Autor Wątek: Chamstwo - czyli Polak potrafi... Czy można to zmienić?  (Przeczytany 21175 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Wczoraj byłem na łowisku komercyjnym, na którym było sporo wędkarzy, aczkolwiek nie tak wielu - połowa miejsc była wolnych. Jakież było moje zdziwienie, gdy po złowieniu dwóch ryb, w moim miejscu gdzie nęciłem, dokładnie naprzeciwko mnie, zaczęły pływać łódki zanętowe i tam kłaść zestawy! Jedna nawet podpłynęła bliżej, przecinając jakby po linii moje zestawy. Wędkarze którzy to robili łowili po drugiej stronie, nawet nie naprzeciwko. Łowili sobie po przekątnej.

Może za długo mieszkam w UK - ale takie zachowanie to chamstwo wyższego stopnia! Coś czego ja nie uświadczyłem jeszcze. Z premedytacją ktoś robi coś takiego, mając w nosie innych. Dodam, że mieli masę miejsca na łowisku. Chociażby po prostej mogli wywozić zestawy na szerokość 200 metrów!

Inna sytuacja z UK. Kamil łowi na Tamizie nocą. Jest tam aż 14 wędkarzy - wszyscy z Polski. I co się dzieje? Zestawy z dwoma hakami, łowienie ryb i wrzucanie ich do reklamówki i w krzaki. Podobno większość tak robiła! Dodatkowo jeden karpiarz zlowił okonia. Ładnego. Rybę spotkał ten sam los - reklamówka i w krzaki. C &R w czystej postaci - ale zamiast release jest reklamówka.

Wyobraźmy sobie teraz Angoli widzących takie dantejskie sceny. Grupa pseudowędkarzy z Europy Wschodniej okrada ich wody z ryb. Znowu mamy do czynienia z premedytacją, chamstwem. Oczywiście Polak jest sprytny. Leszcze dogorywające w reklamówkach nie znajdują się pośród dobytku takiego pseudo wędkarza, są wrzucone w krzaki. W razie kontroli usprawiedliwienie jest jedno - 'to nie moje'...
Czy ktoś może mieć pretensje do jakiegoś Brytyjczyka, że ten głosował z Brexitem? Za wyjściem z UE, za ograniczeniem ilości ludzi z kontynentu osiedlających się w UK? Gdybym był takim Anglikiem wędkarzem, właśnie w ten sposób wyraziłbym swoje niezadowolenie! Bo oni są właśnie w chamski sposób okradani z ryb. W zamian za gościnność odpłaca się im w ten sposób. Na nic tłumaczenia, że nie znają języków, przepisów. Oni doskonale wiedzą, że złap i wypuść to prawo powszechne w UK. Mają jednak to w nosie.

Jak więc można liczyć na zmiany w Polsce? Jak chcieć mieć rybne wody - kiedy ludzie są tak bezczelni i nie potrafią myśleć o innych? Czy uważacie, ze takie chamskie zachowania z łowieniem na czyimś miejscu, zabieraniem ryb wbrew przepisom - nie są dowodem na to, że ci ludzie posuną się do wielu innych rzeczy? Nie maja postawy obywatelskiej, myślą o sobie tylko. Na takim fundamencie trudno coś budować. Taki prezes Bedyński robiący własne biznesy w związku wędkarskim to ten sam typ zachowania, w większej skali. Czy dziwić powinno, że wciąż piastuje swoją funkcję? Raczej nie - skoro tylu wędkarzy wyznaje zasadę myślenia tylko o swoim własnym interesie, przeliczania (karta musi się zwrócić), kombinowania. Kto wie, czy nie działa tu zasada, że skoro ten na górze kradnie i 'może', to ja też 'mogę'... Jak liczyć na normalność?

Jakie macie przemyślenia w tym temacie? Czy nie uważacie, że warto z chamstwem i brakiem myślenia o innych zacząć walczyć w jakiś bardziej wymierny sposób? Bo właśnie jeżeli będziemy dbać o coś jak o swoje własne, to wtedy zacznie się czas prosperity? Może zwracanie w kulturalny sposób uwagi komuś przyspieszy ten 'powrót do normalności'? Bo ja nie wiem, czy cwaniactwo i bezczelność to recepta na sukces. Inne nacje takie nie są, i mają się o wiele lepiej. Potrafią wspólnie budować, a nie tylko się kłócić i patrzeć czy ktoś aby nie ma za dużo (Czesi chociażby). Chciałbym wierzyć, że jest  jakaś droga na skróty... :beg:
Lucjan

Online maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Chamstwo - czyli Polak potrafi... Czy można to zmienić?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.09.2016, 11:23 »
Niestety, żeby u nas coś się zmieniło to musi jeszcze wiele wody upłynąć. Rządza pieniądza robi swoje. Zanim my myśleniem i wszystkim innym dogonimy Europę zachodnią upłynie jeszcze wiele czasu. Fakt z takimi zachowaniami trzeba walczyć,ale wiesz jak to jest w Polsce. Wiele ludzi widząc takie zachowania woli milczeć, nic z tym nie robić, bo po co problemy, jeszcze w zęby zarobi. Poprostu młodzież trzeba edukować, tylko zaraz pytanie kto ma to robić, jeżeli naszym związkiem rządzą tacy ludzie.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 27.09.2016, 11:35 »
Nic się nie zmieni. Tak było, jest i będzie. Skoro od czasów szlacheckich nic się nie zmieniło (każdy jest sobie panem i może wszystko, bo inaczej w ryja), to dlaczego nagle miałoby się coś zacząć zmieniać?
Na Polaka działa tylko jedno - kara. Ale tak dotkliwa, by nawet przez myśl nie przeszło mu, że warto zaryzykować.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.09.2016, 11:39 »
Lucek to Polska - nie zapominaj o tym ....
Tu o swoje trza walczyć nawet na łowisku komercyjnym....

Ja stosuje szermierkę słowną wysokiego lotu - morde trza drzeć i tyle najlepiej tel do właściciela i po sprawie..
Najgorzej gdy towarzystwo jest pijane - a to często się zdarza ...- można by było iści gnoja do wody wrzucić ( czasem mam ochote isć i mu wyjąć akumulatory z łódki ) ale wiesz na kogo trafisz zwłaszcza że 75% tych gnoi to szerokie karki z kieta z tabaku mających gnój zamiast mózgu... ot tacy karpiarze w PL ....

Wtedy skwitowaniem jest tekst: i tak hu.. nic nie złapiesz - i tak się dzieje. Cwel nic nie złowi, raz wywiezie pod nogi i nie ma brania ...

Polska Panie Polska .....
Maciek

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #4 dnia: 27.09.2016, 11:46 »
Ja myślę że u nas w PL to jeszcze musi nastąpić wymiana pokolenia żeby rybki z haków trafiały do wody a nie reklamówki.
Nie chcę bronić chamstwa ale moim zdaniem nie chodzi o pieniądze (karta musi się zwrócić) tylko o mentalność "złapałem rybę to ona jest moja i już".
To jest nastawienie mentalne i osobnicy od reklamówek w krzakach po prostu nie potrafią pomyśleć inaczej. To coś jak z grzybami np niemcy nie rozumieją jak można chodzić po lesie i zabierać (nie zbierać) grzyby.

Pamiętam tak ze 20 lat temu to do głowy mi nie przyszło żebym rybę wypuścił (nie jadam rybek innych niż filety :) ) jak złapałem to ona była moja i zabierałem ją dla kota albo sąsiada w zależności jaki miała rozmiar.
Dopiero po jakimś czasie zrozumiałem że jak ją wypuszczę to niczego nie tracę a ja mam 38 lat, wiec jak to wytłumaczyć starszym osobom, które bardzo dobrze pamiętają czas niedostatków i mają w genach zbieractwo i chomikowanie wszystkiego, dodatkowo teraz gdy ryb jest coraz mniej i jak już sie uda coś większego złapać to "trzeba zabrać bo więcej może sie już nie trafi"

Zdaje mi się że trzeba po prostu poczekać na zmianę generacji łowiących żeby to się zmieniło.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #5 dnia: 27.09.2016, 12:09 »
Historia prawdziwa, kilka tygodni temu , wspólny wypad ze znajomym z pracy na rybki. I co pełen szok kolega , a może już były kolega łapie pierwszego leszcza, piękna łopata 60cm , idę panu pogratulować i co sie dzieje , koleś ładuje rybę do reklamówki . Pełne zdziwienie , pytam co jest grane , a on mi mowi ze kumplowi obiecał . Jakby ktoś mnie w mordę strzelił , mowię panu grzecznie i spokojnie ze tu sie rybki wypuszcza , a on mi na to ze ma to w du.... ie bo obiecał to zawiezie. Nie wiele myśląc zwinąłem sprzęt ku zdziwieniu byłego kumpla i w środku nocy zniesmaczony wrzuciłem do domu. Od tamtej pory pan omija mnie dużym łukiem. Jest to cholernie przykre ze ktoś nie rozumie ze jest gościem w obcym kraju i bezczelnie uważa ze mu sie wszystko należy , wlasnie takie podejście wyrabia nam wizerunek w oczach angielskich wędkarzy za co ja sie wstydzę i jest mi niezmiernie przykro ze chamstwo i drobnomieszczaństwo dotarło tutaj i żyje sobie w najlepsze ze swoją głupota i brakiem umiaru
Tomek

Online maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 27.09.2016, 12:09 »
Tak tylko jak młodzi uczą się od starych tych samych nawyków to zmiana generacji nic nie da. Po pierwsze to trzebaby zreformowac to całe PZW. Wywalić tych leśnych dziadków że stolkow.  Wprowadzać zbiorniki no kill. I zacząć edukować w kołach młodzież.

Online maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 27.09.2016, 12:17 »
W sumie może jak takich więcej wyemigruje to u nas może w końcu będzie ryba:-) to tak trochę żartem na rozladowanie atmosfery. Ale tak to już jest, Polak sam pracuje na swój wizerunek takim zachowaniem w obcym kraju, a potem jeszcze obrażony. Kiedyś w Niemczech było o nas takie powiedzenie: jedź do Polski twój samochód już tam jest. Niestety ale sami na to wszystko pracujemy

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #8 dnia: 27.09.2016, 12:19 »
Moim zdaniem jedyna metoda do zmiany czyjegoś postępowania to karanie. Tak jest w UK i za wędkarzy chowajacych ryby do reklamówki też jest sposób. Wystarczy żeby kontrolerzy poczekali na "wędkarzy" przy ich samochodach. Znam takie przypadki, złapani po takim zdarzeniu najczęściej rezygnują z łowienia. Słyszałem nawet o kontroli gościa który wracał z ryb autobusem. Zresztą można znaleźć przykłady w necie https://www.google.co.uk/search?client=ms-android-sonymobile&ei=CUfqV7jwJuCogAaTzJuICA&q=illegal+fishing+severn&oq=illegal+fishing+severn&gs_l=mobile-gws-serp.12...19177.22758.0.24065.8.8.0.0.0.0.473.1699.0j5j2j0j1.8.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-serp..0.7.1586...41j0i22i30i19k1j0i19k1j33i21k1.HYWEkeymqa4

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 27.09.2016, 12:22 »
Moim zdaniem jedyna metoda do zmiany czyjegoś postępowania to karanie. Tak jest w UK i za wędkarzy chowajacych ryby do reklamówki też jest sposób. Wystarczy żeby kontrolerzy poczekali na "wędkarzy" przy ich samochodach. Znam takie przypadki, złapani po takim zdarzeniu najczęściej rezygnują z łowienia. Słyszałem nawet o kontroli gościa który wracał z ryb autobusem. Zresztą można znaleźć przykłady w necie https://www.google.co.uk/search?client=ms-android-sonymobile&ei=CUfqV7jwJuCogAaTzJuICA&q=illegal+fishing+severn&oq=illegal+fishing+severn&gs_l=mobile-gws-serp.12...19177.22758.0.24065.8.8.0.0.0.0.473.1699.0j5j2j0j1.8.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-serp..0.7.1586...41j0i22i30i19k1j0i19k1j33i21k1.HYWEkeymqa4

I prawidłowo. Zapewne wielu buraków i tak o tym nie wie, bo ostatnie, co w życiu przeczytali, to "Łysa szkapa" w podstawówce. Anglicy powinni bardziej takie sprawy nagłaśniać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #10 dnia: 27.09.2016, 12:24 »
Mam tylko taka cicha nadzieje , ze któregoś pięknego dnia weźmie ktoś tego pana porządnie za dupsko i wpieprzy mu solidny mandacik, tak żeby sie odechciało delikwentowi łapania rybek dla kolegi >:O
Tomek

Online Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 27.09.2016, 12:28 »
@ Jumperradom

Takie zachowanie to "słoma z butów". Anglicy mają takie przysłowie "when in Rome, do as the Romans" (w wolnym tłumaczeniu: "jeśli jesteś w Rzymie, zachowuj się jak Rzymianin"). Jeśli ktoś tego nie rozumie, to prędzej czy później, będzie miał kłopoty.

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #12 dnia: 27.09.2016, 12:38 »
David swietnie rozumie to przysłowie , tylko ile jeszcze razy człowiek będzie musiał sie wstydzić za matołków którzy nie rozumieją , albo co gorsza maja w dupie zasady tutaj panujące , to nie jest jedyny przykład jaki widziałem przez ten okres czasu jak tu mieszkam . Co gorsza do tej choloty dołączyła cholota z Rumuni i teraz nad woda jest cyrk
Tomek

Online Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 27.09.2016, 12:43 »
Znajomemu kontrolerzy mówili, że Rumunii są gorsi bo jeszcze brytyjskie sądy nie zdążyli ich wyedukować.
Ja z kimś kto zabiera ryby nie jeżdżę na ryby. Zawsze tłumacze się tym, że nie potrzebuję problemów.

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #14 dnia: 27.09.2016, 12:50 »
Problem jest taki ze to był pierwszy wypad i na pewno ostatni. Raczej trudno domyśleć sie, kto zabiera ryby a kto nie. Nikt tego na czole nie ma wypijanego , ale zgadzam sie z tobą David, takich ludzi trzeba unikać, żeby samemu nie mieć potem problemów
Tomek