Autor Wątek: Czy duża/stara ryba daje ikrę gorszej jakości?  (Przeczytany 11655 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Czy duża/stara ryba daje ikrę gorszej jakości?
« Odpowiedź #30 dnia: 22.10.2016, 09:34 »
Z mojej strony zmierza do udowodnienia, wyprowadzenia z błędu - że stare ryby są w pełni wartościowymi tarlakami. :)

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22.10.2016, 10:13 »
Fajnie. Ale to forum wędkarskie. Nie forum hodowców ryb.
Lepiej niech nad tym zagadnieniem głowią się rybacy ;)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 22.10.2016, 10:19 »
Też jestem stary, ale "trzeć" mi się chce :D
Zbyszek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #33 dnia: 22.10.2016, 10:23 »

Zbyszku na co czekasz, do boju :) :) ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 22.10.2016, 10:26 »
;D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22.10.2016, 12:35 »

Zbyszku to nie chodzi o chciejstwo ;) Bo i mi tarcie w głowie :P Ale czy natura jeszcze pozwoli :)
Nie ujmując nikomu witaloności O:)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 22.10.2016, 12:42 »
Może inaczej - jak długo pozwoli :)
Zbyszek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 22.10.2016, 13:08 »
Dokładnie :-[

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 22.10.2016, 15:05 »
Fajnie. Ale to forum wędkarskie. Nie forum hodowców ryb.
Lepiej niech nad tym zagadnieniem głowią się rybacy ;)

Co nie zabrania mi się wypowiadać w tej kwestii ;)

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 22.10.2016, 18:06 »
Pewnie. Tylko gdzie nas te dewagacje zaprowadzą ? ;)
My tu będziemy rozważać, czy stara ryba jest dobra czy nie, Czy warto wypuszczać itd..
A choćby na moim podwórku, prywaciarz przymierza się do przejęcia jeziora Liwno. Chwilowo zachwaszczonego, ale wspaniałego jeziora. Z ogromnym potencjałem. Jeziora które jest dosłownie legendą nawet wśród grona zagranicznych wędkarzy.
Wiadomo co planuje. Zrobić drugi burdel z karpiami. (bo jeden malutki o powierzchni około 2ha już ma).
Zarypać jezioro kilkoma tonami karpia. Zrobić drugie Jarosławki i kasować 200 stówy za dobę. Wiadomo że wprowadzi obowiązek no kill, mata. itd. I nikt z nim dyskutować nie będzie. Albo akceptujesz warunki, albo spadaj.
Ok.
Ale naprawdę szkoda czasu na dysputy o gorszej jakości ikry u starych ryb. Są zdecydowanie inne priorytety.
Moim zdaniem.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 22.10.2016, 21:43 »
Grzegorz, bez urazy, ale każdy ma inne priorytety. Jeden musi kupić wędkę, drugi planuje wyjazd na ryby, a trzeci potrzebuje spławika.
Dobrze to ująłeś moim zdaniem - Bo moim zdaniem było sprostowanie stwierdzenia  duża a stara.

Wydaje mi się, że jest to ważne w dalszych dywagacjach na ten temat, bo jeśli przeczytasz moje wypowiedzi do końca - pewnie będziesz wiedział, o co mi chodzi ;)

A co do prywaciarza, pewnie mu się to uda, gdyż w za biurkami PZW zasiadają te same pasibrzuchy, co twierdzą, że to ryba duża jest słabym materiałem genetycznym.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #41 dnia: 22.10.2016, 22:28 »
Myślę, że nie do końca można odnieść ten proces do rozmnażania człowieka.
W organizmie kobiety zapładniana jest pojedyncza komórka jajowa.
Ryba składa do kilkuset tysięcy ziaren ikry na kilogram masy ciała (w zależności od gatunku).
Trzeba też wziąć pod uwagę, że niepełnosprawne larwy, narybek podlegają szybkiej eliminacji w warunkach naturalnych. Selekcja naturalna. Osłabiony i chory osobnik staje się łatwym łupem drapieżników. Z tym w populacji współczesnego człowieka nie mamy do czynienia. Jest wręcz odwrotnie - staramy się za wszelką cenę ratować życie każdego płodu, o ile nie zagraża on bezpośrednio życiu matki.

Mirku, a gdyby tak pozostawić ryby samym sobie, to jak myślisz, one zniszczyłyby swój gatunek, bo dziadki się "bzykają"?
Może chodziłyby po rybich domach komisje robotniczo-chłopskie (zapewne leszcze i karasie srebrzyste) i zakazywałyby rybim dziadom seksu?

No właśnie. Dlatego też pozostawienie ryb samym sobie wcale nie musi skutkować gorszymi populacjami.
Jednak zachwianie równowagi w łańcuchu pokarmowym, zanieczyszczenie środowiska - to wszystko może mieć niekorzystny wpływ.

Zupełnie inaczej podchodzą do tego hodowcy, którym zależy na specjalnych wartościach hodowanych osobników. Te wartości niespecjalnie muszą nas, wędkarzy, interesować.

Należy zwrócić uwagę na wypowiedź pana ichtiologa w przytoczonej wcześniej debacie. Wspomina on, że prowadzone są badania nad jakością ikry starszych pstrągów. Skoro prowadzone są badania, to znaczy, że nadal nie do końca wiadomo w jakim wieku ryby poszczególnych gatunków zaczynają produkować znamiennie gorszą ikrę. Nie wiadomo jaki spadek jakości jest wyznacznikiem dla hodowcy, nie wiadomo jak definiuje się jakość ikry i gdzie w badaniach stawia się punkt odcięcia.
Czy szczupak o długości 85 cm (taki był kiedyś górny wymiar u nas w okręgu) produkuje znamiennie gorszej jakości potomstwo, które zagraża populacji całego szczupaka??
Skoro takie badania dopiero zaczyna się wykonywać, to podejrzewam, że nieprędko (o ile to jest w ogóle możliwe) poznamy konkretne długości (a może lepiej wiek?) ryby określanej mianem starej, a raczej starej i nie jarej lub starej i groźnej :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #42 dnia: 22.10.2016, 22:31 »
Pięknie :-*

:thumbup:
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #43 dnia: 22.10.2016, 23:20 »
Ja dodam jeszcze jedną rzecz.

Ten kit o słabym tarle jest po to dokładnie, aby przekonać ludzi do słuszności zabijania większych ryb przez rybaków, jak też po to, aby udowadniać słuszność zarybień, odłowów pozyskujących tarlaki i prowadzenia na szeroką skaleń produkcji materiału zarybieniowego. Ichtiolodzy z IRŚ w ten sposób jakby pokazują jak są  bardzo potrzebni, jak strzegą razem z rybakami polskich wód.

Model brytyjski wyraźnie pokazuje, że to bzdury. Takie szczupaki są wielkie i mają się dobrze. Łowisko Chew Valley, to zbiornik z wieloma osobnikami o wadze 20 kilogramów, takie 10-15 kilo to tam częsty połów. To jest szczupakowe niebo. Wiecie, jak tam się dostaje wejściówki? Raz w roku, otwierają linię telefoniczną. Wtedy można zabukować jakiś dzień, pozostający wolny. Bierze się to co jest, bez gadania, jak się uda połączyć :)
Fachury z IRŚ jak zaczęliby bronić szczupaka w tym łowisku, to po kilku latach obrony sieciami sztuki 10 kilogramowe byłyby rzadkością, po kolejnych kilku 5 kilówki. I szczupak byłby uratowany :D :D :D

Lucjan

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 23.10.2016, 02:22 »
Niezależnie od zrozumienia tematu przez niektórych Kolegów, pozostaję na swoim.

Czyli dobrymi tarlakami są ryby młode (według mojej wiedzy najlepsze są samce 3-5 l i samice 4-6 l), czyli te przystępujące do pierwszego i dorosłe, zdrowe przystępujące do kolejnego tarła (stąd wymiar ochronny).

Natomiast duże i stare – doświadczone ryby – są cenne wędkarsko (na wędce). Jedne i drugie winniśmy chronić.
Tyle że, ochronie bezwzględnej muszą być poddane ryby które jeszcze do tarła nie przystąpiły, natomiast ochrona ryb starych winna być kontrolowana. Nie mówię żeby zabijać, po prostu przewozić do zbiorników dla łowców okazów. Płać dodatkowo niezależnie od opłaconej karty i łów, bo będzie taki proces kosztowny.

Wiem z doświadczenia, jakie spustoszenie robią duże ryby w szczególnie małych zbiornikach. A duży drapieżnik typu szczupak, nie daj Boże – sum, to tragedia dla jego dzierżawcy i wędkarzy.

Mateusz. Twój punkt widzenia ma sens. Słabe ryby po prostu będą pokarmem i tak się dzieje w przyrodzie. Ale ktoś, kto narybek produkuje do handlu  do zarybiania na to sobie pozwolić nie może. Musi postępować tak, by produkt był najwyższej jakości.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław