Jak mogę to coś wtrącę.
Jako, że jestem niby wyczynowcem (bo łowię w większości tyczką), jestem również użytkownikiem forum wyczyn.fora.pl.
Kiedyś było to forum, gdzie ludzie dyskutowali, rozmawiali, dzielili się doświadczeniami i pomagali sobie.
W chwili obecnej to forum jest martwe. Jedyny "żywy" dział to Kupię/Sprzedam. Ludzie zamiast rozmawiać albo wrzucają suche informacje o zawodach, albo się kłócą w tych wątkach, albo handlują sprzętem wygranym na zawodach czy to niepotrzebnym już. Moim zdaniem działy giełda i inne podobne na forum istnieć w ogóle nie powinny - to tylko opinia.
Jeśli już natomiast są, trzeba czuwać, by nie "przyćmiły" reszty merytorycznej i tej wartościowej strony forum.
Wątpliwości budzi we mnie również strona prawna takiej "giełdy ogłoszeń", gdzie forum staje się nie tylko platformą do uczciwych kontaktów "biznesowych" ale także wszelkiego rodzaju nadużyć czy wręcz oszustw - i to jest ta zła strona. Są platformy, które umożliwiają sprzedaż czy też w jakiś sposób w niej pośredniczą, są tam regulaminy, odpowiednia ochrona prawna zarówno kupujących czy sprzedających i ja jestem zwolennikiem takiej formy nabywania czy zbywania sprzętu. To na temat samych forumowych giełd.
Odnośnie zaś zasad ich funkcjonowania - jeśli już funkcjonują - wszystkie dobre rozwiązania, pomysły czy sugestie na pewno mogą być wzięte pod uwagę. Forum, o którym pisze kolega Tono, to najprawdopodobniej to, które wymieniłem w górnej części swojej wypowiedzi. Są tam wprowadzone takie a nie inne restrykcje między innymi dlatego, że dział sprzedaży jest już jego nieodłączną patologią, która rozwija się niczym rak. Póki co, osobiście, nie widzę sensu wprowadzania podobnych zasad tutaj na forum, ponieważ nie widać na razie tego typu patologii na forum SiG.