Co by nie mówić sprawa jest przykra i sklepom tego typu powinno zrobić się stosowną "reklamę"...
Już my się na forum postaramy

Model jest mi znany, tak jak i inne wolne biegi w młynkach Spro, i na pewno nie jest to działanie poprawne.
Nie powinno być w pracy wolnego biegu tegoż kołowrotka (a w zasadzie każdego innego też) jakiś dziwnych sytuacji i niezrozumiałych mechanizmów działania.
Hamulec główny, to hamulec główny i finito
A wolny bieg to wolny bieg. Nie ma między nimi jakiegoś magicznego połączenia

Włącza się dźwigienką i szpula zaczyna się kręcić z minimalnym oporem, który można regulować dodatkowym pokrętłem. Wyłącza się go tą samą dźwigienką, bądź przekręcając korbką.
Innego mechanizmu działania nie ma (powiedzmy, że jest, ale to margines)
Tak samo funkcjonuje to w kołowrotkach za 80zł jak i za 1500zł. Oczywiście różna jest precyzja ,terkotka itp, ale mechanizm działania niemal ten sam.
Jeśli nie działa w ten sposób, to działa źle, i jest to wada.
Liczyłem, że uda się wymienić młynek na sprawny, i byłoby po kłopocie, ale zaczęli "naprawiać".
Już ja wiem jak się te naprawy w serwisach odbywają, i jakie cuda można w kołowrotku po takim serwisie zobaczyć.
Lepiej może, że nic nie zrobili, niż zaczęliby "naprawiać"...

Ja nawet znam dość dobre rozwiązanie takiej sprawy.
Zadziałało w przypadku serwisu samochodu, zadziałało w przypadku reklamacji sprzętu AGD.
Trzeba fajnego maila napisać do firmy Expert, dystrybutora SPRO w Polsce. Opisać sytuację, zapytać czy oni mogą pomóc, albo wymienić kołowrotek, bo dowód zakupu masz, nabyłeś legalnie i posiadasz sprzęt niesprawny (bo to, że się kręci korbka to nieco za mało), a sprzedawca ma Cię dosłownie w d**ie, możesz tak napisać, nie ma w tym nic niestosownego (w szkole średniej pani z polskiego mówiła, że brzydkie słowa są między innymi po to, by podkreślić powagę sytuacji

).
Jeśli i z tego będzie lipa, to pozostaje dość "kłopotliwa" wiadomość do firmy SPRO w Holandii(po niemiecku czy angielsku da się ogarnąć), zapewniam, skuteczność będzie niesamowita, bo nabluzgasz na dystrybutora
Acha.
Wolny bieg z hamulcem walki ma niewiele wspólnego.
Hamulec walki z quick dragiem ewentualnie już tak