Autor Wątek: Jaki smartfon?  (Przeczytany 30550 razy)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Jaki smartfon?
« Odpowiedź #90 dnia: 14.01.2017, 13:23 »
Ja w najbliższym czasie muszę się pozbyć mojego LG...
Nie mieć nawet 1GB miejsca na aplikacje (te pobierane samemu, nie systemowe) jest śmieszne.
Aparat nawet daje rade.

Będę polował na Huawei p8/p9.
Ogólnie będę patrzył na aparat/kamera, wbudowana pamięć i później reszta ;)

Jeszcze w styczniu powinien ukazać się model na 2017
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/huawei/p8lite2017/Huawei-P8-Lite-2017.html
podobno na wiosnę ma pojawić się P 10 więc będzie w czym wybierać.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #91 dnia: 14.01.2017, 14:35 »
Dobrą alternatywą dla huawei p8/9 jest Mate S .

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 01.06.2017, 17:59 »
Nie wiem czy w dobrym wątku.
Dziś dotarł do mnie taki telefon :
http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-4-4-64-snapdragon-625-global-lte-i6831025749.html

Powiedzcie mi czy 4100 mAh - to dużo czy mało.
Pytanie może głupie, ale to mój pierwszy smartfon i nie wiem czy jadąc na rybki na kilkanaście godzin, nagle nie zostanę bez działającej komórki w trakcie.
Przy założeniu, że nie będę się "bawił" internetem, a telefon posłuży mi do sprawdzenia godziny i ewentualnie do wysłania sms, czy wykonania krótkiej rozmowy.
Czy bez Pawer-banka nie da rady ?
To laickie pytania wybaczcie. :facepalm:
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #93 dnia: 01.06.2017, 18:03 »

http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-4-4-64-snapdragon-625-global-lte-i6831025749.html

Pytanie może głupie, ale to mój pierwszy smartfon i nie wiem czy jadąc na rybki na kilkanaście godzin, nagle nie zostanę bez działającej komórki w trakcie.
Przy założeniu, że nie będę się "bawił" internetem, a telefon posłuży mi do sprawdzenia godziny i ewentualnie do wysłania sms, czy wykonania krótkiej rozmowy.

Śmiało wytrzyma :) Mój juz ponad dwuletni telefon z baterią 3100 i ekranem 5,5 trzyma caly dzień na rybach, przy odpalonym necie, navi i okazjonalnym przegladaniu forum ;)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #94 dnia: 01.06.2017, 18:06 »
Zależy od ryb :) jak nie będą brały i będziesz  oglądał YT z nudów to może nie starczyć prądu :)
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Tench_fan

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #95 dnia: 01.06.2017, 18:11 »

Śmiało wytrzyma :) Mój juz ponad dwuletni telefon z baterią 3100 i ekranem 5,5 trzyma caly dzień na rybach, przy odpalonym necie, navi i okazjonalnym przegladaniu forum ;)

Dzięki wielkie. :thumbup:
Póki co musiałem wpisać całą listę kontaktów.
Bo przy okazji zmuszony byłem do zmiany karty sim na nowszy model, bo moja była już przedpotopowa.
Próbuję rozkminić telefon, bo to już działa na andoidzie i ma szereg aplikacji, diabeł wie do czego ;)
Wyrzuciłem "fejsbuka" bo wiem z całą pewnością że z tego nie będę korzystał.
Co do reszty nie wiem, co tu potrzebne, a co nie .
Radek

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #96 dnia: 01.06.2017, 18:14 »
Przerzucić kontakty do Google to w przyszłości nie będziesz musiał ich znowu klepać.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Tench_fan

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #97 dnia: 01.06.2017, 18:15 »
Zależy od ryb :) jak nie będą brały i będziesz  oglądał YT z nudów to może nie starczyć prądu :)
e

Na razie na fonie nie ma internetu.
Dotychczas nie widziałem potrzeby, zresztą męczyć się na małym ekraniku mojej Nokii x2 też nie chciałem.
Przy okazji okazało się że dowód mam do wymiany ( skończyła się ważność) a bez tego nie podpiszę umowy u operatora.
Muszę nadrobić zaległości, bo jak inaczej zajrzę na forum na rybkach :) ;)
Radek

Offline Tench_fan

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #98 dnia: 01.06.2017, 18:18 »
Przerzucić kontakty do Google to w przyszłości nie będziesz musiał ich znowu klepać.

Mówisz do mnie po chińsku - "nie kaman sawa" :) o co chodzi.
Dobrze że sam telefon ma polskie meni, język bo całkiem bym nie wiedział co z czym :)
Radek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #99 dnia: 01.06.2017, 18:19 »

Dzięki wielkie.
Póki co musiałem wpisać całą listę kontaktów.
Bo przy okazji zmuszony byłem do zmiany karty sim na nowszy model, bo moja była już przedpotopowa.
Próbuję rozkminić telefon, bo to już działa na andoidzie i ma szereg aplikacji, diabeł wie do czego ;)
Wyrzuciłem "fejsbuka" bo wiem z całą pewnością że z tego nie będę korzystał.
Co do reszty nie wiem, co tu potrzebne, a co nie .
Jeśli dopiero zaczynasz zabawę na andku, to wywalaj wszystko czego nie miałeś na starym, zostaw sobie przeglądarkę, ściągnij aplikacje do prognozy pogody (meteo.pl) i Tapatalka do dostępu do forum. Będzie pan zadowolony! :D

A jak Cię będzie uwierał interfejs, to śmigaj na fora - inne launchery, tematy wyglądu.

Jeśli to byłoby za mało, to odblokowanie bootloadera, root i możesz zmieniać dosłownie wszystko (dosłownie, więc możesz też usunąć cos bardzo istotnego dla funkcjonalności telefonu :D), ale to raczej dopiero jak trochę się wkręcisz w indywidualizowanie ;) Ale generalnie polecam, można mieć dzięki temu mega funkcjonalny i minimalistyczny interfejs.

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #100 dnia: 01.06.2017, 18:20 »
Smartfon bez Internetu to jak kołowrotek bez żyłki.
Pzdr. Paweł

Offline Tench_fan

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #101 dnia: 01.06.2017, 18:27 »

Jeśli dopiero zaczynasz zabawę na andku, to wywalaj wszystko czego nie miałeś na starym, zostaw sobie przeglądarkę, ściągnij aplikacje do prognozy pogody (meteo.pl) i Tapatalka do dostępu do forum. Będzie pan zadowolony! :D

A jak Cię będzie uwierał interfejs, to śmigaj na fora - inne launchery, tematy wyglądu.

Jeśli to byłoby za mało, to odblokowanie bootloadera, root i możesz zmieniać dosłownie wszystko (dosłownie, więc możesz też usunąć cos bardzo istotnego dla funkcjonalności telefonu :D), ale to raczej dopiero jak trochę się wkręcisz w indywidualizowanie ;) Ale generalnie polecam, można mieć dzięki temu mega funkcjonalny i minimalistyczny interfejs.

No teraz żeś pan zapodał.
W moim starym telefonie Nokia X2 - nie miałem takich wynalazków.
Co najwyżej słuchałem sobie muzy.
A tą fachową terminologią to chyba chcesz mnie przestraszyć :)
"Jeśli to byłoby za mało, to odblokowanie bootloadera, root i możesz zmieniać dosłownie wszystko ...."

Panie jak tu żyć.
Pozałatwiam temat to oczywiście będę korzystał z internetu.
Internet, muza to w zasadzie czego potrzebuję od fona - wiadomo dobrze jak zrobi fajne zdjęcia, ale ciast piec nie musi ;)

Ps. Jeszcze pół godziny, doładuję telefon do maksa i szykuję się na rybki.
Urlop trzeba wykorzystać :D
Radek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 01.06.2017, 19:21 »
Te dziwne słowa to na wypadek gdybyś chciał więcej grzebać, ale ich znaczenie najlepiej sprawdź sobie na jakimś informatycznym forum :D

Wywal zbędne Ci aplikacje i już bedzie miodek ;) tylko pamiętaj wyłączać "lokalizację" i "transmisję danych komórkowych", kiedy z nich nie korzystasz, to bateria znacznie dłużej pociągnie :D

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 26.01.2018, 19:57 »
Odkopuje.

Panowie zdechł mi telefon i potrzebuje na szybko coś kupić budżet skromny 600zł. Czytam internety i wychodzi ze w tej cenie to tylko Xiaomi Redmi 4X, macie jakieś inne propozycje czy brać tego Redmi?
Pzdr. Paweł

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #104 dnia: 26.01.2018, 20:05 »
W tym budżecie nic lepszego raczej nie znajdziesz, patrząc na suche parametry.