Autor Wątek: Mocna wędka match  (Przeczytany 23692 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Mocna wędka match
« Odpowiedź #45 dnia: 02.03.2015, 23:49 »
Pellet waggler to dwie długości praktycznie - 3.30 i 3.60 metra. Kij musi być mocniejszy, na zwykłym matchu karp może schodzić zbyt daleko na boki, w rejony sąsiadów.

Spławiki które pokazujesz są niezbyt dobre. Polecam takie jak Prestona lub jeszcze lepiej Drennana. Plastiki maja wymienne końcówki (czarna, żółta fluo, czerwona) i co ważne, dyski do montowania u dołu. Jest to często ważne, bo spławik może po zarzucie zbyt mocno schodzić w dół, i nie widać dobrze brania. Inna sprawą jest, że jeden spławik nie załatwia sprawy - musisz mieć ich kilka, o róznej wadze aby móc zarzucać na rózne odległości. Karp nie podejdzie zawsze tam gdzie chcesz. Na początku może tak, ale często trzeba zwiększyć odległość jak się wycofa. Spłąwikiem 6 gram w ogóle nie przucasz daleko, w grę wchodzą większe gramatury.  Ważne aby zarzucać na luzie, a nie spinać się... Podobnie z procą - musi byc odpowiednia i najlepiej mieć dwie lub trzy. Tutaj trzeba miotac pellety na spore odległości. Mając jedna procę, przy jej defekcie można zapomniec o łowieniu... :D
Lucjan

Offline bartek_wola

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 03.03.2015, 08:22 »
Ok, czyli rozumiem ze wedka nadaje się do tej metody i jest w granicach odpowiedniej długości.

Co do słpawików zastanawiałem się jeszcze nad

http://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/preston-innovations/splawiki/dura-pellet-wag-76/splawik-pellet-wagller-dura-pellet-wagglers-13mm.html

lecz makymalny ich cieżar to 8gr.(sprawdzałem na stronach Prestona) Cena teź odpowiednia 20 zł, (jestem w stanie przełknać) ale mają wymienne końcówki oraz ten dysk uniemożliwiający opadanie po wpadnięciu do wody. W ogole to ciężko w u nas w kraju z dostęponościa tych spławików. Może polecisz jakieś inne mam już 2 sztuki ale o mniejszych gramaturach (3g i 5g) Drennan Pellet Waggler ale szukam czegoś w stylu tego Prestona.

Co do procy też sie przymierzam lecz jestem w nich kompletnie zielony, mozesz polecić jakieś 2 rożne modele, najlepiej dostępne w polskim internecie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 03.03.2015, 09:02 »
Nie mam czasu latac po sklepach, bo idę do pracy właśnie - ale spławiki dura pellet waggler 13 mm są idealne. Polecam wage 6, 8  i 10 g. Ich odpowiedniki to Drennany XL Pellet wagglers. Lepsze bo sa przezroczyste i maja lepszą opcję wagową - 8, 10, 12 i 14 gram, co pozwala na większe osiagi. Żyłka najlepiej jak ma 0.22-0.25 mm stąd daje ona mniejsze osiągi przy mniejszych spławikach.

Co do proc, najlepiej zdecydowac sie na jeden typ przeznaczony do luźnych przynęt, i kupić sobie dwie z wymiennymi gumami. Trzeba miec do wyboru kilka opcji, bo w zalezności od zbiornika mozna łowić na 20 jak i na 60 metrach. Ta sama proca nie da dokładności na takich dystansach, trzeba miec różne gumy w nich... Green Revolution Caty z Drennana jest idealna, Match England z mocniejszymi gumami tez jest OK. Te mam i te mi się sprawdzają (te ma Match-pro zapewne)...
Lucjan

Offline bartek_wola

• Reputacja: 40
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 03.03.2015, 23:15 »
Dzięki za szybką odpowiedź, na początek kupię te Dura Pellet Waggler 8g. Spławiki Drennana będą ofercie dopiero za trzy tygodnie, dlategego w najbliższym czasie dokupie je w większej gramaturze.

Co do procy po konsultacjach ze sklepem chyba wezmę Drennan Cathy Orange X( powiedzieli ze jest najmocniejsza z tej serii)

Mam jeszcze pytanie do techniki łowienia pellet wagglerem. Czy ta technika sprawdza sie tylko w ciepłe słoneczne dni, czy może być z powodzeniem stosowana także gdy temperatura wynosci ok 10-15 stopni lub gdy np. pada deszcz i jest pochmurno?

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 28.06.2015, 14:11 »
odgrzeję jeszcze kotleta..
wybrałem  Daiwa Aqualite Power Float  3,6 - do łowienia z łódki w mojej ocenie lepiej się nada niż 3,9. Łowisko jest płytkie max.3m. Tylko zastanawiał się czy do takiego zestawu (kołowrotek Preston PC-R Competition 4000) założyć plecionkę czy zwykłą żyłkę? Co radzicie?
Error Team Poland

Offline Merkusz

• Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 28.06.2015, 14:59 »
Skoro masz łódkę to żyłkę polecam. Mam takie same wędzisko tylko 4,2m.

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 28.06.2015, 15:07 »
Skoro masz łódkę to żyłkę polecam . Mam takie same wędzisko tylko 4,2m.
4,2 - z brzegu łowisz?
Error Team Poland

Offline Merkusz

• Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 28.06.2015, 21:28 »
Tak, z brzegu.

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 30.06.2015, 17:09 »
Jednak zdecydowałem się na Milo G. DIX PROXIM WAGGLER MATCH POWER 3,9M 15-40G - jutro będzie.
Długość: 3,9 m
Waga: 213 g
Średnica blanku: 14 mm
Ilość składów: 3
Ilość przelotek: 16
Długość transportowa: 136 cm
C.W.: 15-40g
Error Team Poland