Autor Wątek: Maver Reactorlite 9ft kontra Preston 9ft Super Light Feeder  (Przeczytany 2701 razy)

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Cześć,

Cały czas nie mogę znaleźć wędki DOSKONAŁEJ w długości 2,7m... Teraz rozważam tytułowego Mavera i Prestona.
Nie mam gdzie ich pomacać. Ktoś jest w stanie je scharakteryzować?

Szukam czułego, półparabolicznego lub parabolicznego pickera głównie na wody PZW. Odległości stosunkowo niewielkie 20, max 30m. Koszyczki 30gr + towar. Ryby które tam łowię to wszystko to co pływa w PZW, czyli... generalnie nic wielkiego :) Głównie do 1kg, od święta 1,5kg karpik.

I teraz najważniejsze: zależy mi aby wędka była dość wolna, wolno wygasała, była dość kluskowata, ale nie jak witka od wierzby płaczącej. Dla mnie idealnym wzorem są kije drennana: Red Range Carp feeder 2,9m, oraz Series 7 Carp Feeder 3m. Lubię jak kij ładnie pracuje już na sucho. Czegoś podobnego szukam w długości 2,7m.
Cena nie gra szczególnej roli, ale wolałbym aby domykała się w trzy-cyfrowej cenie :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Maver Reactorlite 9ft kontra Preston 9ft Super Light Feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 10.10.2016, 00:14 »
Maver Reactorlite 9':

Preston Competition Pro Super Light 9':

Podejrzewam, że o wolnego/kluskowatego pickera z wyższej półki będzie raczej trudno.

Offline krzysiekjgora

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 10.10.2016, 17:41 »
Cześć !

Posiadam Maver Reactorlite 9 jest dość szybki i sztywny. Raczej odpada. Proponuję Tobie Drennan mini feeder 9ft-10ft. Wędka bajka przy długości 9ft, to jest to czego szukasz. Mam ją i wiem co piszę. Wędka przepiękna i jak wyważona przy długości 9ft. Ideał. Mam sporo topowych wędek, ale ta to mistrzostwo świata jak dotąd. :-X

Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #3 dnia: 10.10.2016, 22:36 »
@Modus - dzięki. Widziałem te filmy już wcześniej, jednak tak naprawdę to niewiele na nich widać. O ile akcję tego prestona jeszcze można podejrzeć to Mavera nie widać wcale, facet nawet ryby nie ciągnie. Ale dzięki za zangażowanie.

@krzysiekjgora - dzięki za info. Skreślam Mavera z mojej listy. Ultralight 9-10ft Drennana jest moim numerem jeden odkąd pojawił się w ofercie Drennana, jednak z mojego punktu widzenia ma kilka wad:
- długość 9 i 10ft - tak naprawdę mam 4 kije w długości 10ft i nie potrzebuję 5,
- dwa długie składy szczytowe - z czego jeden tak delikatny że podobno nie nadaje się do rzucania koszykami w gramaturze której ja używam.
- długie elementy szczytowe z WKLEJONYMI szczytówkami drgającymi - w tej cenie mogliby zrobić monolityczne elementy szczytowe...

Co prawda nie są to wady które by dyskwalifikowały tą wędkę, jednak zastanawiam się czy jest sens kupować stosunkowo drogą wędkę i nie korzystać z większości cech w które wyposażył producent? Dlatego szukam alternatywy... Ale narazie to faktycznie ten Drennan wygląda najsensowniej.

A powiedz mi jeszcze proszę - jak z zarzucaniem koszykami typu 30gr + towar? Nie chciałbym martwić się przy każdym rzucie o to czy kij wytrzyma... Sztywniejsza szczytówka = 1oz, czyli 28gram. Moje koszyki + towar to pewnie coś koło 35, 40gram. Da radę ze spokojem? Czy trzeba będzie jak z jajkiem?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 11.10.2016, 00:31 »
facet nawet ryby nie ciągnie.

Ale intensywnie macha i orzeka (kompetentnie, bo to znany feederowiec-wyczynowiec), że to "maksymalnie szybkie wędzisko" :)

Wyższa półka pickerowa/feederowa/matchowa to wysokomodułowe blanki, co skutkuje wędziskiem bardziej szybkim niż wolnym. Wyższą półkę projektuje się z uwzględnieniem oczekiwań wyczynowców, dla których kluczowa jest precyzja zarzucania i "responsywność" wędziska, a powolność/kluskowatość temu nie sprzyja. Pozostaje zatem niższa półka lub polubienie stosunkowo szybkich semi-parabolików, które często są przecież urokliwie spolegliwe już przy niezbyt dużych rybach.

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #5 dnia: 13.10.2016, 23:14 »

Ale intensywnie macha  i orzeka (kompetentnie, bo to znany feederowiec-wyczynowiec), że to "maksymalnie szybkie wędzisko" :)

Nie wiem, nie znam człowieka, do teko nie rozumiem ni w ząb :) Dzięki w każdym razie za wyjaśnienie. Potwierdza się, że to nie jest wędka dla mnie.
A byłbyś w stanie powiedzieć mi jaka jest jego opinia o tym kiju:

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 14.10.2016, 00:06 »
A byłbyś w stanie powiedzieć mi jaka jest jego opinia o tym kiju

Marniutki pokrowiec, szklane tipy, miękki i wyraźnie wolniejszy od Reactorlite, przez co nieszczególnie nadaje się do wyczynowo-szybkościowego łowienia mniejszego białorybu (w przeciwieństwie do łowienia karpi i dużych karasi), choć z drugiej strony umożliwia zastosowanie delikatnych zestawów; maksymalne zalecane obciążenie rzutowe: koszyczek/podajnik 40 g + zanęta.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 14.10.2016, 00:16 »
Może Map Parabolix 9ft F1 Bomb doś ciekawy kij. Problem tylko, że w Polsce nikt produktów MAP i nie sprzedaje, a szkoda, bo to dość ciekawa firma. Sam szukam czegoś delikatnego z wyższej półki 9/10 ft, bo mój Acolyte Ultra troszkę za mocny do dłubania płoci na PZW.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 14.10.2016, 00:22 »
Kiedyś był Winkle Piker Balzer.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #9 dnia: 26.10.2016, 20:55 »
A byłbyś w stanie powiedzieć mi jaka jest jego opinia o tym kiju

Marniutki pokrowiec, szklane tipy, miękki i wyraźnie wolniejszy od Reactorlite, przez co nieszczególnie nadaje się do wyczynowo-szybkościowego łowienia mniejszego białorybu (w przeciwieństwie do łowienia karpi i dużych karasi), choć z drugiej strony umożliwia zastosowanie delikatnych zestawów; maksymalne zalecane obciążenie rzutowe: koszyczek/podajnik 40 g + zanęta.
Dziękuję!