Jeśli coś Ci to pomorze to i ja dodam parę zdań od siebie.Jak już gdzieś pisałem używam sprzętu raczej ze średniej półki i jeżeli jest jakiś tańszy,ale nie gorszy zamiennik to wybieram tańszy.To tak jak z lekami jak jest zamiennik to po co przepłacać.
Posiadam zarówno koszyki Browninga jak i Prestona razem z foremkami.Jeżeli chodzi o foremki to fakt,że Prestona z przyciskiem jest najlepsza z pośród tych które miałem,Drennana silikonowa już taka rewelacyjna nie jest,natomiast ta która jest w zestawie z podajnikami Browninga jest po pewnych przeróbkach lepsza od Drennana i porównywalna do Prestona

Podobnie ma się sprawa podajników,bo tak jak sam Luk pisał wystarczy wyciąć środkowe żeberko i zamiast krętlika jeśli ktoś wymienia często przypony zamontować łącznik Drennana.I jak wyżej nie ma większej różnicy.
Oczywiście jest różnica w jakości wykonania,bo Prestona podajniki to klasa sama w sobie,brakuję tylko łącznika w komplecie co poza ceną jest jedyną wadą.
Foremka Prestona trochę się przycina,ale jak się ją doskrobie(nadlewki tworzywa) to jest ok.
Jeżeli chodzi o stosowanie podajników Browninga w foremce Prestona to jest trochę większy luz niż pomiędzy oryginalnym podajnikiem Prestona a foremką,co uważam za plus,bo daję się ubić więcej zanęty.
Natomiast podajnik Prestona nie mieści się do foremki Browninga(mało brakuje,ale jednak)
Nie mam już ani podajników ani foremek Drennana,żeby się do nich odnieść.
Omawiane przeze mnie podajniki są w rozmiarze Large i wadze Br 20 i 30g,natomiast Pr 15 i 30g.Cena to za 4szt.podajniki(2x20g i 2x30g) i foremkę Browninga (komplet)to około 20pln,zaś Preston to foremka około 16pln i podajniki po około 13zł/szt.Dodatkowo łączniki Drennana to opakowanie 6szt.12zł
Ja na początek zakupiłem Browninga i nieco większy xl firmy Janzi(cena jak Browning,tylko są trzy podajniki plus foremka)
Jak jestem pierwszy raz na łowisku i nie wiem czego się spodziewać na dnie to na pierwszy ogień idą Browningi.Strata zestawu za około 9zł mniej boli jak za 17zł(koszyk,łacznik,haczyk z gumką lub quickstopem).
Zaczepy się zdarzają bardzo często,może nie w trakcie zarzucania,bo to jest idealna metoda właśnie na trudne łowiska,natomiast odkryty haczyk powoduje,że podczas ściągania jest więcej zaczepów niż w przypadku zwykłego koszyczka,a do tego przypon z dość grubej żyłki utrudnia jego zerwanie.
Zestawy Prestona i Guru można kupić w sklepie Ravenie w Wawie,natomiast Drennana,ESP(Drennan) i Browninga w Centrum Wędkarstwa
Tak że masz możliwość pomacać.

Różne konfiguracje

foremka po małej korekcie pozwala na łatwe wyjęcie podajnika z zanętą,wystarczy ścisnąć na dole