Chcę zakupić kij TEAM FEEDER By Dome Master 365LC. Potrzebuję dobrać odpowiedni kołowrotek do tego kija.
Wstępnie wybór padł na By Dome Fine Carp. Mam dylemat odnośnie wielkości 5000 czy 6000?
W opisie kija widnieje informacja że zalecany rozmiar to 6000, w opisie kołowrotka widnieje informacja że rozmiar 5000 przeznaczony jest do wędek o długości 3,3 i 3,6 m, natomiast rozmiar 6000 dla rozmiaru 3,9 i 4,2 metra.
Różnica w wadzę między rozmiarami to tylko 30 gram. Na plus rozmiaru 6000 większa i płytsza szpula.
365LC posiada duże przelotki, chciałbym wycisnąć max z nich.
Czy rozmiary różnią się wielkością korpusu/mechanizmu? Co polecacie?
Jeszcze pytanie odnośnie hamulca, rzeczywiście 1/4 obrotu i kołowrotek to beton?
Do tego kija o naprawdę dużych, jak na feedera przelotkach, pierwsza ma aż 26,5 mm, to wybrałbym 6000 z szerszą szpulą ale też z wyższym nawojem.
https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-team-feeder-fine-carp-6000 wygląda idealnie do tego kija. Średnica szpuli: 63 mm, wysokość: 24 mm. Ten sam kołowrotek w rozmiarze 5000 ma średnica szpuli: 58 mm, wysokość: 20 mm, czyli dużo słabszy rzutowo, a nie ma potrzeby ograniczać średnicy szpuli przy tak szerokich przelotkach, krótsza szpula na pewno też skróci rzuty.
Drugi, zalecany do tego kija By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500 (Średnica szpuli: 64 mm, wysokość: 28 mm) raczej bym odpuścił. Trochę ciężki i za duży.
Pojemność szpuli TEAM FEEDER Fine Carp 6000 jest trochę mniejsza, niż podaje producent, mieści się tam 160m żyłki 0,25. Wersja 5000 ma faktycznie większą pojemność szpuli.
Hamulec faktycznie w By Dome, za wyjątkiem starego Power Fightera, nie wiem jak nowy, to trzy ząbki. Mi to po jakimś czasie przestało pasować i wymieniłem w TEAM FEEDER Fine Carp 6000 i 5000 karbonowe podkładki na wycięte z filcu, chyba 1 mm. Kupione gdzieś na Allegro w arkuszach za grosze. Trochę oliwki i hamulec i teraz jest 180
o, co mi bardzo pasuje.