Autor Wątek: Czy duża/stara ryba daje ikrę gorszej jakości?  (Przeczytany 11686 razy)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Racjonalna TAK jak najbardziej ale właśnie racjonalna obecnie to w 90% przypadków C&R
Duża ryba -> dużo ikry -> dużo małych rybek ->więcej ryb a jak wyłowi się największe sztuki to karłowacenie murowane jak chyba u wszystkich gatunków na Ziemi

Tak powinno być.
Dla wędkarzy nowoczesnych ,czy myślących zachowanie C&R jest normalne.
Niestety  PZW "nakładło" wędkarzom do łbów tezę że "Stara ryba daje ikrę gorszej jakości" i mamy to co mamy.PZW traktuje wody jak spiżarnie.
Zarybić ,poczekać aż podrośnie i wyłapać.
Niektórzy wędkarze myślą identycznie ,bo przeczytali w WW z lat 80-tych wywiad z jakimś ichtiologiem opłacanym przez PZW o "ikrze gorszej jakości"

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy duża/stara ryba daje ikrę gorszej jakości?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.10.2016, 19:04 »
Czytałem WW w latach osiemdziesiątych ale nigdy nie przeczytałem takiego artykułu o "Stara ryba daje ikrę gorszej jakości"choć zabierania ryb nie popieram.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.10.2016, 19:10 »
Stasiu, ja też dawno temu gdzieś czytałem te brednie. A dawno temu było tylko PZW i ich prasa.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #3 dnia: 20.10.2016, 19:19 »
Od razu stara, a ile czasu rośnie ryba?
Ostatnio oglądałem zwierzenia wedkarskie o kleniach i poszukałem info
Po 10 latach osiąga ok 30 cm.  Ile ma rosnąć do 60 cm?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #4 dnia: 21.10.2016, 03:44 »
Pierwszy raz słyszę o tej głupiej opinii, że stara ryba daje ikrę gorszej jakości. Tak na logikę i w zgodzie z moją wiedzą to właśnie duże ryby są gwarancją tego, że potomstwo będzie miało "skłonności" do osiągania dużych wymiarów. Stąd pomysły wprowadzania wymiarów po osiągnięciu których ryba ma być chroniona.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 21.10.2016, 07:08 »
Davidzie, a "stamtąd" opory, by tego wymiaru nie wprowadzać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 21.10.2016, 09:34 »
Panowie, tutaj ichtiolodzy opierają się na badaniach, ale chodzi raczej o rybę hodowlaną. W pewnym sensie przenieśli to na grunt wędkarski, tłumacząc też dlaczego 'niepożądane' są większe ryby - 'słabsza ikra' raz, w przypadku drapieżnika duże straty (na konferencji PZW naukowcy określili metrowego szczupaka jako wielkiego szkodnika). Jakoś w UK wielkie mamuśki się rozmnażają i wszystko gra, w Polsce oczywiście naukowcy z IRŚ sa tak do przodu z badaniami, że wyprzedzają innych o epokę, więc na pewno Brytole nie robią dobrze :D Jest powód, alby walić wszystko w łeb, nie stosować górnych wymiarów. Zarybiać non stop, kupując materiał z ośrodków, gdzie pracują ichtiolodzy. To jakby bronienie swoich stanowisk pracy...

Dla mnie sprawa jest prosta. To natura. Po to takie ryby osiągają takie rozmiary właśnie - aby jak najlepiej dopasować się do środowiska i do zadania jakim jest kontynuacja gatunku. Większa ryba to większa ilość ikry przede wszystkim! To nie człowiek, że rodzi się jedno dziecko, większe albo mniejsze - tutaj wielkość samicy jest proporcjonalna do ilości jaj. W polskich warunkach to chyba bardzo ważne, zwłaszcza, że tarło naturalne w wodach PZW jest z roku na rok coraz słabsze i bardziej zakłócane (choćby zarybieniami).

Ichtiolodzy z IRŚ od lat walą nam ściemę, walcząc o sieciowanie wód. Nie chcą wędkarskiej gospodarki, chcą rybackiej. Z uporem maniaka. Jesteśmy najgorszym krajem w Europie jeżeli chodzi o jakość wód, właśnie dzięki takiemu wypaczonemu spojrzeniu na rzeczywistość. Chłopaki realizują program wyżywienia narodu, jakbyśmy byli Koreą Północną, nie zauważyli chyba, że czasy się zmieniły. Bolenie w Auchan to chyba już pokaz idiotyzmu, z jakim mamy do czynienia w Polsce.

Teraz ważniejszą rzeczą jest sport i rekreacja, zdrowie, turystyka wędkarska. Nie żarcie jakim jest niewymiarowy szczupak, czy ościsty leszcz. Nie czarujmy się, w Polsce brak ludzi, co potrafiliby spojrzeć na to zagadnienie szerzej. Mamy do czynienia z naukowcami, co nie znają się na rzeczy, nie znają trendów, oczekiwań społeczeństwa. Bo na rybactwie się znają - ale to nie jest obecnie priorytet. Nie rozumiem dlaczego nie można się skupić i na rybactwie i na wędkarskim zagospodarowaniu wody. Niestety - polscy naukowcy tutaj są w lesie. Nie potrafia łowić ryb i nie wiedzą, że teraz karpiarstwo jest na fali, feeder, nowoczesne techniki. Wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie. Ale zamiast podążać za trendami i dopasowywać się do potrzeb społeczeństwa, mamy gości co dopasowują wszystkich do swoich, przestarzałych i niedziałających wizji.

A najlepszym dowodem jak dobrą politykę prowadzi IRŚ jest stan mazurskich jezior. Obraz nędzy i rozpaczy!
Lucjan

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #7 dnia: 21.10.2016, 11:54 »
Czytałem WW w latach osiemdziesiątych ale nigdy nie przeczytałem takiego artykułu o "Stara ryba daje ikrę gorszej jakości"choć zabierania ryb nie popieram.
Nie wiem w jakich latach był taki artykuł,ale był na pewno.I to nie tylko ichtiolodzy ale "sławy" Polskiego wędkarstwa powiązane z PZW wypowiadały się w tan sposób.Nie pamiętam nazwisk ale jakiś "czołowy "spinningista czy ktoś.
Nawet pamiętam na forum wękuje.pl rozgorzała kiedyś dyskusja w tym temacie, Jędrek  i Janusz mogą pamiętać.
Ściąłem sie strasznie z dziadkami ( i nie tylko) którzy przytaczali artykuły  z Wiadomości Wędkarskich.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 21.10.2016, 21:29 »
Wydzieliłem nowy wątek z innej dyskusji.

Jeśli chodzi o gorszy materiał biologiczny dużych ryb, to tutaj pan ichtiolog i prezes zarządu PZW w Poznaniu o tym wspomina -> https://youtu.be/cGOaFRRkRMI?t=170 (ustawiłem czas w linku).
Pozdrawiam
Mateusz

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21.10.2016, 21:39 »
Ja tylko sprostuje- nie duża ryba, ale stara. Jest to potwierdzone nie tylko badaniami, ale tez i obserwacjami.
Pewnie z tego powodu, ze nie jesteś w stanie określić wieku ryby po wyglądzie. Wszechmocni zabezpieczyli swoje działania, pisząc duża.

Zegar biologiczny tyka i nic go nie zatrzyma.
Mateo z racji wykonywanego zawodu, pewnie to potwierdzi.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 21.10.2016, 21:48 »
I co z tego zapytam.
W jaki sposób określono gorsza jakość? Czy mniej procentowo wylęga się z niej narybku? Bo nie sposób nie docenić tego, że ryba w naszych warunkach przetrwała  aby osiągnąć taki rozmiar. Ten materiał genetyczny jest bezcenny. Drugą sprawą jest to, że mimo mniejszej wylęgalności  (nowe słowo) jaj jest dużo więcej. Ryba produkuje ikrę na bieżąco. Nie jest smakiem, który genetyczny materiał rozpłodowy "nosi" cały czas że sobą.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #11 dnia: 21.10.2016, 22:04 »
Oddzielenie wartości przyrodniczej od wartości gospodarczej daje właśnie takie efekty. Nie wiem zresztą czy oddzielenie a może raczej pomieszanie i złe ustawienie priorytetów. Nikogo nie interesuje ile czasu rośnie ryba. Kupujesz tuszke płoci 20 cm znaczy się ryba mogła jakieś 23-25cm. Żeby taka urosła trzeba ok 10 lat. A źyje 15-18. I weź to napisz na etykiecie w sklepie. Tak, właśnie zjadłeś starą rybę. ;)

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21.10.2016, 22:11 »
Czy duża/stara ryba daje ikrę gorszej jakości?
- Nie :)
Poza tym duże ryby mają większe doświadczenie choćby dotyczące odpowiednie miejsca złożenia ikry.
Drobiazg, np. szczupaka czasem wyciera się w bardzo płytkich miejscach, które czasem wysychają, przed wykluciem się narybku.
Duże stare ryby są potrzebne i kropka.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21.10.2016, 23:49 »
Czy duża/stara ryba daje ikrę gorszej jakości?
- Nie :)
Poza tym duże ryby mają większe doświadczenie choćby dotyczące odpowiednie miejsca złożenia ikry.
Drobiazg, np. szczupaka czasem wyciera się w bardzo płytkich miejscach, które czasem wysychają, przed wykluciem się narybku.
Duże stare ryby są potrzebne i kropka.

Oj zdziwiłbyś się jak metrowe szczupaki wycierały się w rowach gdzie pół grzbietu im wystawało.

A co do ikry "starych" ryb: widział ktoś śmierć ryby ze starości? ;)
Dobra duża ryba daje dużo dobrej ikry bo przekazuje swoje geny do rośnięcia następnym pokoleniom.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22.10.2016, 01:20 »
No zdziwiłbym, bo nigdy tego nie widziałem ;)
Pewnie że to możliwe, w generalnie małej i płytkiej wodzie. Ale w głębszej to bardzo rzadkie. Twierdze to na podstawie własnych wieloletnich obserwacji. Na moich starych Odrach przed laty było ogromnie dużo szczupaków. Te wielgachne nie chciały się trzeć w płyciutkiej 20-30 cm wodzie.
Poza tym, metrówki zazwyczaj trą się nieco później. (śledzie tarły się już około 2 tyg. po zejściu lodu)

Także mój ojciec opowiadał o łapaniu szczupaków na oczko w latach 60-tych. Właśnie w rowach. Trafiali czasem szczupaki tak około 5 kg. Ale większych w zasadzie nie było. 90% były to sztuki do kilograma.

Tarło dużego szczupaka, to nie tylko trochę inne miejsca, ale i nieco późniejszy termin.
Podobnie jest w przypadku dużej płoci. Tylko że duża płoć trze się wcześniej od mniejszej...