Autor Wątek: Pierwsza wędka, pierwszy kołowrotek  (Przeczytany 16596 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Pierwsza wędka, pierwszy kołowrotek
« dnia: 23.01.2015, 22:55 »
Pamiętacie swoje pierwsze sprzęty,ja jeszcze mam to pierwsze odległościówki,wspaniałe mocowania kołowrotka,pierwszy teleskop,wypas kołowrotek to już inna epoka wędkarska i szklana szczytówka do łowienia na grunt
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Odp: Pierwsza wędka, pierwszy kołowrotek
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2015, 23:15 »
Oj wspomnienia same przychodza ja dostalem pierwszy kij od ojca teleskop robiony na zamówienie w warsztacie wedkarskim kiedys takie byly mialem w tedym 5 lat mial 2 mb pierwsza ryba złowiana na niego byla ploc ojciec z matka skali jak dzieci tak sie cieszyli i tak zaczela sie moja wedkarska przygoda
moj ojciec mial klejonki oj coza fury jak na tamte czasy to byly ferari w srod wedek u nas w tedy lowili na bambuski
Maciek

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 23.01.2015, 23:21 »
Mam takie 2 wędki bambusowa cos jak na 1 zdjeciu i takiego teleskopa , kilka kolowrotkow z zsrr podobnych do twojego 8)  Co prawda to nie moj pierwszy sprzet bo jak ja zaczynalem to juz byl dostep to innych sprzętów(nie moje pokolenie) a wedki i kolowrotki dostalem na pamiatke :) nigdy ich nie uzywalem oprócz jednego kreciolka przez dosc dlugi czas mi sluzyl :) teraz leza w polsce gdzies w piwnicy chyba, przykurzone zapewne razem ze splawikami z kolca jezozwierza itp. Chociaz niewiem czy jednej nie przytachałem ze soba na obczyzne musze w wolnej chwili przeszukac piwnice i strych z ciekawosci :)
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 23.01.2015, 23:26 »
No widzisz zapomniałem o protoplaście waglera wszechmocnemu spławikowi jakim był kolec z jeżozwierza to też był wypas
Staś
Klasyczny Feeder

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 23.01.2015, 23:32 »
ja przez dlugi czas używałem tych splawikow. Nawet na "zawodach" splawikowych mojego bylego kola w pl uzywalem ich  z poczatku byly takie delikatne... a ja wtedy sie uczylem wedkarstaw byly to moje poczatki i nie lubialem kombinowac z nowymi rzeczami bo sie po prostu chyba balem ze mi sie pomiesza juz wszystko (bylem jedyny z takimi splawikami nikt juz nie uzywal ich przynajmniej na zawodach) :thumbup:
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 23.01.2015, 23:48 »
Moje pierwsze sprzęty (w kolejności):
- kij z żyłką, którym łowiłem jakieś małe rybki w rzece
- dwuczęściowe 2-metrowe wędzisko z włókna szklanego z plastikowym kołowrotkiem o ruchomej szpuli
- dalej ww. wędzisko z kołowrotkiem Nixe
- druga 2-metrowa czerwona wędka z włókna szklanego z kołowrotkiem Delfin (oraz kołowrotek Skalar)
- Germina 2,7 m z kołowrotkiem Rileh-Rex (szpule pękały przy dużych karpiach ciągniętych z wywózki i dlatego znajomy wytoczył mi mocniejsze z bakelitu)
- wędki 2,1 oraz 2,7 m firmy Tokoz wraz z kołowrotkami Tap z pochyloną szpulą
- chiński teleskop spławikowy 4,8 m + kołowrotek Prexer (a potem żółty Abu)
.... :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 23.01.2015, 23:53 »
Tokoza mam, Prexera też,na i oczywiście spinning Germiny,jak odkopię to pokażę ten kawałek histori  wędkarstwa
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #7 dnia: 23.01.2015, 23:56 »
U mnie chyba w garażu ostał się Nixe (pewnie dlatego, że plastikowy i złomiarze nie wzięli). Na pewno stoją w kącie Tokozy. Muszę zobaczyć, to może też coś wrzucę :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 24.01.2015, 00:10 »
Stanisław, a ja szukam po całej chacie gdzie się podział mój sprzęt na ryby >:(,  już podejrzewałem, że żona mi wyrzuciła >:O a om jest u Ciebie :o . Tak na poważnie to żeby korek na dole teleskopu był w kolorze niebieskim to mogę powiedzieć, że byłem posiadaczem tak wspaniałego i łownego sprzętu jak na tych wszystkich zdjęciach. :D :D :D
Robert

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 24.01.2015, 00:12 »
 :thumbup:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 24.01.2015, 00:45 »
Pierwszym moim kijem i to kupionym osobiście za zaskórniaki z okazji dobrego swiadectwa był spinning made in USSR! nie pamiętam długości ale coś pewnie ok 2.5m! Łowiłem na niego blisko brzegu z zyłką uwiązaną do przelotki bo kołowrotka nie posiadałem!Gdzieś po miesiącu urzytkowania odkryłem że w plastikowej rękojeści jest ukryty zestaw spławikowy a w korku 10 haków z oczkiem! ;D ;D! Drugi kij to 4.5m bambus juz z kołowrotkiem o szpuli ruchomej! komplet przywieziony z DDR! ;) No tu już byłem gość! Następnie piękny bambusik płociowy uzbrojony i uklejowy 2skł. na okrasę od dziadka!A jak przyszło boże narodzenie któregoś już nie pamiętnego roku I znalazłem pod choinką teleskop radziecki żółty nie uzbrojony( Chyba się dopiero pokazywały)Noooo koledzy! :D. Szacun na wsi!! Cała podstawówka schodziła się do mnie podziwiać ten szczyt techniki :) Potem nastała era Germin! No ale początki to trzeba było mieć niezłe chody żeby coś takiego posiadać!  :P A z kołowrotkiem Forelle to już szpan!! 8)
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #11 dnia: 24.01.2015, 01:05 »
A ja się Wam przyznam, że w tej mojej pierwszej wędce, którą tata kupił mi w sklepie sportowym, przeciągałem żyłkę przez oczko do zaczepiania haczyka. Nie widziałem, że to oczko służy do tego właśnie. Myślałem, że jest to pierwsza - taka mała - przelotka :)
Nie miał mnie za bardzo kto wyprowadzić z błędu, bo żadem członek mojej rodziny ryb nigdy nie łowił. Byłem 100-procentowym samoukiem. Z tego, co pamiętam, to starsi wędkarze nie byli zbyt mili i często dostawałem od nich po głowie, kiedy rzuty mi nie wychodziły. Ale w końcu poznałem takich, którzy chcieli pomóc i pokazać. Szkoda, że większość z nich już nie żyje :(
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 24.01.2015, 01:09 »
A ja się Wam przyznam, że w tej mojej pierwszej wędce, którą tata kupił mi w sklepie sportowym, przeciągałem żyłkę przez oczko do zaczepiania haczyka. Nie widziałem, że to oczko służy do tego właśnie. Myślałem, że jest to pierwsza - taka mała - przelotka :)
Nie miał mnie za bardzo kto wyprowadzić z błędu, bo żadem członek mojej rodziny ryb nigdy nie łowił. Byłem 100-procentowym samoukiem. Z tego, co pamiętam, to starsi wędkarze nie byli zbyt mili i często dostawałem od nich po głowie, kiedy rzuty mi nie wychodziły. Ale w końcu poznałem takich, którzy chcieli pomóc i pokazać. Szkoda, że większość z nich już nie żyje :(
Mamy sporo wspólnego jesli chodzi o początki! Nawet nie wiedziałem jak robaka nawlec i wiele czasu na kulki chleba łowiłem drobnicę przy brzegu! ::)
Arek

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #13 dnia: 24.01.2015, 01:20 »
Moją pierwszą wędką był kij leszczynowy, do tego spławik z gęsiego pióra który robił mi mój dziadek, oraz ołów z rolki od ruskich. Później dostałem bambusa i to już była magia. Wspaniale wspominam początki. Do dzis nie zapomnę jak w amoku odrywałem darń w poszukiwaniu robaka, gdy coś zaczęło się ruszać pod oberwaną darnią złapałem to w rękę i biegłem do wędki. O tym ze była to pijawka zorientowałem się kiedy zaczęła mi się przysysać do palca. Ale ja wtedy biegałem na okolo stawu- jakby miało mi to pomóc. :-[

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #14 dnia: 24.01.2015, 01:37 »
Moją najpierwszejszą wędka (która nie wiem, czy się liczy w tym rankingu) była leszczyna. To był mój pierwszy raz na rybach. Ale pierwszą wędkę, którą dostałem na własność był bambus bez przelotek - czyli bambusowy bat. Później dokupiłem sobie w sklepie sportowym przelotki i za pomocą jakichś nici uwiązałem je do bata, polakierowałem i tak oto stałem się posiadaczem bambusowej wędki z przelotkami. Miałem do tego radziecki kołowrotek o ruchomej szpuli zwany Katiuszą. Później kupiłem sobie spinning Germiny i jakiś kołowrotek o stałej szpuli (chyba polspingu, ale dokładnie nie pamiętam).
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.