Mam IMAX KOMBINEZON TERMICZNY ARX-20 ICE. Gruby i ciepły, niby do -20 oC ale w temp. 0-8 oC nie zagrzejesz się siedząc na krześle i wykonując niewiele ruchów. Pod kombinezon zakładam zwykłe majtki, skarpetki, góra to T-Shirt i koszula flanelowa. Nad wodę jadę bez kurtki. Podobnie bez kurtki się rozkładam, przygotowuję zanęty itd. Tak też zaczynam łowienie. Po jakimś czasie robi się zimno, zwłaszcza jak jest mgła lub wieje wiatr i zakładam kurtkę. W temp ok. 5 oC czuję się komfortowo, nie gotuję się i nie zdarzyło się, żebym przerwał wędkowanie z powodu zimna.
Może wybrałbym pierwotnie IMAX THERMO SUIT, bo jest ciut lżejszy i mniej krępuje ruchy, nie był jednak dostępny w moim rozmiarze. Ale teraz nie żałuję. Nie wiem, czy dałby mi tali komfort w temperaturach bliskich zera.
Przy moich gabarytach 110 kg i 176 cm wzrostu wybrałem XXXL, za długi ale dopinam się i niezbyt krępuje ruchy. Rzepy na rękawach i nogawkach załatwiają sprawę za długich rękawów i nogawek. Jedyne, czym mam problem to sięgnięcie do dolnego zamka u za długiej kurtki.
Wymiary w sieci dla tego kombinezonu są dość miarodajne. Przy Twoich gabarytach skupiłbym się na wystarczającej długości. I tak będzie trochę obszerny. Lepiej wziąć ciut większy niż ciut za mały, gdzie kostki i nadgarstki będą gołe. Ostatecznie możesz zwrócić i wymienić na inny rozmiar.