Autor Wątek: Dumbells - kilka pytań  (Przeczytany 16745 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dumbells - kilka pytań
« Odpowiedź #15 dnia: 19.09.2016, 10:38 »
Nikt nie twierdzi, że używasz cienkich. Tylko, że przypon z tej samej żyłki wytrzyma znacznie mniej niż żyłka główna ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 19.09.2016, 10:52 »
Zabezpieczam się w ten sposób na wypadek uszkodzeń żyłki głównej, które mogłyby ją osłabić. Jednak przypon jest dużo mniej podatny na takie rzeczy.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #17 dnia: 19.09.2016, 10:56 »
Dla mnie żyłka na przypon do metody nie może być cieńsza jak 0,24. Też często łowię przy trzcinach i ryby w przedziale 5-9 kg. Finezji nie stosuję.
Paweł

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #18 dnia: 19.09.2016, 11:18 »
Ja używam haczyków już wiązanych firmy Drennan size 8, 8lb czyli wytrzymałość 3.63 kg grubość 0.23 mm

Przyzwyczaiłem się do nich, ale fakt jest taki, że na początku karpie nawet myślę 2 kg zrywały przypon, ale to był mój błąd bo miałem źle wyregulowany hamulec.
Nawet mając cieńszy przypon jesteś wstanie wyciągnąć 5 kg karpia, ale musisz dać mu luz i go zmęczyć, chociaż słyszałem, że rybę trzeba jak najszybciej wyholować aby wracając do wody była w dobrej kondycji, a nie zmęczona.

Wiec jak już kupiłeś haczyki z cieńszym przyponem i będziesz łowić na otwartej wodzie i na brzegach nie ma trzcin to możesz ze spokojem potrenować na tym co masz.

A pamiętaj, że firma nie jest równa firmie. Często producenci podają zakres wytrzymałości żyłki, która jest przekłamana. Jedna firma poda, ze 0,23 mm przypon jest do 5 kg natomiast jak u Drennana do 3,63 kg.
Mateusz "Majcher"

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #19 dnia: 19.09.2016, 11:28 »
Zabezpieczam się w ten sposób na wypadek uszkodzeń żyłki głównej, które mogłyby ją osłabić. Jednak przypon jest dużo mniej podatny na takie rzeczy.
W takim razie mamy w 100 % inne odczucia.
Jak dla mnie przypon na którym czyje jakieś przetarcie, nie jest aksamitnie gładki po prostu się nie nadaje.

To samo z hakiem jeżeli ktoś twierdzi, że po trzech bądź czterech rybach hak jest dalej ostry to znaczy, że nigdy nie miał styczności z ostrym hakiem..

Należy zrozumieć, że największy kontakt z dnem ma właśnie odcinek przyponu.
Łowiąc metodą drgajacej szczytówki żyłka za podajnikiem/koszykiem nie ma styczności z dnem.
To właśnie przypon ociera się najbardziej o dno i o rybe, to właśnie przypon zużywa się najbardziej.
Już nie chce poruszać sprawy włosa który czasem po jednej rybie się nie nadaje...

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #20 dnia: 19.09.2016, 11:58 »

A takie przypony (haki) do Dumbellsów będą ok?
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/esp/13616-haczyki-z-przyponami-e-s-p-mega-method-rigs-roz-10.html

Dla mnie do Dumbellsów najlepsze są przypony z gumką (bardzo szybko się je zakłada, a spadają też bardzo rzadko). Tego rodzaju przypony (z pushstopem) używam tylko do kulek i kukurydzy.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 19.09.2016, 12:07 »
Dla mnie żyłka na przypon do metody nie może być cieńsza jak 0,24 też często łowię przy trzcinach i ryby w przedziale 5-9 kg.  Finezji nie stosuje.

Ja stosuje żyłki główne 0,28-0,32. Przypon rozmiar mniejszy.

W takim razie mamy w 100 % inne odczucia.
Jak dla mnie przypon na którym czyje jakieś przetarcie, nie jest aksamitnie gładki po prostu się nie nadaje.

To samo z hakiem jeżeli ktoś twierdzi, że po trzech bądź czterech rybach hak jest dalej ostry to znaczy, że nigdy nie miał styczności z ostrym hakiem..

Należy zrozumieć, że największy kontakt z dnem ma właśnie odcinek przyponu.
Łowiąc metodą drgajacej szczytówki żyłka za podajnikiem/koszykiem nie ma styczności z dnem.
To właśnie przypon ociera się najbardziej o dno i o rybe, to właśnie przypon zużywa się najbardziej.
Już nie chce poruszać sprawy włosa który czasem po jednej rybie się nie nadaje...

Może powinienem rozwinąć myśl. Przypon zmieniam czasem kilka razy w czasie sesji, żyłkę główną już nie. Jak czuję na niej jakieś uszkodzenia to odcinam kawałek ale nie po kilka osłabiony odcinek może być na 10m od podajnika i wtedy jak sprawdzam jej stan to nie wyczuję tego (sprawdzam zwykle pierwsze 3-4m od podajnika).
Zwykle też to żyłka główna jest narażona na kolec płetwy grzbietowej, czasem owija się też o ostatnią przelotkę i odwijając ją mam wrażenie, że może się uszkodzić. Dlatego pisałem o tym, że jest bardziej narażona na uszkodzenia od przyponu.
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #22 dnia: 19.09.2016, 12:18 »
To wszystko prawda. Niemniej nigdy jeszcze nie urwała mi się żyłka główna, zawsze przypon, choć był z tej samej żyłki.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #23 dnia: 19.09.2016, 12:26 »
Główna może się bardziej rozciągnąć. Choć zdarzyło mi się stracić zestaw i 20m głównej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #24 dnia: 19.09.2016, 12:42 »
Michał to na grubo jedziesz.  Chyba na dużą metodę bo na normalnym podajniku to nie bardzo wyobrażam sobie żyłkę 0,32
Paweł

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 19.09.2016, 12:59 »
Niestety moje podejście jest spowodowane przykrym doświadczeniem. Kilka podajników poszło.
Żyłka została mi z wcześniejszego karpiowania, a że to Daiwa Hyper Sensor to jest jej dużo ☺️ w przyszłym sezonie schodze na 0,28
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #26 dnia: 19.09.2016, 13:06 »
Jeśli chodzi o wielkość haków to haki nawet tej samej firmy, mimo tego że mają tę samą wielkość, mogą mieść inną numeracje, w zależności od modelu haka.

Np haki OWNER model "Chinu" nr 8 . jest wielkościowo identyczny co hak OWNER " model Carp Oh SSW" nr 4.
Ja używam do Dumbellsów 12 mm haka właśnie OWNER w tych wielkościach.
Dotychczas łowiłem na karpiówki tak wielkimi hakami, ale nie wiem czy jest  jakaś różnica na jaki kij łowimy.

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #27 dnia: 19.09.2016, 18:24 »
Witajcie jeszcze raz!
Cieszy mnie, że każdy z Was ma jakieś zdanie i każdy ma jakieś swoje spostrzeżenia.
Oto co udało mi się z dostać w częstochowskich sklepach:

1. ESP Mega Method Rigs rozm.10
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/esp/13616-haczyki-z-przyponami-e-s-p-mega-method-rigs-roz-10.html

2. Mikado Method Feeder - przypony z gumką
http://makarfish.pl/pl/p/Gotowy-przypon-Mikado-Method-Feeder-10cm-z-gumka-haczyk-12-HMFP12G-/12406
+
http://makarfish.pl/pl/p/Gotowy-przypon-Mikado-Method-Feeder-10cm-z-gumka-haczyk-10-HMFP11G-/12410

3. Drennan Carp Match Barbless Pushstop hair rigs rozm.14 - bezzadziorowe
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/drennan/12813-haczyki-drennan-pushstop-hair-rigs-carp-match-roz14.html

+ do tego:

Lorpio Pellet Basic 2mm

Pellet Sonubaits Pikantna Kiełbasa 8mm

Drennan Dumbells Pineapple 8/10mm

i jeszcze powiąże sam kilka przyponów na Drennan Specimen.

Co sądzicie? Nie chce wydawać na razie dużo kasy, bo tak jak mówię, to pierwszy wyjazd na komercję.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #28 dnia: 19.09.2016, 18:48 »
Zda egzamin.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #29 dnia: 19.09.2016, 19:08 »
A chcę zakupić jeszcze jakieś większe podajniki. Co polecacie? Najlepiej niedrogiego :)