Autor Wątek: Wybór pickera do delikatnego łowienia  (Przeczytany 6534 razy)

Offline Wędkarz gruntowy

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
    • Wędkarstwo Feederowe
  • Ulubione metody: feeder
Wybór pickera do delikatnego łowienia
« dnia: 18.10.2016, 22:12 »
Witam, mam pytanie do kolegów po kiju. A mianowicie od pewnego czasu interesuje się zakupem dwóch Quiwerów do lekkiego wiosennego i jesiennego łowienia białorybu. Wiem ze takich postów jest kilka aczkolwiek są nieaktualne sprzed paru lat i niedopasowane do moich wymogów.

Mniej więcej szukam kija który spełni większość tych wymogów:
- Mała masa i smukły blank
- Cw najlepiej do 40 g na w ostateczności do max 50.
- Długość od 2,7 m do 3 m ewentualnie 3,30
- Bardzo delikatne szczytówki. Jest to kwestia na której szczególnie mi zależy.
- Paraboliczna praca tak aby spokojnie holować ryby na przyponie 0,08 mm
- No i najgorsze czyli cena. Jako iż planuje zakup dwóch kijów nie mam zamiaru tu szaleć. Myślę że ceną jaką mogę na to przeznaczyć to 400-450 zł za sztukę.

Bardzo proszę o jakieś sensowne propozycje. I najlepiej modele które ktoś posiada albo widział w akcji. Wim że na forum jest wiele naprawdę zaawansowanych wędkarzy dlatego zgłosiłem się właśnie do Was.

Pozdrawiam Filip

Offline Wędkarz gruntowy

• Nowy użytkownik
  • *
    • Wędkarstwo Feederowe
Odp: Wybór pickera do delikatnego łowienia
« Odpowiedź #1 dnia: 18.10.2016, 22:15 »
A zapomniałem dodać, że ewentualnie rozmyślałem nad kijkami takimi jak:

Daiwa Windcast Picker
Shimano Aeros Picker
Preston Mini Series F1 9' Carp

A poza tym nie mam zielonego pojęcia co jeszcze można brać pod uwagę.

Online zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #2 dnia: 18.10.2016, 22:19 »
Może ten Trabucco Precision XT Pro Picker 270 - 35 gr. Wiele osób go posiada. Myślę, że będzie dobry :)
Zbyszek

Offline Wędkarz gruntowy

• Nowy użytkownik
  • *
    • Wędkarstwo Feederowe
« Odpowiedź #3 dnia: 18.10.2016, 22:27 »
Muszę die zainteresować tym modelem. Teraz obczajam inne opcję. Ale niestety wszystko o wiele droższe. A może ktoś miał styczność z kijem Rive R F6 Feeder Light 11 Ft. Z tego co wiem niestety, nie ma akcji nawet zbliżonej do parabolika.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #4 dnia: 18.10.2016, 22:46 »
A ja dam po raz kolejny swojego Mistralla X-Treme 2,7 m do 30 gr :) paraboliczna akcja, cena przystępna ok. 80 zł i przyprawiająca o zawał (jak to jeden z posiadaczy kija napisał) sygnalizacja brań :) Kupiłem z myślą o wiosennych zasiadkach i już nie wypuściłem kija z ręki, tak mi się nim świetnie macha.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18.10.2016, 23:09 »
Windcasta miałem w ręku. Rzeczywiście delikatny i miękki.
Piszesz. że do łowienia białorybu. Tylko w rzece, czy wodzie stojącej. To dość istotne.
Rozpiszę się trochę... Początkowo wędkując w rzece na pickera, starałem się używać możliwie najdelikatniejszych szczytówek. To były wędki przerabiane "samoróbki". Wstawiałem tam początkowo szczytówki jak "igiełki". No i z biegiem czasu, a bardziej doświadczenia, doszedłem do wniosku. że to zła droga. Szczytówka, a ogólnie cała wędka z końcowym montażem (!), nie ma wcale pokazywać najdelikatniejszych brań, tylko powodować (możliwie) skuteczne samozacięcie.
Moje obecne zestawy, są zdecydowanie bardziej masywne od tych których używałem na początku przygody z pickerem 10-12 lat temu.
Zaznaczam, że moje rady dotyczą wyłącznie łowienia w rzece.
Zupełnie brak mi doświadczenia z DS w wodach stojących.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 18.10.2016, 23:24 »
Ja Ci polecę Trabucco Precision XT Pro Picker 2,7 lub Mikado Black Draft Picker 2,7, lub 3,0 (tę wersję mam).
Trabucco posiada cieńszy blank, ale wydaje mi się, że Mikado to większa parabola.
Mikado mam, a Trabucco wiele razy widziałem w akcji, ale nim jeszcze nie łowiłem (ma go mój częsty kompan na wyprawy).
Cenowo się mieszczą w przedziale, są miękkie i mają czułe szczytówki (Mikado trochę grubsze).
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #7 dnia: 18.10.2016, 23:40 »
Mi Drapieżnik sprowadził Garbolino Precision. Nie bardzo przetestowany, bo na Wiśle łowiłem na feedery, ale liczę, że w nowym sezonie troszkę na niego połowię.
Pozdrawiam
Mirek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 19.10.2016, 00:16 »
Windcast picker Daiwy to nie jest kij o akcji parabolicznej. Jesli już miał bym oceniać, to ewentualnie semiparabalik.
Co do Rive.Czytałem recenzję, Jeśli wolno mi wstawić link to proszę niżej. Jeśli nie, moderator usunie.
http://www.fishingfanatics.pl/wedka-rive-r6-test-bojowy/   I na pewno będzie bardziej pod parabolę niż Windcast.
Arek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #9 dnia: 19.10.2016, 01:30 »
Do łowienia białorybu standardowych rozmiarów z użyciem przyponów 0.08 mm w zupełności wystarczy semi-parabolik z delikatną częścią szczytową (dodajmy od razu, że wśród klasowych pickerów powolnych klusek uginających się po rękojeść szukać próżno). Jeżeli chodzi o delikatność/czułość tipów, pickery z tipami 1/4 - 3/4 oz w zestawie oferuje np. MAP i Garbolino. Z wędek łatwo dostępnych w Polsce na uwagę zasługuje Preston Competition Pro Super Light Feeder 9', do którego w razie potrzeby można dokupić ultralajtowy tip.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 19.10.2016, 05:24 »
Ultralight Braid Browninga. Szczytówki 0,5  0,7  i 1,0 oz, taka tańsza Sphera. Mega czuły, moja kochana Daiwa D Fish - super cena. Jest tego pełno.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 19.10.2016, 05:33 »
Modus słusznie zauważył tę rzecz odnośnie akcji. Firmy produkują kije, które jeżeli mają czułe szczytówki, to ich akcja jest 'odpowiednia'. Zadaniem kija jest łowić, skutecznie, nie zaś się uginać zgodnie z życzeniem łowiącego. Parabolik - semiparabolik. A co to za różnica? A pod jaką ryba ma się tak uginać? :D

Nie czarujmy się, raczej każdy kij jest robiony tak, aby łowić ryby do kilku kilogramów. Aby ją złowić, musi się odpowiednio uginać. Zaufajmy więc producentowi - jeżeli ma bardzo czułe szczytówki to i kij ma swoje odpowiednie właściwości... :)
Lucjan

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 19.10.2016, 19:55 »
Mam Garbolino Precisiona 3 m. Łowiłem nim prawie całe lato, przyjemna wędka. Myślę, że trzydziesty metr to takie maksimum wygodnego rzucania. Ma trzy szklane szczytówki wszystkie ładnie dopasowane.
Odnośnie długości jakie sobie założyłeś, zrezygnował bym 2,7 jest za krótka do takiego łowienia 3 m to takie minimum.
Trzeba brać pod uwagę rzucanie zestawu.Łowi się różnymi długościami przyponu, niekiedy trzeba założyć 50 czy 60. Jeśli dodamy jakieś trawy za plecami albo siedzimy na stromym brzegu, jest wtedy problem z wygodnym zarzucaniem.

Offline Kruszak_78

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #13 dnia: 19.10.2016, 21:07 »
Ja mogę polecić i Garbolino Precision i w wersji 2,7m i w wersji 3,0m. Łowiłem tymi pickerami w tym sezonie i złego słowa nie powiem, ładnie się nimi zarzuca jak i holuje rybki. Akcja wędek można by powiedzieć jak w Garbolino Maxim Carp, co prawda Maxima nie miałem w ręku ale naoglądałem się filmów autorstwa Lucjana gdzie używa Maxim Carp i wydaje mi się, że jest identyczna. Max odległość do zarzucania (celnego) 40 m, stosuję koszyki do metody Preston Lager 30g.
Mogę jeszcze polecić Trabucco Precision XT Pro Picker 2,7 m - też na niego wędkowałem w tym sezonie i powiem, że byłem miło zaskoczony tym kijaszkiem odnośnie wyglądu jak i akcją. Wędzisko nie jest kluchowate, ale pracuje na całej długości, blank jest smukły, ogólnie bardzo dobrze wykonany.
Na wyżej wymienione pickery złowiłem kilka karpików 5+ i żaden z nich nie miał problemów z holowana rybą.
Także polecam i Garbolino i Trabucco, ale wyboru musisz dokonać sam :D.
Pozdrawiam!

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #14 dnia: 19.10.2016, 21:37 »
Jeśli to ma być picker na wodę stojącą, to może być pełny parabolik np. Browning Commercial Bomb. Natomiast jeśli chcesz łowić na rzece, to musi być wędka bardziej sztywna, bo kije typu bomb się nie nadają. Będziesz miał problem z zacinaniem ryb. Wtedy lepiej jest wybrać kija o akcji szczytowej, ale o głębszym ugięciu. Polecam Colmic Next Adventure 3,0 lub 3,3 m. Są też 3,6 i 3,9 m jako dwuelementowki. Prawdziwa poezja - szybka akcja, pełne ugięcie i bardzo dużą czułość.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki