Autor Wątek: Jaki smartfon?  (Przeczytany 30468 razy)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaki smartfon?
« Odpowiedź #60 dnia: 12.01.2017, 18:00 »
S6 zamówiony.

Dziękuję wszystkim za rady, porady i fotki.

Aby skutecznie ograniczyć pobór baterii i stopień inwigilacji przez aplikacje należy dość dużo z nich skonfigurować "pod siebie", chyba, że nie będzie to Tobie przeszkadzało.

Na początku grafika stopnia wyczerpania baterii przypomina bardzo krótką równię pochyłą. Mnie to początkowo przeraziło ale sprawę skutecznie ogarnąłem.
W jaki sposób ogarnąłeś?

Część zbędnych (dla mnie) aplikacji wyłączyłem w tym aplikację nadzorującą jaką jest Google, a części ograniczyłem uprawnienia bo w tym telefonie jest to możliwe.

Wyłączyłem automatyczne aktualizacje Sklepu Play, zainstalowałem dwie aplikacje, które robią dużo dobrego. Greenify i Gservicefix.

Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #61 dnia: 13.01.2017, 10:47 »
Dlatego nie cierpię Androida i jego super domyślnych ustawień jakbyś na raz miał robić fotki, słuchać muzyki, nawigować, wysyłać SMS, strzyc się, piec ciasto i takie tam ;)
Owszem da się to okiełznać ale "trza się znać".

JK

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #62 dnia: 13.01.2017, 10:55 »
Ja kilka dni temu, korzystając z pobytu w Polsce, zafundowałem swojej rodzicielce smartfona, bo miała jakieś badziewie sprzed 6-7 lat. Wybrałem wspomnianą Lumię, i powiem, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Jeżeli nie oczekujemy fajerwerków, swoje zrobi, i to bardzo dobrze. Nie jest to iPhone z topowymi rozwiązaniami, ale na pewno za tę cenę jest dobrą opcją. Aparat, kamera, przydatne aplikacje... Jest wszystko co trzeba.  Za tę cenę na pewno warto :D
Lucjan

Offline Tono

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #63 dnia: 13.01.2017, 11:05 »
S6 zamówiony.

Dziękuję wszystkim za rady, porady i fotki.
 :beer:
Będziesz zadowolony, mam go od kilku lat i śmiga ładnie.
Wielkość też optymalna, w każdym razie nie "łopata"
@Radar
Korzystam często z komunikatora WhatsApp (rozmowy, zdjęcia, filmy za granicę), to jak wyłączę Google nie będę mógł korzystać?

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 13.01.2017, 11:45 »
@Radar
Korzystam często z komunikatora WhatsApp (rozmowy, zdjęcia, filmy za granicę), to jak wyłączę Google nie będę mógł korzystać?

Ja pisałem o wyłączeniu jej jako aplikacji nadzorującej pracę urządzenia. Czy będzie działać WhatsApp nie wiem. Wyłącz, sprawdź i najwyżej włączysz.

Mam ją z takiej funkcji wyłączoną i Gmail chodzi więc powinno i WhatsApp działać.

Radek

Offline Tono

« Odpowiedź #65 dnia: 13.01.2017, 11:54 »
@Radar

Ja pisałem o wyłączeniu jej jako aplikacji nadzorującej pracę urządzenia. Czy będzie działać WhatsApp nie wiem. Wyłącz, sprawdź i najwyżej włączysz.

Mam ją z takiej funkcji wyłączoną i Gmail chodzi więc powinno i WhatsApp działać.
Mógłbyś podać "ścieżkę"?
Jak wyłączyć (nie usunąć) niepotrzebne inne aplikacje?

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 13.01.2017, 12:17 »
@Radar

Mógłbyś podać "ścieżkę"?

Co do aplikacji nadzorującej Ustawienia ->Aplikacje->Aplikacje domyślne->Aplik. wspom. urządzenia->Aplik. wspom. urządzenia i brak.

Co do wyłączania aplikacji to Ustawienia->menedżer aplikacji->wchodzisz w aplikację i wyłączasz.

Radek

Offline Tono

« Odpowiedź #67 dnia: 13.01.2017, 12:33 »
@Radar

Mógłbyś podać "ścieżkę"?

Co do aplikacji nadzorującej Ustawienia ->Aplikacje->Aplikacje domyślne->Aplik. wspom. urządzenia->Aplik. wspom. urządzenia i brak.

Co do wyłączania aplikacji to Ustawienia->menedżer aplikacji->wchodzisz w aplikację i wyłączasz.
Menadżer aplikacji jest w zakładce "więcej", ale nie wiem gdzie "Aplikacje domyślne".
Nie mam w opcjach Ustawienia -> Aplikacje.

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #68 dnia: 13.01.2017, 13:08 »
Ja kilka dni temu, korzystając z pobytu w Polsce, zafundowałem swojej rodzicielce smartfona, bo miała jakieś badziewie sprzed 6-7 lat. Wybrałem wspomnianą Lumię, i powiem, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Jeżeli nie oczekujemy fajerwerków, swoje zrobi, i to bardzo dobrze. Nie jest to iPhone z topowymi rozwiązaniami, ale na pewno za tę cenę jest dobrą opcją. Aparat, kamera, przydatne aplikacje... Jest wszystko co trzeba.  Za tę cenę na pewno warto :D

Lucek tylko jednej rzeczy trzeba pilnować - uaktualnień. Naprawdę (o dziwo) uaktualnienia bardzo poprawiają pracę systemu a tym samym telefonu oraz żywotność baterii.
Może ja wkleję link do specyfikacji bo w tej chwili tylko kila aparatów (telefonów) ma podobne bebechy i parametry telefonu.
https://www.microsoft.com/pl-pl/mobile/telefony/lumia950/specyfikacje/
Ja z ciekawości chciałbym się dowiedzieć jakie to ma topowe rozwiązania iPhone?
Wcale nie żartuję bo miałem w ręku najnowszy (mogłem go wybrać jak wymieniałem telefon) i jakoś tak bez przekonania do tego podszedłem.
A na 100 % może nie wadą ale poważnym utrudnieniem jest konieczność używania oryginalnej ładowarki i kabla USB do komputera - w wypadku braku oryginału nie jesteśmy w stanie naładować baterii lub zgrać fotek a telefonu.
JK

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 13.01.2017, 13:14 »
Wiem ze telefon już zamówiony, ale ja polecam iPhone, mam teraz 7, wcześniej miałem 6,5 i 4. Bardzo fajny jest model SE tyle ze trochę za mały.
Moja żona zawsze miała Samsungi, gdy zaczęła używać ios-a, na androida nie chce teraz patrzeć, Windows to w ogolę nieporozumienie.
Prosty w obsłudze, szybki, dobry aparat.
Kiedyś się mówiło ze Apple drogie itd, ale patrząc teraz na ceny flagowych tel np. Samsunga to ceny się wyrównały, tylko Galaxy za rok traci polowe wartości albo i lepiej a iPhone spadnie z ceny niewiele, dzięki temu ja wymieniam telefon co roku, sprzedaje stary dokładam 6-8 stówek i mam nowy model.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 13.01.2017, 13:22 »
Dlaczego nieporozumienie ?
Prosiłem o coś "za" jabłkiem a nie "tak bo tak" ???

Kiedyś na zamkniętej grupie na FB dla karpiarzy zachwali jakąś super łódkę do wywózki za 5-6 tysięcy. Na pytanie w czym jest lepsza od mojej za 2 700 zł odpisali - kup i zobacz. Nikt nie potrafił powiedzieć dlaczego i w końcu mnie zablokowali he he.

Dokładnie to samo robię z Nokiami (wcześniej maiłem N8) - zadbaną 1020 jak powiesiłem na OLX dwu i półroczną za 500 zł, to sprzedaż zajęła 2 godziny.
JK
EDIT:
Kupujący zastrzegł prawo do pierwokupu mojej 950 :D

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #71 dnia: 13.01.2017, 13:38 »
Koledzy, nie chciałbym się zbytnio mądrzyć (tylko trochę), jednak pragnę wszystkim przypomnieć, że to właśnie ja (ex aequo z Mariuszem) wygrałem swoją Lumią 730 konkurs zdjęciowy pod tytułem "Z Cuzo na rybach". Pytam się, gdzie były iPhony i inne Scośtam? :P

Z faktami nie ma co dyskutować :-*

Jacek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #72 dnia: 13.01.2017, 13:42 »
Mieliscie dobre programy do korekty fotek :P :P :P
Krzysztof

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #73 dnia: 13.01.2017, 13:45 »