By Dome szły z Węgier, od Haldorado.hu, zanim Angryfisfh się nie otworzył z porównywalnymi cenami.
Pakowanie to była tragedia. Pierwsza wędka z kołowrotkiem przyszła spakowana w cienki karton złożony w trójkąt. Kołowrotek w reklamówce dowiązany do kija. Aż cud, że doszło w całości.
Kolejny problem, że zapłaciłem przez Paypal i zeszło mi z konta ale płatność nie doszła. Reklamacja na Paypal. Telefon po węgiersku, ja próbuję po angielsku. Ale oba języki nie są znane po obu stronach słuchawki. W  końcu Paypal uwzględnił reklamację i kasa została zwrócona.
Nie życzę Ci podobnych przebojów, zwłaszcza, że się dogadałeś mailowo, więc komunikacja chyba działa.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16466 dnia: 22.11.2024, 13:22 »
Cześć
  Kołowrotek Daiwa TD Feeder 4012qd. Mam taki właśnie i podkusiło mnie żeby zobaczyć jak wygląda tulejka rolki kabłąka. Oczywiście w garażu wszystko spadło na ziemię i już nigdy nie zlazłem tulejek. Czy jest opcja zamówić taki zestaw tulejek albo je czymś zastąpić??? Z góry dziękuje
Pozdrawiam. Łukasz

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16467 dnia: 22.11.2024, 14:20 »
Coś takiego znalazłem wpisując z google "daiwa td feeder 4012 qd tuning"
https://archiwum.allegro.pl/oferta/tuning-rolki-daiwa-td-feeder-4012-qd-komplet-i14586159602.html
Jak chcesz oryginał to pisz do serwisów autoryzowanych. Na pewno da się to zamówić jako część serwisowa.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
« Odpowiedź #16468 dnia: 22.11.2024, 15:00 »
{...} Zwykle haczyki z oczkiem i twistery relaxa wystarczą do rozpoczęcia przygody z oksami.

A ja się podpytam, jakie byś polecił na "szczupłego" no jaka kolorystyka, bo jest tego w ofercie Ho-Ho i jeszcze trochę.
pozdrawiam Benon

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16469 dnia: 25.11.2024, 13:54 »
Kij na Odrę na odcinku Katowickim pod zimowe klenie, taki s-canal 360/70g dałby radę razem z Daiwa N'zon 5000?