Autor Wątek: Pomoc w doborze sprzętu - wędka i kołowrotek na łowiska komercyjne  (Przeczytany 1553 razy)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
Mianowicie mam problem. Chciabym na przyszły sezon skompletować coś mocniejszego na wody komercyjne od tego co mam obecnie, a akurat dwóch forumowiczów wystawiło coś na giełdzie i są to kolowrotki Spro Vento Mach & Feeder 4000 i Kije Cormoran Gf Feeder Pro 3,6 50-150 g. Obecnie posiadam jeden taki kij do 80 g i jest super. Jak myślicie, czy to razem będzie do siebie pasowało. Wędkę znam bo mam, ale kolowrotki szukam w sieci tylko, że bardzo mało pisze na ich temat. Pomóżcie bo jeszcze dużo muszę się nauczyć, a nie mam od kogo się uczyć i mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony na forum pomoże :P

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
Hej,
nie jestem tu specjalistą ale postaram się pomóc. Kij Cormorana miałem i sprzedałem go po pierwszej wyprawie. Być może nie masz skali porównawczej ale ten kij pracuje na 1/3 swojej długości i w tym przedziale cenowym na pewno bym go nie brał. Ma za to dobre i czułe szczytówki, ale na komercji i przy metodzie to nie powinno to być kryterium decydującym. W okolicach 300 zł masz kije Koruma, Drennana Red Range, Daiwę czy Trabucco. Nie wiem czy potrzebujesz długości 3,60? Znacznie łatwiej łowi się krótszymi kijami (chyba, że będziesz musiał zarzucać powyżej 50 metrów) O kołowrotkach na forum napisano już wiele. Myślę, że Baitrunner DL 4000 FB i FA będzie dla ciebie idealny. Będziesz mógł łowić też na wolnym biegu co na łowiskach z dużą rybą może się przydać. Można go spokojnie kupić poniżej 400 zł. Nie napisałeś ile możesz przeznaczyć na sprzęt więc opisałem półkę cenową do 400 zł.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Spro Vento są spoko (opisałem ich bliźniaka Luxora ta sama konstrukcja) ale nie są to kołowrotki do takich ciężkich feederów. Co do wędek zastanów się czy kij o takiej mocy naprawdę jest ci potrzebny, czy nie lepszym rozwiązaniem będzie kij o mniejszym cw, ale z dużym zapasem mocy do walki z większą rybą.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Mianowicie mam problem. Chciabym na przyszły sezon skompletować coś mocniejszego na wody komercyjne od tego co mam obecnie, a akurat dwóch forumowiczów wystawiło coś na giełdzie i są to kolowrotki Spro Vento Mach & Feeder 4000 i Kije Cormoran Gf Feeder Pro 3,6 50-150 g. Obecnie posiadam jeden taki kij do 80 g i jest super. Jak myślicie, czy to razem będzie do siebie pasowało. Wędkę znam bo mam, ale kolowrotki szukam w sieci tylko, że bardzo mało pisze na ich temat. Pomóżcie bo jeszcze dużo muszę się nauczyć, a nie mam od kogo się uczyć i mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony na forum pomoże :P
Podasz może cenę jaka jest akceptowalna dla ciebie? Byłoby o wiele łatwiej coś znaleźć i polecić.
Arek