Ciąg dalszy wątku przecierania się żyłki. Podczas ostatniego łowienia na Wiśle do łowienia na feeder używałem koszyków 150g plus mieszanka zanętowa w koszyku (mieszanka zanętowa to glina rzeczna, spożywka, robaki i ziarna). Czyli masa zarzucanego koszyka dużo, dużo więcej niż 150g. Żyłka główna ta sama co poprzednio 0,28mm. Podczas łowienia używałem celowo dwóch innych szczytówek do przetestowania, niż ta co łowiłem poprzednio. No i dzieje się dokładnie to samo. Z tego co widzę mechanizm osłabiania żyłki, tworzenia się zadziorów na żyłce i jej przecierania jest następujący. Na początku łowienia podczas zwijania kołowrotkiem żyłki przed samym zarzutem, aby koszyk był zawieszony ok. 130cm od szczytu wędki zwijanie idzie płynnie. Po kilkudziesięciu takich akcjach na odcinku żyłki, który przed zarzutami przechodzi wiele razy przez przelotkę szczytową szczytówki podczas kręcenia kołowrotkiem, aby ustawić koszyk w pożądanym położeniu, tworzą się "spłaszczenia" pod wpływem obciążania na żyłkę koszyka o dużej masie, żyłka przez to traci swój okrągły przekrój. Po kręceniu korbką kołowrotka w celu zwijania żyłki słychać trzeszczenie odcinka żyłki ze "spłaszczeniami" przechodzącego przez przelotki szczytówki. Z czasem pojawiają się na żyłce wyczuwalne zadziory we wspomnianym miejscu.
Wniosek jest taki, że wspomniane "spłaszczenia" żyłki, zadziory powstają na odcinku żyłki w wyniku wielokrotnego, powtarzalnego przygotowywania się przed zarzutami, kręcenia korbką kołowrotka i podciągania tym samym na żyłce dużej masy koszyka przy podniesionej wędce. Przeciągany odcinek żyłki pod wpływem dużej masy koszyka mocno naciska na przelotkę i tworzą się "spłaszczenia", zadziory co prowadzi dalej do osłabienia żyłki i zerwania koszyka podczas zarzutu
Sprawdziłem wszystkie trzy szczytówki, na których prowadziłem wędkowania. Na żadnej z nich nie ma żadnych wad w postaci braku porcelanek czy ich pęknięcia.
Pany, jakie macie techniki podciągania ciężkich koszyków feederowych zwijając żyłkę korbką kołowrotka przed zarzutem? Podczas zwijania żyłki wędkę trzymacie skierowaną do góry czy raczej niżej?