Autor Wątek: Problem z wyholowaniem ryby  (Przeczytany 6756 razy)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
Problem z wyholowaniem ryby
« dnia: 13.09.2016, 22:28 »
Pomóżcie... może ktoś miał podobny problem. Kupiłem koszyk zanętowy Preston Elasticated Pellet Feeder 40 g z amortyzatorem i poszedłem pierwszy raz z nim na ryby. Wcześniej łowiłem tylko z wersją bez amortyzatora. Na jednej wędce miałem przelotowo taki podajnik, a na drugiej z amortyzatorem. Przypon i hak ten sam, tylko różnica w przynęcie, a mianowicie na przelotowo Dumbells 8 mm, a z amortyzatorem Krill 12 mm pellet od Sonu. Teraz napiszę w czym problem. Na przelotowo branie ciach i karp w podbieraku, a z amortyzatorem 3 karpie spięte prawie przy samym brzegu. Nie wiem gdzie był błąd, czy w tym, że źle dobrałem hak 10 do pelletu 12 mm, włos był za krótki, może błędy w holu ryby, albo po prostu coś złego w prowadzeniu ryby z takim podajnikiem z amortyzatorem. Myślałem, że dzięki niemu błędy będą bardziej wybaczane.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Problem z wyholowaniem ryby
« Odpowiedź #1 dnia: 13.09.2016, 22:39 »
Do pelletu 12 mm nie daję mniejszych haków niż 8. Czasem 6.
;)

Offline Maciej

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.09.2016, 23:24 »
Ja do pelletu 12 mm stosuję hak nr 8, ale wiadomo, że co firma to inna wielkość haka.
A co do długości włosa, to mam jakieś 5 do 8 mm.
Sam nie stosuję podajników z amortyzatorem, ale praktyka nauczyła mnie, że jak pod brzegiem karp zaczyna szaleć, to odkręcę delikatnie hamulec, niech sobie odjedzie kilka metrów jak jest jeszcze za silny by go podebrać.
Może spróbuj bardziej dynamicznie popracować hamulcem w kołowrotku na finiszu holu.

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 13.09.2016, 23:31 »
Właśnie o tym hamulcu myślałem, trzeba będzie jeszcze spróbować.
Haki używam Preston i Guru.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #4 dnia: 13.09.2016, 23:50 »
Mi się ryby spinać przestały, jak zacząłem stosować Kamasan Animal z zadziorem. 
Paweł

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 14.09.2016, 08:11 »
Tylko, że ja takim zestawem niedawno łowiłem na komercji i wyciągnąłem z wody bez problemu kupę karpi (ponad 30), tylko że to był podajnik bez amortyzatora.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 14.09.2016, 08:27 »
Panowie, zapewniam, że hak bezzadziorowy sokojnie daje radę, ryba, co ważne mniej cierpi po jego użyciu (nie ma możliwości nie kaleczenia ryby tym hakiem, zostawia zdecydowanie większą ranę, ryba dłużej przebywa poza wodą).

Pomyślcie o tym, że coś w waszych zestawach nie jest OK. Często trzeba rozebrać zestaw na części pierwsze i przeanalizować dlaczego są spinki. Kołowrotek, sztywny kij, zła wielkość haka przy danym rozmiarze przynęty, długość włosa, długość przyponu, technika holu - to wszystko trzeba przeanalizować. Zapewniam, że jak błąd występuje - to i hak z zadziorem spłata figle. Ostatnio więcej czasu spędzam na łowieniu brzan, i na przykład na zawodach miałem kilka spinek, zaś największa z brzan była zacięta za końcówkę wargi. Miałem złą długość włosa.

Dlatego warto szukać prawdziwych przyczyn problemów. Często widzę, ze wędkarze przywiązani są do sztywnych, mocnych kijów. Niestety, takie nie są dobre do łowienia takich karpi na przykład. O ile dysponowalibyśmy zestawami karpiowymi z dużymi hakami to tak - ale nie przy feederze. Sama technika holu tez jest istotna. Ryba wykonuje zazwyczaj serię 'odejść' - jeżeli wiemy jak je zminimalizować, to mamy mniejszą szansę na spinkę. Czyli nie podciągajmy zbyt szybko ryby do góry. Niech się zmęczy walcząc płynąc. Trzymanie kija w górze i ciągnięcie ryby do powierzchni budzi w niej typową reakcję - zbiera siły i chce płynąc do dna. To jest odejście, wiąże się ono z mocnym szarpnięciem i zmianą ustawienia ciała ryby. To może sprzyjać spinaniu się...

Sam hak z zadziorem, jego świadomy wybór, może sprawiać, że prawdziwa przyczyna problemów nie jest rozwiązana. przyjdzie większa ryba i będzie to samo...
Lucjan

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #7 dnia: 14.09.2016, 08:30 »
Teraz napiszę w czym problem. Na przelotowo branie ciach i karp w podbieraku, a z amortyzatorem 3 karpie spięte prawie przy samym brzegu. Nie wiem gdzie był błąd.

Jam tylko zacytował i dodam od siebie: po co psuć coś, co daje wyniki?
Paweł.

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 14.09.2016, 08:34 »
No wydaje mi się, że jest gdzieś błąd w moim holu. Od nie dawna posiadam kij Jaxon Monolith Method Feeder 3 m i ma dość sztywna akcję, a ja za szybko chciałem rybę mieć w podbieraku. Było już ciemno i nie widziałem za bardzo, gdzie i jak ona się prowadzi. Muszę popracować nad holowaniem ryb.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #9 dnia: 14.09.2016, 08:58 »
Hol zawsze można trochę poprawić. ;)
Sztywność wędki na ogromne znaczenie, ale oczywiście też waga ryb jakie ciągnąłeś.

Ja łowię na haki z mikrozadziorami, głównie ryby 4 kg+. Porównując do tych z pełnym zadziorem na pewno jest więcej spinek.
W tym roku m/w na 4 wyciągnięte ryby - 1 spinka.
;)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #10 dnia: 14.09.2016, 09:27 »
Wędki mam miękkie, hol też mam opanowany (20 lat łowię), szczytówka nisko do wody i pompujemy. Ryba musi się wyszaleć, to zrozumiałe, nic na siłę.  Dla mnie zrozumiałe jest też, że jak hak bezzadziorowy bardzo łatwo wypina się w podbieraku to i podczas prawidłowego holu odpowiednim sprzętem ryba się go łatwiej pozbędzie.

Spinki są i będą, czy to na haki bezzadziorowe jak i z zadziorem - nie da się tego wyeliminować do końca. Podczas wędkowania staram się usuwać wszystkie słabe punkty w sprzęcie, zestawie jak i w technice holu i hak bezzadziorowy jest takim słabym punktem. Łowimy z kolegami we trzech na metodę i doszliśmy do tego samego wniosku. Zwalanie wszystkich spiętych ryb na błędy i nieodpowiedni sprzęt to trochę nie fair, hak i jego rodzaj ma ogromny wpływ na trzymanie ryby, gdyż to on styka się z rybą,  a hak bez zadziora w swojej konstrukcji z założenia  będzie słabiej trzymał rybę. 

Przy metodzie ryby nie połykają głęboko i usunięcie haka z zadziorem nie stanowi dla mnie żadnego problemu, szybki ruch ręką i po kłopocie, ewentualnie wypychacz mam w pogotowiu. Rany haki powodują podobne, a sam hol i podbieranie jest tak traumatycznym przeżyciem dla ryby, że rodzaj haka nic tu raczej nie zmieni. Spinningiści stosują po dwie kotwice z zadziorami na woblerach i to oni powinni być piętnowani za używanie zadziorach kotwic.

Paweł

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 14.09.2016, 09:33 »
Ja postawiłem na haki z mikrozadziorem. Łatwo je usunąć, ale nie na tyle, żeby ryba się wypinała podczas holu. Na haki bezzadziorowe nie zamierzam sobie pozwolić. Nie na wodach, gdzie większa ryba gości na wędce raz na kilka lub kilkanaście wyjazdów.
Marcin

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #12 dnia: 16.09.2016, 15:06 »
Nie jestem aż takim super wytrawnym łowcą, ale uważam ze haki bezzadziorowe tym bardziej na komercja to konieczność jeśli rybę wypuszczamy. Spinek mam mało dziś na 14 zaciętych ryb wyciągnięte 12 jeden zestaw poszedł na trzcinie i jedna spinka to chyba nie tak źle. Największa 74 cm karp. Haki do metody Drenanna.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0