Autor Wątek: SOP (Służba Ochrony Przyrody)  (Przeczytany 6853 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
SOP (Służba Ochrony Przyrody)
« dnia: 22.09.2016, 21:26 »
Będąc dzisiaj nad wodą w rozmowie z jednym z wędkarzy dowiedziałem się że prawdopodobnie że może dojść do rozwiązania PZW, Lasów Państwowych, Zespołów Parków Narodowych i Krajobrazowych i w to miejsce ma być powołana jedna krajowa Służba lub Straż Ochrony Przyrody z podobnymi uprawnieniami jakie ma np. PSR. Czy ktoś z kolegów na forum może coś na ten temat powiedzieć  ?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: SOP (Służba Ochrony Przyrody)
« Odpowiedź #1 dnia: 22.09.2016, 21:46 »
Jurek, jak to prawda, to zaraz otwieram 0,7 Wyborowej :cake: :beer: :thumbup: Z drugiej strony, nie wierzę :'(

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 22.09.2016, 22:00 »
Jutro jak wybiorę się nad wodę a gościu jak będzie to postaram się coś więcej dowiedzieć na ten temat i od kogo ma takie wieści a z tym 0,7 to poczekaj może się przydać jak naprawdę do tego dojdzie.

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 22.09.2016, 22:04 »
Jurek, jak to prawda, to zaraz otwieram 0,7 Wyborowej :cake: :beer: :thumbup: Z drugiej strony, nie wierzę :'(

Mam wrodzony sceptycyzm, to fakt. Ale w tym wypadku, aż mnie ciary przeszły. Jeżeli jedna instytucja ma kontrolować tak wiele, rządzić tym i kierować to...strach się bać :facepalm:

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 22.09.2016, 22:07 »
Jurek, taka służba/instytucja to byłby genialny pomysł, dosłownie totalny przełom w dziejach. Instytucja nadzorowana przez państwo, ludzie na etatach, mobilni i zawsze gotowi. Wyposażenie w łódki, radiowozy i inny sprzęt. Ludzie, których można rozliczyć ze swojej pracy.
Niestety, w tym kraju, takie rzeczy tylko ... :'(

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 22.09.2016, 22:11 »

Mam wrodzony sceptycyzm, to fakt. Ale w tym wypadku, aż mnie ciary przeszły. Jeżeli jedna instytucja ma kontrolować tak wiele, rządzić tym i kierować to...strach się bać :facepalm:

Bez problemu Maciej. Ja wiem, że w Polsce mało rzeczy się udaje, ale to jest spokojnie do ogarnięcia przy udziale Ministerstwa Środowiska . Opłacalibyśmy zezwolenia państwu, nie tym krętaczom na Twardej.

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 22.09.2016, 22:39 »
Widzisz Brachu ja mam wątpliwości. Pani za biurka, pociśnięta przez aktualny rząd, będzie decydowała o wszystkim. Związek wędkarski ma się składać z ludzi kompetentnych, ogarniętych w jednym temacie, a nie np. lasów państwowych i Bóg wie czego... :'( Jak coś jest od wszystkiego...to sam wiesz.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.09.2016, 22:47 »
Widzisz Brachu ja mam wątpliwości. Pani za biurka, pociśnięta przez aktualny rząd, będzie decydowała o wszystkim. Związek wędkarski ma się składać z ludzi kompetentnych, ogarniętych w jednym temacie, a nie np. lasów państwowych i Bóg wie czego... :'( Jak coś jest od wszystkiego...to sam wiesz.

Nie stary, żadna biurwa... Stworzyć departamenty, w nich prawdziwi ichtiolodzy, służba kontroli i służba wykonawcza -pracownicy fizyczni.
Do pieniędzy księgowi, do zarządzania menadżerowie. Cały czas nadzór z ministerstwa i innych służb. To jeżeli chodzi o wody i ryby, inne działki to nie moja bajka.  To nic nowego, w którymś z krajów europejskich taki twór funkcjonuje, albo w kilku krajach?
Jestem pewien, że jakby takie coś funkcjonowało od lat,to na bank mielibyśmy lepsze wody niż aktualnie. No chyba gorzej niż teraz być nie może :'(

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 22.09.2016, 22:58 »
Tak bym to widział, tego sobie i nam życzę. Niepokoi mnie jedna rzecz. Jeżeli sznurek będzie pociagany odgórnie z wiejskiej, przez świnie przy korycie, jakie są możliwości ? Np. rządzić będzie partia nawiedzonych nowocześnie czy inny kaczor, stwierdzą, że Polskie wody to nieograniczona studnia z zasobami w postaci ryb. Może to być okienko dla rybaków...Inny myśliciel postawi na agroturystykę, zachęcając ludzi do korzystania z pensjonatów, hoteli, kusząc wędzoną rybką prosto z jeziora >:O Uważam po prostu, że związek skupiający nas wędkarzy, ma być autonomiczny, w żadnym razie nie związany z władzami. Reszta tak jak mówisz Jędrzej, fachowcy, ichtiolodzy, ludzie z pasją a nie z parciem na :money:

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 22.09.2016, 23:02 »
Maciek zgadzam sie ale popatrz jest u nas w kraju jedna państwowa policja która właśnie jest od wszystkiego. Zajmuje się sprawami kryminalnymi, policja prewencji,ruchu drogowego,policja dochodzeniowo sledcza,policja do zwalczanie przestępczości dokonywanych przez nieletnich generalnie chyba od wszystkiego co się wiąże z ujawnianiem i ściganiem sprawców przestępstw i wykroczeń nie tylko takich jakie są w kodeksie karnym czy kodeksie wykroczeń ale i przestepstw wynikających z ustanowionych przez parlament ustaw. A taka służba lub straż jak w temacie ogarniała by wszystko co związane jest z przyrodą więc np. nielegalny pobór wody z rzeki, kradzież drzewa z lasu głównie przed świętami i nie tylko,nielegalne podłączenia pod cieki wodne, niszczenie zieleni, kłusownictwo nie tylko wędkarskie, niszczenie szlaków turystycznych itp. W mojej ocenie powołanie takiej państwowej służby było by dobre

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 22.09.2016, 23:09 »
Tak bym to widział, tego sobie i nam życzę. Niepokoi mnie jedna rzecz. Jeżeli sznurek będzie pociagany odgórnie z wiejskiej, przez świnie przy korycie, jakie są możliwości ? Np. rządzić będzie partia nawiedzonych nowocześnie czy inny kaczor, stwierdzą, że Polskie wody to nieograniczona studnia z zasobami w postaci ryb. Może to być okienko dla rybaków...Inny myśliciel postawi na agroturystykę, zachęcając ludzi do korzystania z pensjonatów, hoteli, kusząc wędzoną rybką prosto z jeziora >:O Uważam po prostu, że związek skupiający nas wędkarzy, ma być autonomiczny, w żadnym razie nie związany z władzami. Reszta tak jak mówisz Jędrzej, fachowcy, ichtiolodzy, ludzie z pasją a nie z parciem na :money:

Maciej, teraz PZW jest autonomiczne, samo jest sobie sterem, żeglarzem i okrętem. Sami sobie prawo stanowią i robią z naszą kasą co im się rzewnie zapragnie. Wiem do czego zmierzasz, boli Cię serce jak mowa o rybach przeliczanych na zimnych kalkulatorach i bezdusznych komputerach. Pasjonaci tak mają :thumbup: , ale niestety trzeba podejść do tej sprawy na zimno. Wody zapełnić rybami, zmienić prawo i zatrudnić kogoś, kto te prawo będzie egzekwował. Innej drogi według mnie, nie ma :(
Zresztą, znowu napalam się jak arab na kurs pilotażu,ile razy to już pisałem... :facepalm:

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 22.09.2016, 23:18 »
Jędruś, Jurek nie sposób się z Wami nie zgodzić :thumbup: Być może macie rację, być może panikuję. Jedno jest pewne, obecny syf powinien zostać zlikwidowany... Po prostu nie widzę logiki w rzucaniu tylu problemów do jednego wora. Albo ratujemy polskie wody, albo skupiamy się na ginącym gatunku żabki drzewnej...Tym bardziej pod patronatem polityków... >:O  Nie wiem czy pisałem, sceptyczny z natury jestem ::)

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #12 dnia: 23.09.2016, 07:30 »
No tak, zrobić z ekologów policjantów przyrody. Będzie taniej.
Ostatnio wzięli dobra kasę w Warszawie za to, żeby przekonywać mieszkańców ze kompostownia MPO nie śmierdzi.  :P

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 23.09.2016, 09:11 »
Pod jaką podstawą prawną? Nawet jeśli zmienią prawo... odszkodowania na rzecz PZW zabiły by budżet czterokrotnie
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #14 dnia: 23.09.2016, 09:13 »
Cała ta dyskusja zaczęła się od bardzo ważnego słowa: podobno.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!