Autor Wątek: Kombinezon dwuczęściowy, ale jaki?  (Przeczytany 70215 razy)

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Odp: Kombinezon dwuczęściowy, ale jaki?
« Odpowiedź #165 dnia: 24.11.2021, 16:29 »
https://allegro.pl/oferta/zimowy-kombinezon-wedkarski-fox-winter-suit-m-11471719361

Miał ktoś może do czynienia z w/w kombinezonem?
Miałby być używany do łowienia stacjonarnego w temperaturach -2 do max 8-10 stopni na plusie.
Jak wygląda rozmiarówka? Jak ma się wielkość spodni do góry?
Uważam się za osobę niską (173cm), czy rozmiar M byłby odpowiedni?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.
Miałem go , ale w innej kolorystyce. Spodnie wg.mnie mogłyby być nr. mniejsze niż góra. Ale w obecnym Trakkerze też tak mam. Jak stacjonarka , ale z jakimś tam ruchem co jakiś czas to może da radę przy -2 , ale raczej będzie konieczne coś więcej pod kurtkę. M to raczej max , no chyba że jesteś  , że tak powiem - obszerny.

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #166 dnia: 24.11.2021, 17:48 »
https://allegro.pl/oferta/zimowy-kombinezon-wedkarski-fox-winter-suit-m-11471719361

Miał ktoś może do czynienia z w/w kombinezonem?
Miałby być używany do łowienia stacjonarnego w temperaturach -2 do max 8-10 stopni na plusie.
Jak wygląda rozmiarówka? Jak ma się wielkość spodni do góry?
Uważam się za osobę niską (173cm), czy rozmiar M byłby odpowiedni?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.
Miałem go , ale w innej kolorystyce. Spodnie wg.mnie mogłyby być nr. mniejsze niż góra. Ale w obecnym Trakkerze też tak mam. Jak stacjonarka , ale z jakimś tam ruchem co jakiś czas to może da radę przy -2 , ale raczej będzie konieczne coś więcej pod kurtkę. M to raczej max , no chyba że jesteś  , że tak powiem - obszerny.

Myślę że pasowałby mi właśnie ten kombinezon skoro w takich temperaturach da rade. 
Kurtka widać że jest cieplutka, mógłbyś opisać jak jest ze spodniami?
Praktycznie jestem już na niego zdecydowany, tylko właśnie jestem w kropce co do rozmiaru. Czy brać S czy M.  Uważam że bardziej M, ponieważ jestem dosyć "barczysty" a i trochę "przepukliny brzusznej" jest, nie jakoś dużo ale jest.
Pisałem w sprawie kombinezonu do Raven Fishing czy mają na stanie wtedy bym podjechał, przymierzył i kupił (mają teraz w dobrej cenie) ale niestety dzisiaj zamknęli się stacjonarnie.

Nawet nie raczyli w sumie odpisać, ale to szczegół...
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #167 dnia: 24.11.2021, 20:29 »
Ja też jeszcze nie wiem gdzie kupuję, czekam na piątek :D
Ja mam 173cm i celowałem w rozmiar M, bo większość ciuchów takich mam, choć doczytałem się tutaj w temacie, że lepiej mieć spodnie za długie, bo jak się usiądzie to są idealne.
Skoro przy 178cm są na styk przy maksymalnym rozciągnięciu to może powinienem jednak iść w L? To bym nie musiał nawet na maksa rozciągać.
Jak czekasz na piątek to nie licz na to że weźmiesz jeden a potem zwrócisz i w tej samej cenie weźmiesz drugi. Jak już, to weź oba i potem jeden zwrócisz po cenie zakupu.
Radzę wziąć większy rozmiar, więcej napakujesz podkładu. Ja mam 176 cm wzrostu ale jestem szerszy, niż dłuższy i musiałem wziąć XXXL. Rękawy i nogawki mają paski spinające, które trzymają końce rękawów/nogawek na nadgarstkach/kostkach. Łowisko to nie rewia mody, więc wygląd Michelina mi nie przeszkadza.
20 min próby mogą nie wystarczyć. zaczyna się marznąć po 1 - 2 godz.
Jeśli będziesz miał taką możliwość, w co wątpię, weź czerwony i granatowy. Jeden zwrócisz. Brałbym czerwony, będzie na trochę wyższe temperatury a na niższe podkład. Chociaż w granatowym przy temp. powyżej zera i wietrze też już prawie zaczynałem marznąć. Na mrozie powinno być cieplej, mniejsza wilgotność powierza ale o tym chyba nie rozmawiamy.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #168 dnia: 16.12.2021, 21:37 »
Zakupiłem kombinezon Fox Winter Suit rozm M
https://allegro.pl/oferta/zimowy-kombinezon-wedkarski-fox-winter-suit-m-11471719361     (link przykładowy, ja dałem 765zł))

Powiem tak, kombinezon wydaje się mega ciepły. Nie byłem jeszcze nad wodą, ale w domu chwila i zaraz się spociłem.
Ogólne wrażenia bardzo pozytywne patrząc na jakość wykonania. Mam nadzieję że się spisze nad wodą. 

Mam jednak kilka zastrzeżeń dla rozmiarówki producenta. Jak dla mnie trochę nie trafiona, ale może to ja jestem "nieformatowy" ;)

A więc tak, mam 173cm i 83kg wagi (za dużo, bez dużej przepukliny brzusznej), zakupiłem dwa rozmiary S oraz M. Mieszczę się w obie pary spodni, tylko nie wiem kto zaprojektował tej długości szelki :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Uważam się za osobę niską, spodnie w rozmiarze S ogólnie spoko, ale szelki rozciągnięte na maxa i tworzy się "klin w dupie", spodnie M szersze niż rozmiar S a również szelki muszę mieć na maxa rozciągnięte. Spodnie już się wydają lekko workowate, ale da się przeżyć. Przy takim wzroście przecież nie bierze się L. ::)  Kurtka podobnie, zakładając na sam T-shirt, S-ka dużo lepsza, M-ka za duża, jednak zakładając na bluzę M też daję radę. Trochę kołnierz, stójka wydaje się za duża, ale to już do indywidualnej oceny.) Kurtka luźniejsza zawsze spoko. :D Karpiarze to zazwyczaj "wielkie chłopy" :P  Zobaczymy jak będzie się zestaw sprawował.
Poniżej 2 zdj, oba są w stroju rozmiar M. Jedno z bluzą, drugie na sam T-shirt:
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #169 dnia: 16.12.2021, 22:06 »
Ktoś tu kiedyś fajnie pokazywał, że spodnie powinny być za długie gdy stoisz, bo jak usiądziesz to się nogawki podniosą, a przecież na rybach się głównie siedzi =]

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #170 dnia: 16.12.2021, 23:19 »
Przy moich gabarytach nogawki są zawsze za długie. Dlatego ważne, żeby nogawki i rękawy miały ściągacze spinające na rzep.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #171 dnia: 16.12.2021, 23:20 »
Ktoś tu kiedyś fajnie pokazywał, że spodnie powinny być za długie gdy stoisz, bo jak usiądziesz to się nogawki podniosą, a przecież na rybach się głównie siedzi =]
Dużo zależy od materiału, problem występował w ubraniach z materiału RS20k (fox rage, matrix). Tutaj jest inny materiał, który nie jest tak sztywny dzięki czemu lepiej się układa.

Warto dodać, że te komplety na zimę mają być z reguły duże i luźne. Sam mam Matrixa (to samo co ten fox) i wziąłem M oraz L na przymiarkę, oba dobre, ostatecznie zostawiłem L.
Niestety, ale te ubrania z wysp są na nas po prostu niewymiarowe i mega dziwne. Mam całą kolekcję ciuchów od Matrixa i naprawdę nic na mnie nie leży idealnie :) Ale jakość i design rekompensuje te rozmiarówki.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #172 dnia: 17.12.2021, 00:15 »

Dobrze to widać kiedy kupuje się spodnie do garnituru :)

Niestety, ale te ubrania z wysp są na nas po prostu niewymiarowe i mega dziwne. Mam całą kolekcję ciuchów od Matrixa i naprawdę nic na mnie nie leży idealnie :) Ale jakość i design rekompensuje te rozmiarówki.

Wyspiarze mają inne proporcje ciała i nie ma w tym nic uszczypliwego.

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #173 dnia: 17.12.2021, 08:30 »

To nie tak, że wyspiarze mają złe proporcje, tylko Ty :P :P :P
A tak po prawdzie spora część populacji naszego kraju raju, jest niska i barczysta. Czyli albo spodnie za długie, albo kurtka za kusa.
Marcin

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #174 dnia: 17.12.2021, 08:39 »

A tak po prawdzie spora część populacji naszego kraju raju, jest niska i barczysta. Czyli albo spodnie za długie, albo kurtka za kusa.

Tylko tutaj u foxa jakoś te szelki właśnie są krótkie a kurtka przy szeroka. Jednak na innej osobie może to wyglądać zupełnie inaczej. Ciężko coś idealnie dobrać pod siebie.
Od siebie mogę polecić spodnie Scierra Kenai Pro, nie są workowate i przy mojej posturze jak dla mnie leżą idealnie w rozmiarze M.
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #175 dnia: 17.12.2021, 10:06 »

Będę trzymał się mojej wersji ;) :P

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #176 dnia: 23.12.2021, 23:04 »
Jeśli ktoś szuka kombinezonu który będzie dłuższy niż szerszy to nowe DFXy od Prestona mają nogawki dłuższe o 6cm. Na 190cm 100-110kg XL jest idealny, objętość taka sama jak w DF30 XL.
Do spodni, można dobrać kurtkę w innym rozmiarze.
Kombinezon ma kilka poprawek ale wygląda smutniej od DF30.

Offline Szymekdorsz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #177 dnia: 24.12.2021, 01:09 »
Muszę się zastanowić nad tym Foxem🤔.
Lód niedługo trzeba się dobrze ubrać :D.

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #178 dnia: 08.02.2022, 20:36 »
Panowie, a coś dla wielkiego chłopa, który nie przepada za ciepłem, szczególnie jeżeli chodzi o spodnie?
Wymiary to 193cm wzrostu i 130kg wagi i powiem szczerze, że ciężko mi coś wybrać. Najlepiej jakby był ktoś podobnych gabarytów, kto zakupił jakiś komplet i jest w stanie go polecić :D

Zależy mi na czymś, co mnie ochroni przed przelotnym deszczem nad wodą (jeżeli zapowiadają całodzienne ulewy, to na rybki się nie wybieram :P), a jednocześnie będzie bardziej wiosenno/wczesno jesienne, temperaturę reguluje sobie polarem/bielizną termoaktywną.

Oczywiście w myśl zasady im taniej tym lepiej, nie chciałbym przekroczyć granicy 800-900zł. Zastanawiałem się nad Robinsonem RIO, ale komplet wychodzi jakieś 600zł, to już się zastanawiam czy nie dopłacić do Prestona..., a dodatkowo dla tego całego RIO nie potrafię znaleźć w necie rozmiarówki.

Offline Rolzey

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Złap i wypuść
« Odpowiedź #179 dnia: 02.03.2022, 15:22 »
Witam, chciałbym odświeżyć trochę temat poczytałem dużo tutaj propozycj, recenzji itp. Szukałem czegoś na wiosenno jesienne zasiadki ale takie od maja do max października :D Wybór padł na kurtkę fox rage rs20k (rozmiar XL-mam 187cm wzrostu jakies 97kg wagi) bardzo fajna kurteczka typowo przeciw deszczowa ciepło dostosuję polarem/koszulka termo. Ale teraz stoje przed wyborem spodni i myślałem nad spodnie prologic litepro thermo tylko jaki powinienem mieć rozmiar ? L czy XL podpowie ktoś gdyż nie mam możliwości przymierzenia ?
Pozdrawiam