Autor Wątek: Jak łowić na rzece - wasze metody, porady, doświadczenia  (Przeczytany 266393 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak łowić na rzece - wasze metody, porady, doświadczenia
« Odpowiedź #709 dnia: 03.08.2024, 15:30 »
Hejka
Może to zabrzmi banalnie ale w feederze na rzece jest bardzo podobnie jak w spławiku.
Czyli podstawa, jest wygruntowanie łowiska, potem sprawdzenie na ile gr płynie i dopasowanie się do tych czynników.
Bo jaki ma, sens używanie feedera do 150gr jak woda płynie na 40gr.
Wiem że to są banały ale u mnie na Odrze to działa jak łowię na opaskach gdzie używam podjaniki 70gr  z glina to na odpływach gdzie są główki i woda spowalnia, używam pickera i podajnik 21g.
Więc myślę że te czynniki czynią podstawę wędkowania.
Następnym elementem który jest bardo ważny jest towar czyli Zaneta, glina i robactwo.
Tutaj zależy od rzeki a nawet odcinał na tej samej rzece co lepiej będzie chodzić czy towar podawany dużymi koszami czy kulami z procy itd
Wiadomo przypony krótsze dłuższe to każdy wie jak to ogarniać na rzece od 40cm nawet do 3m.
Myślę że to mały pogląd tego co trzeba ogarnąć na wstępie jest jeszcze wiele mniejszych czynników które wpływają na, nas sukces naw woda jak stan wody rośnie, spada czy trzyma stan, ciśnienie temperatura itd.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Artur Kraśnicki
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #715 dnia: 13.08.2024, 22:25 »
Podczas łowienia w głębokiej rynnie blisko brzegu na dużej rzece typu Wisła to teoretycznie, w których miejscach rynny (początek, środek, koniec) powinno być najwięcej ryb i powinno się to miejsce obławiać? A może jakieś inne miejsca rynny należy obławiać? Z obserwacji wynika, ze woda w rynnie płynie spokojniej, widać też zwary na powierzchni wody.
Marcin

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #716 dnia: 14.08.2024, 18:12 »
Podczas łowienia w głębokiej rynnie blisko brzegu na dużej rzece typu Wisła to teoretycznie, w których miejscach rynny (początek, środek, koniec) powinno być najwięcej ryb i powinno się to miejsce obławiać? A może jakieś inne miejsca rynny należy obławiać? Z obserwacji wynika, ze woda w rynnie płynie spokojniej, widać też zwary na powierzchni wody.
Może ktuś cuś wie?
Marcin

Offline Modus

• Ekspert

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #718 dnia: 17.08.2024, 12:01 »
teoretycznie, w których miejscach rynny (początek, środek, koniec) powinno być najwięcej ryb i powinno się to miejsce obławiać?

Jeżeli chodzi o rynny na zakrętach, w pełni sezonu lepszy jest rejon wlotu i wylotu raczej niż najgłębsza część środkowa, która staje się atrakcyjna dopiero jesienią, gdy ryba zaczyna szukać głębszych miejsc (z niezbyt dużym uciągiem).

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #719 dnia: 17.08.2024, 17:46 »
Wiele też zależy od tego, na co się nastawiasz i o jakiej porze. Wiele ryb będzie w miejscach, gdzie jest sporo pożywienia, to znaczy gdzie niesie je woda. Może być z tym problem w spokojnych miejscach, płytkich. Zwłaszcza jak jest gorąco. Najlepiej samemu to sprawdzać. Wg mnie dobrze jest łowić w nurcie z ciężkim koszykiem jak i z lekkim/lżejszym w miejscu gdzie nurt jest słaby czy też w klatce. Samemu uzyskasz najlepszą odpowiedź. Ja sam do tego dochodziłem na kilku rzekach, ważne aby nie łowić schematycznie, 'na jedno kopyto', w tym samym miejscu, na te same przynęty, zanęty. Mając dwie wędki można samemu wiele rzeczy przetestować nawet na jednej sesji.
Lucjan