Autor Wątek: Beastmaster AX Match 3,90 / ≤15 g vs Drennan Series 7 13 ft Silverfish Float  (Przeczytany 2275 razy)

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
Witam

Jako że noszę się z zamiarem zakupu drugiej "matchówki" do lekkiego wagglera, chciałbym Was zapytać, którą z wędek z tytułu byście wybrali do lekkiego wagglera?

Łowiska to płytkie kanały do 2 m oraz jeziora do głębokości 2,5 m głównie obławiane przeze mnie od późnej zimy do późnej wiosny (potem nastaje czas nocek i feederowania :))

A możecie możecie polecić coś lepszego w podobnej kwocie?

Bardzo proszę o radę.

Pozdro.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Ja ci w tej cenie zaproponuje Trapera 390 expert match. Z tych dwóch brał bym s7. Rozważ trapera Expert Match; to rewelacyjne patyki mowie to jak posiadacz serii MatchPro i Acolyte.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Po pierwsze to wybrał bym wędkę o długości 420 rzuty taką wędka są celniejsze i dłuższe.
Mogę polecić wędkę sporo tańsza o naprawcze świetnych właściwościach gdzie hol małych ryb sprawia naprawdę ogromną frajdę http://sklep.gorek-gliny.pl/?858,odleglosciowka-tubertini-xenia-420-light-4-15g Ma również jedną wadę nie ma szpanu nad wodą :P . A za oszczędzoną kasę dołożył bym na jakiś porządny kołowrotek     
Krzysztof

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ceny w tym sklepie bogate... oj bogate. :)
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
Po pierwsze to wybrał bym wędkę o długości 420 rzuty taką wędka są celniejsze i dłuższe.
Mogę polecić wędkę sporo tańsza o naprawcze świetnych właściwościach gdzie hol małych ryb sprawia naprawdę ogromną frajdę http://sklep.gorek-gliny.pl/?858,odleglosciowka-tubertini-xenia-420-light-4-15g Ma również jedną wadę nie ma szpanu nad wodą :P . A za oszczędzoną kasę dołożył bym na jakiś porządny kołowrotek     

Dzięki za podpowiedź, dołączę do "rozważań". Powiedz mi ile wędek typu match przerobiłeś, pytam bo chciałbym wiedzieć jakie masz doświadczenie?

PS. Nie jestem szpanerem 8) tak mi się wydaje.

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
5 szt., ale mam obecnie 3.
Krzysztof

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
Krzysztof

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
Daliście mi trochę do myślenia ;) z tym Traperem jak i xenią na pewno obie propozycje wezmę pod uwagę. Do Trapera nie mam większego zaufania ale to wynika z braku informacji na temat dobrych produktów tej firmy dlatego też bardziej bym się skłaniał do Xeni.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
A ja bym do lekkiego wagglera nie kupował długiego kija. 3.90 jest jak najbardziej OK.

Co do tego Drennana. Ma on swoją cenę, ale też oferuje sporo. Po pierwsze ma inny skład - ma dwie części i rękojeść. To sprawia, że kij ma lepszą pracę niż trzyskład, bo jest tak naprawdę dwuskładem, dodatkow długość transportowa jest mniejsza. Jest też solidnie wykonany, jak wszystkie kije z serii 7. To jest ta spora różnica, za którą się płaci.

Nie chodzi tu o żaden szpan :) , ale o jakość i użyteczność. Jeżeli chcesz kupić coś taniej - jest Drennan Red Range, który też jest solidny i na lekkiego wagglera się nadaje.

Oczywiście jest masa matchówek w różnych cenach, jakościach... Tutaj chciałem pokazać różnicę w kijach z serii 7 i skąd się bierze ich cena.

Lucjan

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
Właśnie posiadam dwie wędki Drennana z serii 7 i jakość ich wykonania skłoniła mnie do szukania wędki odległościowej właśnie z tej serii. No i ten dwu skład :) tylko mam wątpliwości czy jest odpowiednio finezyjna?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
No właśnie jest finezyjna. Rzekłbym, że dość bardzo. Z serii 7 masz jeszcze mocniejszą matchówkę -PowerCarp oraz poświęconą linom - Tench & Specimen. Silverfish jest najdelikatniejsza, i dedykowana jest do łowienia płoci, leszczyków, okoni, oczywiście da radę też i większym rybom. Ale to jest własnie, może oprócz serii Acolyte, najczulsza z matchówek.

Lucjan

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
Dzięki :) właśnie na taką odp. liczyłem i wiem w którym kierunku iść :thumbup: