Autor Wątek: Mikado X-Plode Ultra Match 420  (Przeczytany 4038 razy)

Offline arhinonskill

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
Mikado X-Plode Ultra Match 420
« dnia: 15.09.2016, 20:34 »
Witam.
Mam zamiar zakupić wędkę Mikado X-Plode Ultra Match 420 i chcę dowiedzieć się wszystkiego na jej temat :)
Czy nie jest krucha, ponieważ na taką mi się wydaje i czy będzie dobra np. na łowienie: płoci, leszczy, linów i karpi do max 5 kg?

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Mikado X-Plode Ultra Match 420
« Odpowiedź #1 dnia: 15.09.2016, 20:59 »
Kija w ręku nie miałem, lecz gdy ujrzałem film reklamowy z poniższą sceną:

Gdy jestem spytany o cokolwiek z firmy Mikado wystarczy ten jeden screen, by zniechęcić do zakupu czegokolwiek ze sprzętu tej firmy...

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 16.09.2016, 08:29 »
Witam.
Mam zamiar zakupić wędkę Mikado X-Plode Ultra Match 420 i chcę dowiedzieć się wszystkiego na jej temat :)
Czy nie jest krucha, ponieważ na taką mi się wydaje i czy będzie dobra np. na łowienie: płoci, leszczy, linów i karpi do max 5 kg?
Nie istnieje odległościówka na która przyjemnie połowisz płocie, leszcze i ostatecznie liny, że będziesz czuł każdy ruch ryby, a przy okazji łowił regularnie  karpie o masie 5 kg. Musisz się zastanowić czy naprawdę będziesz regularnie łowił takie karpie, czy będzie to raczej przypadek, który możne się zdarzyć kilka razy w roku lub wcale. Jeżeli większość twoich ryb będzie średniej wielkości to osobiście polecam ci ten kij: http://sklep.gorek-gliny.pl/?858,odleglosciowka-tubertini-xenia-420-light-4-15g
Zdaję sobie sprawę, że jego cena jest wyższa o 100 złoty, ale uwierz mi jest naprawdę genialna. Osobiście posiadam tą wędkę i jestem w szoku, że za stosunkowo tak niską kwotę można kopic tak świetny kij.
Krzysztof

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 16.09.2016, 08:33 »
Mam taką wędkę, ale w długości 3,90... łowiłem nią płocie, okonie i leszczyki na łowiskach dzikich oraz potestowałem na karpiach i jesiotrach na komercji... Jesiotry do 3 kg i karpika 4 kg wyciągnąłem bez żadnego stresu... Wędka uginała się aż do rękojeści, ale fajnie amortyzowała odjazdy. Karp 5kg na każdą maczówke będzie fajnym wyzwaniem... Ja do takich ryb ( od 5kg ) mam Konger Medalist float 390/60 g
Ta wędka Mikado jest na prawdę fajna, ma tylko jedną wadę... niema oczka do zaczepienia haczyka przy rękojeści.
Marcin

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #4 dnia: 16.09.2016, 09:41 »
Mardead powiedz mi czy ta matchówka też jest "mocno paraboliczna" bo od 4 lat posiadam Mikado Essential Match 420 do 25 g i jest bardzo lejąca. Potrzebuję nieco sztywniejszej matchówki, a ta XUM 420 jest do 30 g i poza tym jest o 30 g lżejsza niż moja. Z góry dodam, że nie potrzebuję wędki za kilkaset PLN, bo w matchowanie bawię się głównie wiosną, a później kijek czeka na "lepsze czasy"...  :D
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline arhinonskill

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 16.09.2016, 15:02 »
Mam taką wędkę, ale w długości 3,90... łowiłem nią płocie, okonie i leszczyki na łowiskach dzikich oraz potestowałem na karpiach i jesiotrach na komercji... Jesiotry do 3 kg i karpika 4 kg wyciągnąłem bez żadnego stresu... Wędka uginała się aż do rękojeści, ale fajnie amortyzowała odjazdy. Karp 5kg na każdą maczówke będzie fajnym wyzwaniem... Ja do takich ryb ( od 5kg ) mam Konger Medalist float 390/60 g
Ta wędka Mikado jest na prawdę fajna, ma tylko jedną wadę... niema oczka do zaczepienia haczyka przy rękojeści.

O taką odpowiedz mi chodziło :) karpie będę łowił 1 raz na rok albo wcale ;) jeżeli jade na karpie to do kolegi gdzie niby sa i takie po 10kg a jak bylismy to zlowilismy 30 takich 1.5 kg wiec nw czy wgl takiego zlowie na matcha :P Dzięki że napisałes :thumbup: :D

Offline arhinonskill

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 16.09.2016, 15:03 »
Witam.
Nie istnieje odległościówka na która przyjemnie połowisz płocie, leszcze i ostatecznie liny, że będziesz czuł każdy ruch ryby, a przy okazji łowił regularnie  karpie o masie 5 kg. Musisz się zastanowić czy naprawdę będziesz regularnie łowił takie karpie, czy będzie to raczej przypadek, który możne się zdarzyć kilka razy w roku lub wcale. Jeżeli większość twoich ryb będzie średniej wielkości to osobiście polecam ci ten kij: http://sklep.gorek-gliny.pl/?858,odleglosciowka-tubertini-xenia-420-light-4-15g
Zdaję sobie sprawę, że jego cena jest wyższa o 100 złoty, ale uwierz mi jest naprawdę genialna. Osobiście posiadam tą wędkę i jestem w szoku, że za stosunkowo tak niską kwotę można kopic tak świetny kij.

Chodziło mi raczej o to czy da rade karpiowi 5 kg w razie gdyby taki pojawił się na końcu mojego zestawu :) a tak to głownie płocie, leszcze, karasie i liny :) dzięki za odpowiedz :) :thumbup: