Autor Wątek: Waggler - precyzyjne gruntowanie  (Przeczytany 53844 razy)

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Waggler - precyzyjne gruntowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 25.01.2015, 20:40 »
To czy srucina zagłebia się w muł jest często spowodowane niewłaściwym postępowaniem wędkarza po rzucie zestawu . Powinno sie rzucać dalej niż mamy zamiar łowić a potem podciągnąć zestaw z wyczuciem i spowodować opad przynęty i ciezarków na naprężonej żyłce.Wtedy śrucina sygnalizacyjna nie zagłebi się w muł. Oczywiście opisuję sytuację gdy mamy zamiar łowić z dna
Pozdrawiam - Gienek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 25.01.2015, 21:12 »
Średnia masa ziarna kukurydzy z puszki to 0,4 grama.
Śruciny sygnalizacyjne zwykle zakłada o wiele lżejsze (Nr 8 - Nr 4), czyli od 0,07 do 0,177 grama.
Nie powinna taka śrucina aż tak zapadać się w muł.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 25.01.2015, 21:39 »
Ja w ty sezonie łowiłem takim zestawem dodam woda 5-7mb
Cztery sruciny 0,5 gr 80cm do kretlika
oliwka przelotowa 1gr  60 cm zabezpieczona stoperem
jedna srucina 0,5 gr 40 cm od kretlika
W tym momencie splawik 1 cm nad powierzchnia
srucina sygnalizacyjna 0,2 gr zaraz nad kretlikiem
kretlik
Przypon 30 cm
łowilem caly sezon praktycznie na taka kombinacje srucina powoduje ze splawik jest na rowno z powierzchnia jeden kij
sygalizacja po polozeniu sruciny na dnie jest 1 cm nad powierzchnie
branie piekna lufa w góre rybka w tempo zapieta
na drugim kiju rozwiazanie srucina sygnalizacyjna 15 cm od haka
w razie chorych bran kombinacja jak pisalem wczesniej
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 25.01.2015, 21:43 »
Co do kuku inna powierzchnia falowanie itp krotko mowiac inaczej opada
a srucina mimo lzejszej wagi wpada w mół jak pocisk
to moje zdanie być moze jest inaczej
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #19 dnia: 25.01.2015, 22:13 »
Co do kuku inna powierzchnia falowanie itp krotko mowiac inaczej opada
a srucina mimo lzejszej wagi wpada w mół jak pocisk
to moje zdanie być moze jest inaczej
Jasne, może też tak być.

Głębokość, jaką podałeś i sam fakt, że nastawiasz się na większe leszcze - to wszystko wymaga trochę cięższego zestawu.
Można by pomyśleć o sygnale w kształcie walca (style). Kiedyś używałem takich z Sensasa.
Myślę, że u Ciebie by się mógł sprawdzić taki zestaw, na jaki łowi leszcze Bogdan Barton

Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 25.01.2015, 22:22 »
Testowalem
mam te style jakos mnie ten zestaw nie przekonal
fakt jest taki ze tez grasuje w glebszych rejonach jeziora tak jak bogdan
lowilem na 12 gr , 10, 8 , 6
ale teraz krece sie w rejonach 3,4,5 gr max
kij 4,2 zyla gł. 0, 18 leci jak trzeba przy tych gramaturach zachowuje chociaż troszke finezji
co rok staram sie wiecej finezji wprowadzac poprostu zabawa z cholu jeszcze kijek do 20gr i hol takiej 2 , 3 , 4 kilowej rybki to jest to
na poczatku myslalem ze nie zejde oojizej 6 gr se wzledu na prady ale teraz jakos tomw sobie przezwyciezylem i lowie tak jak pisalem dosc leko a gleboko
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 25.01.2015, 22:27 »
Co do bogdana zestawu on lowi na dnie ilowym nawed na styku gorki z podstawa czesto wpomina otym w swoich filmach
U mnie z racji naaplywowego jeziora ten mół jest w konstystencji galarety i dopiero po kilku latach troszke osiada a z racji w ostatnich czestych powodzi caly czas jest bardzo miekki i z tad problemy
z zestawem a konczac na dywanach zanetowych
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 25.01.2015, 22:49 »
Ja bym uzależniał zawsze wagę spławika od głębokości. U Bogdana Bartobna łowiąc na 10 metrach nie bawiłbym się w 3 gramowe spławiki. Minimum dwa razy tyle, i zalezy jeszcze jaka fala jest i wiatr.

Co do wyważania - to śrucina SSG jest najlepsza. Zwykłe gruntowmierze są zbyt ciezkie. Nie da się nimi dobrze zarzucać, zaś ze śruciną jest to łatwe. Do tego nie fałszują pomiaru poprzez zapadanie się w mule.
Przy tyczce natomiast jest inaczej. Gruntuje się majac zestaw spuszczony w idealnym pionie i wręcz 'czuć' dno. Śrucina tutaj zbyt wolno opada, mozna ewentualnie sprawdzić na koniec o ile poprawić całość.
Inna sprawa, że przy wagglerze pomyłka przy gruntowaniu o kilka centymetrów nie jest taka zła. Brania są widoczne, jest opad...

Co do samego gruntowania - ja zawsze mam co najmniej jedną śrucinke (nr 4) - którą zdejmuje podczas gruntowania. Daje to czytelniejszy pomiar. Najlepiej byłoby robić to bez niczego na żyłce...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #23 dnia: 25.01.2015, 22:59 »
Nie mam doświadczenie w takiej wodzie.
Na wodach, na których najczęściej wędkuję, jest twardy żółty piach i głębokość do 2 metrów.

Tutaj rzeczywiście może być problem z precyzyjnym wygruntowaniem z kija.

Jeśli antenka jest bardzo czuła (np. cieniutka wstawka węglowa), można by wygruntować samą przynętą. Np. ziarnem kukurydzy. Choć tutaj też nie wiadomo na ile to ziarno wejdzie w muł. Z drugiej strony i tak nie mamy wpływu na to, czy ziarno zatrzyma się na powierzchni mułu, czy też nie. Ale antenka powinna pokazać kiedy ziarno oprze się na mule.

Co do samego gruntowania - ja zawsze mam co najmniej jedną śrucinke (nr 4) - którą zdejmuje podczas gruntowania. Daje to czytelniejszy pomiar. Najlepiej byłoby robić to bez niczego na żyłce...

Właśnie też tak kiedyś mi się wydawało. Ale doszedłem do wniosku, że pomiar jest dokładniejszy przy całkowitym docelowym obciążeniu zestawu.
Oczywiście, czytelność jest lepsza przy pustej żyłce, ale czytelność - jak się okazuje - nie oznacza dokładność.
Jak pisałem wyżej, zależy czy mówimy o dokładnym pomiarze odległości od gruntu do powierzchni, czy też o pomiarze rzeczywistego zachowania się kompletnego zestawu w środowisku wodnym.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 25.01.2015, 23:42 »
Ja omijam problem gruntowania w najprostszy wg mnie sposób - po prostu zawsze łowie spławikami przegruntowanymi . Obciążenie rozłożone tak że gdy wszystkie śruciny wiszą w toni - spławik tonie. Gdy podniosę grunt że ostatnia śrucina dotyka dna - wtedy widzę końcówkę antenki . Ta śrucina jest zaraz przy pętli przyponowej więc do haczyka jest 30cm , to spokojnie wystarcza by zestaw był czuły
Pozdrawiam - Gienek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #25 dnia: 25.01.2015, 23:59 »
No tak, w taki wypadku masz uproszczone zadanie :)
Ja lubię łowić na różnego rodzaju przegruntowane zestawy :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #26 dnia: 28.08.2015, 22:25 »
Postanowiłem odświeżyć temat po obejrzeniu co ma do powiedzenia na temat gruntownie pan Tomasz Horemski. Jedyna wada to dodatkowa wędka, ale wygruntowanie łowiska w 10 sek to fajna sprawa
Na filmie od 10:45
https://YouTu.be/gOYffYX7Wo4
Marcin

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #27 dnia: 06.10.2015, 20:29 »
Ostatnio trafiłem na problem podczas gruntowania zestawu.
Najpierw dobrałem sobie obciążenie tak żeby spławik był idealnie wyważony. Łowiłem spławikiem Drennana Crystal Insert Loaded chyba 2 gr. Chciałem wygruntować łowisko za pomocą śruciny sygnalizacyjnej nr. 6 która była około 10-15 cm od haka. Ustawiłem grunt większy niż jest w tym miejscu i powoli zmniejszałem i tak zmniejszam zmniejszam i nagle po kilku rzutach spławik przestał się wynurzać. Na początku myślałem, że jest po prostu za mały luz na żyłce, ale wysnucie z kołowrotka nic nie dało. Później postanowiłem, że ściągnę dwie śruciny numer 6 z głównego obciążenia i dodam cięższą śrucinę przy haczyku. Spławik raz tonął raz się wynurzał, nieważne jaki grunt ustawiałem. Co to mogło być?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 07.10.2015, 00:46 »
Jak dla mnie wodorosty :D Często przypon zawiesza sie na nich i spławik daje inne wskazania niż powinien. Użyj większego ciężaru wtedy, on powinien pewniej sięgać dna. Jeżeli łowisz dalej od brzegu, to może byc to też nierówne dno, często sa jakieś dołki, bruzdy, zatopione gałęzie itp.
Lucjan

Offline MATCH 2000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Wędkarstwo to moja pasja
« Odpowiedź #29 dnia: 07.10.2015, 15:59 »
Witam.Opiszę mój sposób gruntowania,dodam że łowię ze spławikiem przelotowym.Moje spławiki są tak dociążone że kiedy obciąża je nominalny ciężarek to antenka wystaje z wody 3cm(na gładkiej wodzie),kiedy pojawi się falka to spławik przytapia się(w zależności od falki czasem widać tylko 0,5cm. antenki).
Grunt wymierzam tak jak kol.Druid tzn. na styk,tak że kiedy gruntomierz oprze się o dno to antenkę widać max.0.5cm. lub równo z powierzchnią wody.
Kiedy zdejmę gruntomierz to spławik podnosi się i przynęta jest ok.3cm.nad dnem.Dno oczywiście nie jest równe i czasem w trakcie łowienia koryguję grunt +- 1-2 cm.
Teraz gruntomierze.Robię je z oliwki 2gr.Wyjmuję rurkę igielitową,w otworek wkładam gwózdek,delikatnie mocuję w imadełku częścią kulistą do góry i spiłuję tak że zostaję tylko stożek.Wyjmuję gwózdek,w otworek od strony szczytu stożka przewlekam podwójnie cieniutki drucik.Od dołu odginam króciutkie wąsiki(ok.1mm.) i przyklejam kostkę z twardego styropianu(można przykleić korek) i jest oryginalny gruntomierz tylko mniejszy niż te dla tyczkarzy.
Tak gruntuję od ponad dwudziestu lat,łowię w różnych warunkach,i jak widać na fotkach efekty mam.Polecam spróbować,może ktoś się do tego sposobu przekona.