Autor Wątek: 3-składowa wędka do średniego spomba i koszyków XXL pod feedery  (Przeczytany 10413 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Szukam wędki jak w temacie, która obsłuży średnie spomby i koszyki XXL na dystansach od 40 do 80 metrów. Nie wiem, czy lepsza będzie mocna karpiówka 3,5 lbs, czy jednak przy siłowych rzutach nawet średnim obciążeniem potrzebny jest już typowy spod w stylu http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6378459656.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Nie lepiej kupić wędkę dwuczęściową? Wątpię aby taka "pała" sprawdziła się do koszyków. Ostatnio skutecznie rzucałem 112 gramowymi koszykami wędką Korum Barber Rod 1.75.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
Mam naprawdę mały samochód (suzuki baleno hatchback) i pokrowce 170 cm już ledwo wchodzą przy złożonych tylnych i klapniętym przednim siedzeniu. A koszyk o wymiarach 5 x 7 cm potrafi ważyć sporo ponad 100g.

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
Jest jeszcze mocniejsza wersja tego kija z Korum.
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/16948-korum-barbel-rod-13ft.html?search_query=barbel&results=21
Jest to kij 3 składowy. Ja mam wersje 12FT 1,75 lb i podajniki z ESP 56 gramów latają daleko, nawet bez użycia dużej siły. Tego kija używam też do spodowania (Spomb midi). Daje radę  8)
Jožin z bažin

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Mam naprawdę mały samochód (suzuki baleno hatchback) i pokrowce 170 cm już ledwo wchodzą przy złożonych tylnych i klapniętym przednim siedzeniu. A koszyk o wymiarach 5 x 7 cm potrafi ważyć sporo ponad 100g.

3.5 lbs to jest bardzo sztywna pała, dobra na karpia. Moim zdaniem z takiego kija będą Ci spadać ryby. Nie mam doświadczenia ze spombami, możliwe że wymaga to osobnego kija.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Mam naprawdę mały samochód (suzuki baleno hatchback) i pokrowce 170 cm już ledwo wchodzą przy złożonych tylnych i klapniętym przednim siedzeniu. A koszyk o wymiarach 5 x 7 cm potrafi ważyć sporo ponad 100 g.

3,5 lbs to jest bardzo sztywna pała, dobra na karpia. Moim zdaniem z takiego kija będą Ci spadać ryby. Nie mam doświadczenia ze spombami, możliwe że wymaga to osobnego kija.

Ogólnie spodowania wymaga osobnego kija kiedy rzucamy powyżej powiedzmy 60 metrów.
Rzucałem spodem tanimi kijami karpiowym jak i brzanówkami, ale to zdecydowanie trzeba robić z wyczuciem.

Co do kijów 3,5 lbs, to używam takowych i jeszcze żadna ryba mi nie spadła (nawet leszczyk 50 cm).

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
Chodziło mi o typowy kij do spodowania którym nie będę łowił (łowię tylko federami). Przeszukałem fora i sklepy karpiowe wzdłuż i wszerz, aż w końcu zdecydowałem się na takie coś: http://crazycarp.pl/spod-marker/6782-nash-h-gun-retract-spodmarker-45lb.html
Kij 2-składowy, długość transportowa 155 cm. Mam nadzieję, że będzie dobrze służył. Zważywszy na cenę i to. że mój budżet wędkarski przekroczyłem w tym roku kilkukrotnie...

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mam naprawdę mały samochód (suzuki baleno hatchback) i pokrowce 170 cm już ledwo wchodzą przy złożonych tylnych i klapniętym przednim siedzeniu. A koszyk o wymiarach 5 x 7 cm potrafi ważyć sporo ponad 100 g.

3,5 lbs to jest bardzo sztywna pała, dobra na karpia. Moim zdaniem z takiego kija będą Ci spadać ryby. Nie mam doświadczenia ze spombami, możliwe że wymaga to osobnego kija.

Ogólnie spodowania wymaga osobnego kija kiedy rzucamy powyżej powiedzmy 60 metrów.
Rzucałem spodem tanimi kijami karpiowym jak i brzanówkami, ale to zdecydowanie trzeba robić z wyczuciem.

Co do kijów 3,5 lbs, to używam takowych i jeszcze żadna ryba mi nie spadła (nawet leszczyk 50 cm).
Leszczyk 50 cm...
TO już jest wielki leszcz, który z niejedną patelnia się witał.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
Witam.
Odświeżę temat.
Doradźcie, czy kijek Prologic C1 3lbs 3 składy, obsłuży średniego "midi" Spomba długość - 14.5cm, szerokość -5.2cm.
czy "bezpieczniej" będzie zakupić wersję "mini" - długość - 11.5cm, szerokość - 4.3cm? Rzuty 40 - 60m, nęcenie pod "federka i metodę".
Pozdrawiam.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2240
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Witam.
Odświeżę temat.
Doradźcie, czy kijek Prologic C1 3lbs 3 składy, obsłuży średniego "midi" Spomba długość - 14.5cm, szerokość -5.2cm.
czy "bezpieczniej" będzie zakupić wersję "mini" - długość - 11.5cm, szerokość - 4.3cm? Rzuty 40 - 60m, nęcenie pod "federka i metodę".
Pozdrawiam.

Małym spombem to ja rzucam pickerami 40-60 g ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Witam.
Odświeżę temat.
Pozdrawiam.

Spokojnie ci kijek obsluzy.sredniego spoma.
Maciek

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
Witam.
Odświeżę temat.
Pozdrawiam.

Spokojnie ci kijek obsluzy.sredniego spoma.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. :thumbup:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Dla nie wiedzacych 3 lb to przyblizona bezproblemowa waga wyzutu okolo 110 gr ...
Spomb sredni nie pakowany pod korek suchym pellet 4mm to okolo 60 do 80 gr.
Takie wnioski z moich obserwacji
Maciek

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Witam.
Odświeżę temat.
Pozdrawiam.

Bez dwóch zdań. Mam 2x Prologic C1 3 lb i średniego Spomba do nich. Bez najmniejszych problemów rzucam nin na 70 metrów. Żyłka główna, jakiej używam to 0,30. Tak więc bez obaw :thumbup:
Pozdrawiam Seba

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Bierz kija... Ja robię, to co Ty chcesz Daiwą Black Widow 360cm 3lbs też w 3 składzie i spoko daje radę.... Jeśli się nie zdecydujesz to zabieram wędę.
Marcin