Autor Wątek: Kombinezon dwuczęściowy, ale jaki?  (Przeczytany 70247 razy)

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kombinezon dwuczęściowy, ale jaki?
« Odpowiedź #210 dnia: 16.11.2022, 09:55 »
Pany poszukuje kombinezonu do wędkowania w zimny okres roku. Główne wymaganie jest takie, aby było w nim ciepło w temperaturze 0-2 st. podczas kilku godzin łowienia na metodę, klasyka oraz spławik. Dobrze by było, jakby szybko nie przemakał. Wpadły mi w oko dwa kombinezony: Prologic HighGrade Thermo oraz DAM KOMBINEZON WĘDKARSKI XTHERM WINTER SUIT. Z opisów wynika, że są one w miarę zbliżone do siebie. Który z nich byłby lepszy do łowienia?

Weź Imaxa czerwonego.
Bardzo ciepły,nie przemalalny. Mam,używam i przeszedł wiele.
Też polecam, nie można się do niczego przyczepić, sprzedałem tylko z tego powodu, że przytyłem i robił się ciasnawy, dodatkowo cholernie nie podobał mi się wizualnie :) Teraz kupiłem Prologica i również jestem zadowolony, to bardzo podobny kombinezon.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #211 dnia: 16.11.2022, 10:53 »
Skłonny jestem kupić kombinezon imax  czerwono czarny, jaki rozmiar wybrać, wzrost 170 waga 85kg.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #212 dnia: 16.11.2022, 11:00 »
Skłonny jestem kupić kombinezon imax  czerwono czarny, jaki rozmiar wybrać, wzrost 170 waga 85kg.
Przy tym wzroście raczej rozmiar L, ja mam 182cm i też mam L, ale kurtka jest trochę za mała, dlatego zakupiłem nowy XL. Ogólnie przy zimowym łowieniu powinno się kupować za duże ciuchy, masz luz na dodatkowe warstwy. Ja mam IMAX ARX-20 ICE THERMO SUIT, naprawdę ciepły kombinezon.
Sławek

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #213 dnia: 16.11.2022, 11:07 »
Dzięki :thumbup:

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #214 dnia: 16.11.2022, 11:25 »

Mam 177 cm i 91kg,postura z tych szerszych.
Kupiłem L i spodnie są ideał,ale fakt mają dużą regulację,za to kurtka troszke za krótki rękaw,także na Ciebie L będzię optymalny.

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #215 dnia: 16.11.2022, 14:53 »
Dzięki :thumbup:

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #216 dnia: 16.11.2022, 15:12 »
Ja korzystam z ogrodniczek narciarskich i różnych kurtek, zależnych od pogody,178/83 rozmiar L, jest dobrze, mogę jeszcze coś wrzucić na siebie pod spod.
Michale, chyba obiadki służą

Wysłane z mojego ATU-L21 przy użyciu Tapatalka

Kuba

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #217 dnia: 17.11.2022, 12:19 »
Panowie a co myślicie o kombinezonie Dam Camovision, może ktoś posiada i wyrazi swoją opinię.

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #218 dnia: 20.11.2022, 15:36 »
Ciąg dalszy wybierania kombinezonu. Po sprawdzeniach, porównaniach na chwilę obecną stanęło na wyborze pomiędzy IMAX KOMBINEZON TERMICZNY ARX-20 ICE oraz IMAX THERMO SUIT. Bardziej uniwersalny będzie Imax czerwono-czarny Thermo SUIT i docieplanie się dodatkowymi warstwami ubrań jak będzie zimno (ok. 0 stopni) czy Imax szaro-niebieski ARX-20 ICE? Chodzi mi o uniknięcie "zagotowania się" w kombinezonie w przypadku używania go w wyższych temperaturach (np. 6-10 stopni).

Marcin

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #219 dnia: 20.11.2022, 15:47 »
10* nie ma opcji siedzieć w kombinezonie zimowym.
Lepiej same spodnie i lzejsza kurtka.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #220 dnia: 20.11.2022, 16:30 »
Ciąg dalszy wybierania kombinezonu. Po sprawdzeniach, porównaniach na chwilę obecną stanęło na wyborze pomiędzy IMAX KOMBINEZON TERMICZNY ARX-20 ICE oraz IMAX THERMO SUIT. Bardziej uniwersalny będzie Imax czerwono-czarny Thermo SUIT i docieplanie się dodatkowymi warstwami ubrań jak będzie zimno (ok. 0 stopni) czy Imax szaro-niebieski ARX-20 ICE? Chodzi mi o uniknięcie "zagotowania się" w kombinezonie w przypadku używania go w wyższych temperaturach (np. 6-10 stopni).
Przeczytaj mój wpis stronę wcześniej. W 10* ugotujesz się w ARX ale przy 5* będzie komfortowo nawet przy wietrze. I myślę że do -5* da sobie radę, co zamierzam przetestować jak nie skuje wody, bo już 3 dzień na sporym minusie u mnie.

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #221 dnia: 20.11.2022, 19:16 »
Dzięki panowie za info :beer: Jaki rozmiar kombinezonów Imax byłby najlepszy na wzrost 180 cm, waga 70-75 kg? Na ile można ufać informacjom dotyczącym wymiarów dostępnym na sieci?
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #222 dnia: 20.11.2022, 20:25 »
Mam IMAX KOMBINEZON TERMICZNY ARX-20 ICE. Gruby i ciepły, niby do -20 oC ale w temp. 0-8 oC nie zagrzejesz się siedząc na krześle i wykonując niewiele ruchów. Pod kombinezon zakładam zwykłe majtki, skarpetki, góra to T-Shirt i koszula flanelowa. Nad wodę jadę bez kurtki. Podobnie bez kurtki się rozkładam, przygotowuję zanęty itd. Tak też zaczynam łowienie. Po jakimś czasie robi się zimno, zwłaszcza jak jest mgła lub wieje wiatr i zakładam kurtkę. W temp ok. 5 oC czuję się komfortowo, nie gotuję się i nie zdarzyło się, żebym przerwał wędkowanie z powodu zimna.
Może wybrałbym pierwotnie IMAX THERMO SUIT, bo jest ciut lżejszy i mniej krępuje ruchy, nie był jednak dostępny w moim rozmiarze. Ale teraz nie żałuję. Nie wiem, czy dałby mi tali komfort w temperaturach bliskich zera.
Przy moich gabarytach 110 kg i 176 cm wzrostu wybrałem XXXL, za długi ale dopinam się i niezbyt krępuje ruchy. Rzepy na rękawach i nogawkach załatwiają sprawę za długich rękawów i nogawek. Jedyne, czym mam problem to sięgnięcie do dolnego zamka u za długiej kurtki.

Wymiary w sieci dla tego kombinezonu są dość miarodajne. Przy Twoich gabarytach skupiłbym się na wystarczającej długości. I tak będzie trochę obszerny. Lepiej wziąć  ciut większy niż ciut za mały, gdzie kostki i nadgarstki będą gołe. Ostatecznie możesz zwrócić i wymienić na inny rozmiar.
Pozdrawiam,
Tomek

Online Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #223 dnia: 20.11.2022, 20:55 »
Dzięki panowie za info :beer: Jaki rozmiar kombinezonów Imax byłby najlepszy na wzrost 180 cm, waga 70-75 kg? Na ile można ufać informacjom dotyczącym wymiarów dostępnym na sieci?

Jak już pisałem na priv, podjedź do mnie, przymierzysz rozmiar i bedziesz miał pewnosc.
Co do temperatur, to wystawie Ci krzesło pod domem i możesz sprawdzać, czy nie zmarzniesz całą noc 8)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Zander 112

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #224 dnia: 20.11.2022, 21:10 »
Każdy ma inną termikę. Im bardziej się spocisz tym bardziej zmarzniesz.
Najwięcej temp tracimy przez głowę, dłonie i stopy i o nie należy najbardziej zadbać.
Mam Dama XTreme ale i tak w nim marznę gdy jestem w bezruchu.
Na nocne zasiadki zawsze zabieram jakąś brolke i butlę gazową ze słoneczkiem.