Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3101637 razy)

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16665 dnia: 13.03.2025, 11:19 »
Korzystał ktoś może z shimano technium przy łowieniu wagglerem?

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #16666 dnia: 13.03.2025, 11:53 »
Miałem to nieszczęście >:O, po pierwszym wyjeździe wyleciała z kołowrotka, zastąpiłem ją Shimano Aero Float i to jest chyba najlepsza żyłka do odległościówki. Według mnie Technium jest za sztywna, wolno i słabo tonie, łatwo się skręca, może do metod gruntowych tak, ale do spławika nie.

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 94
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #16667 dnia: 13.03.2025, 12:25 »
Cześć!
Kupiłem dwa kijki pod feedera, i stoję przed dylematem, co nawinąć na kołowrotki?
Wędki to Matrix Feeder Aquos Ultra-C 12ft i Matrix Feeder Aquos Ultra-C 11ft, C.W. 50 i 40 gram.

Planuję tym wędkować na dystansach do 50m max, łowiska głębokie 3-4m, klasyczny feeder, ale z przynętą na włosie, zarybieniowe karpiki (PZW) + okazjonalnie komercja (karp/amur 5kg+)
Zatem, skłaniam się raczej w stronę plecionki....
Nie mogę znaleźć max Lb linki dopuszczalnej dla tych wędek. Co byście nawinęli?
Czy plecionka 0,1-0,12 (około 10-12 Lb) nie będzie za siermiężna? Czy dla takich dystansów, potrzebna jest strzałówka z żyłki/FC?

Z góry dzięki i pozdrawiam, Andrzej

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16668 dnia: 13.03.2025, 12:47 »
Siema,
Łowię również na dystansie jak wspomniałeś, kijami Daiwa Nzon S medium 80g i bliżej Prestonem Monster Carp 40g i w obu przypadkach mam żyłkę 0,24 Matrixa, podajniki 30-45g Banjo XR. Nigdy nie straciłem ryby czy zestawu. Łowię na no-kilu i karpie pod 10 często się zdarzają. Nie ma sensu kombinować.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16669 dnia: 13.03.2025, 13:06 »
Proponuję Tsurinoya H8 PE 0.8, na Ali około 50zł za szpulkę 150.
H8 mam już na wszystkich kołowrotkach z plecionką.
Panowie, policzmy głosy:

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 94
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #16670 dnia: 13.03.2025, 14:21 »
Proponuję Tsurinoya H8 PE 0.8

Dzięki za sugestie!
Z plećkami z Ali mam jakieś doświadczenie, ale raczej cieńszymi (spining głównie UL), gdzie stosowałem chyba max 5Lb ;)
Więcej mogę powiedzieć o japońskich linkach - bo w spiningu 90% stosowałem głównie Sunline/Varivas  + FC (Wisła jest bardzo wymagająca wobec linek).

Na feeder po raz pierwszy planuję łowić i nawinąć plecionkę, stąd dylematy - czy taka 0,8 (czyli ~ 0,15mm) 16LB nie będzie za gruba/mocna do feedera?

Mam wolną szpulkę plecionki 0,128mm 12Lb, i to ją planowałem nawinąć.... ale czytałem gdzieś, że do lekkiego feedera winno się stosować linkę max 8-10LB (0.08-0.1mm). Stąd wątpliwości - czy jak nawinę taki, posiadany "postronek", to nie będzie to jakiś  "błąd w sztuce"? ;)
To będą moje pierwsze kroki w temacie feedera. Dotychczas, gruntowo łowiłem bardzo okazjonalnie, i tylko blisko i leciutko na DS - mivardi axiom do 25 c.w. z żyłką 0,16 przy koszyczkach max 20g)
Zatem, zakładając że ta linka jaką posiadam - się nadaje, to co jeszcze mi potrzeba? Strzałówka jest wymagana/wnosi jakąś korzyść w omawianym zestawie? Feeder guma?
Dzięki za rady!

Offline _MaCieJ_

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #16671 dnia: 13.03.2025, 15:17 »
Miałem to nieszczęście >:O, po pierwszym wyjeździe wyleciała z kołowrotka, zastąpiłem ją Shimano Aero Float i to jest chyba najlepsza żyłka do odległościówki. Według mnie Technium jest za sztywna, wolno i słabo tonie, łatwo się skręca, może do metod gruntowych tak, ale do spławika nie.
Dzięki wielkie

Offline marcopolo

• Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16672 dnia: 13.03.2025, 16:51 »
Dzięki wielkie

Widzę w opisie, że ta żyłka jest pływająca, czy tak jest rzeczywiście? Szukam jakieś sensownej żyłki do odległościówki, ale pływająca to moim zdaniem się nie nadaje.
edit
Doczytałem, że pół pływająca :) Napisz proszę czy łatwo się zatapia?

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16673 dnia: 13.03.2025, 17:01 »
Proponuję Tsurinoya H8 PE 0.8

Dzięki za sugestie!

Prawidłowo zawiązane PE 0.6 prawdopodobnie też da radę.
Testowałem na feederze PE 0.6, 0.8 i 1.0 i pozostaję przy 0.8 jako kompromis mocy i trudności zatapiania linki.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16674 dnia: 13.03.2025, 17:16 »
Widzę w opisie, że ta żyłka jest pływająca, czy tak jest rzeczywiście? Szukam jakieś sensownej żyłki do odległościówki, ale pływająca to moim zdaniem się nie nadaje.

Aero Float to tego samego typu żyłka, co Preston Reflo Float Max czy Drennan Float Fish: jest "pływająca" w tym sensie, że sama nie zatonie (potrzebna jest stosowna operacja wędziskiem + ewentualnie kołowrotkiem), zaś po wtłoczeniu pod wodę przez dłuższy czas utrzymuje się blisko powierzchni, tonąc bardzo powoli - w odróżnieniu od żyłek typu sinking, które szybko opadają, tworząc podwodne wybrzuszenie na odcinku między spławikiem i szczytówką, co nie ułatwia skutecznego zacinania.

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #16675 dnia: 13.03.2025, 17:16 »
Korzystał ktoś może z shimano technium przy łowieniu wagglerem?
Ze swojej strony mogę polecić żyłki clarusso, maver (taka czerwona) przy odległościówce mi się sprawdzały

Eryk :-)

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16676 dnia: 14.03.2025, 08:49 »
Którym patykiem rzucę dalej, Flagman Legend czy Robinson nano core MX3? Zastanawiam się jeszcze czy kupić 3,6 czy 3,9 m. Marcin Kubalak Robinsonem 3,3 m rzucał ponad 70 m.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #16677 dnia: 14.03.2025, 09:38 »
Którym patykiem rzucę dalej, Flagman Legend czy Robinson nano core MX3? Zastanawiam się jeszcze czy kupić 3,6 czy 3,9 m. Marcin Kubalak Robinsonem 3,3 m rzucał ponad 70 m.
Którym legendem? Są do 60g, do 100g. Generalnie pod rybą legend będzie przyjemniejszy, ale celność MX3 powinien mieć lepszą, ze względu na sztywniejszą górę.

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16678 dnia: 14.03.2025, 09:47 »
Myślałem o wersji do 100g.

Offline darkon

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #16679 dnia: 14.03.2025, 13:27 »
Dzięki wielkie

edit
Doczytałem, że pół pływająca :) Napisz proszę czy łatwo się zatapia?

Nie ma problemu z zatapianiem żyłki, jest łatwiej niż przy niejednej opisanej jako tonąca. Żyłka fajnie unosi się 20-30 pod powierzchnią wody.