Autor Wątek: Złów i wypuść - od kiedy w UK?  (Przeczytany 2438 razy)

grzesiek76

• Gość
Złów i wypuść - od kiedy w UK?
« dnia: 06.10.2016, 19:55 »
Przyznaję, że ciekawiło mnie od kiedy zasada "C&R" powszechnie funkcjonuje w Wielkiej Brytanii. Bo na pewno nie "od zawsze".
Ciężko jest znaleźć jednoznaczną odpowiedź. To najpewniej niemożliwe.
Postanowiłem jednak sprawdzić, jak wygląda tutaj sprawa w przypadku karpia. Dużym ułatwieniem było to piękne zestawienie rekordowych karpi w UK.
Jasno tu wynika, że pierwszym rekordowym karpiem, który wrócił do wody, była słynna Clarissa. Łowcą był Richard Walker. Karp pochodzi z Redmire Pool. Jest to rok 1952!
Ryba chyba nie wróciła do Redmire. O ile dobrze pamiętam, Richard przekazał tę rybę, do londyńskiego Zoo.

A kiedy po raz pierwszy rekordowy karp w naszym kraju wrócił do wody, tego dokładnie nie wiem.
Ale na 90%, karp 27 kg Dariusza Żółtaszka złowiony w roku 1993, został zabrany do domu. (czyli 40 lat po Clarissie)
Dalej był bodaj karp 28,5 kg, ale też nie pamiętam czy wrócił do wody.
Może Wy pamiętacie, który rekordowy karp jako pierwszy w Polsce, został złowiony w myśl zasady C&R?

http://carp-forums.com/viewtopic.php?f=29&t=22711

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Złów i wypuść - od kiedy w UK?
« Odpowiedź #1 dnia: 07.10.2016, 00:53 »
Ciekawe.
Ciężko powiedzieć, bo te rekordy w przypadku karpi są dość częste. Częstsze niż w przypadku wielu innych gatunków.
A który z nich jako pierwszy został wypuszczony? Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Złów i wypuść - od kiedy w UK?
« Odpowiedź #2 dnia: 07.10.2016, 04:25 »
Król Henryk I Beauclerc ponoć umarł w wyniku przeżarcia się minogami, choć to tak naprawdę nie ryby. Tak na marginesie to całkiem ciekawy typ :D