Autor Wątek: Zimna woda - jakie przynęty, jakie zanęty stosujecie....  (Przeczytany 16895 razy)

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Zimna woda - jakie przynęty, jakie zanęty stosujecie....
« Odpowiedź #15 dnia: 24.10.2016, 14:50 »
Ciekawe, że Anglicy mówią o chlebie jako o przynęcie na zimę. Pewnie dlatego, że ludzie zaczynają karmić kaczki...

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.10.2016, 14:57 »
cyt."łowię na PZW, więc to są rzeczywiste wyniki" - o co kaman - nie rozumiem .... ktoś z nas łowi wirtualnie....
Znowu ktoś myśli, że na komercji ryby same wpadają na haczyk :facepalm:
Dla mnie komercja to łowienie w akwarium, ale jest to moja prywatna opinia.
Sztuką dla mnie jest złowienie ryb na PZW, gdzie każdy łowi praktycznie na to samo.
Tutaj rodzi się pytanie w mojej głowie: jakie masz szansę na złowienie ryby stosując tradycyjne przynęty, gdzie reszta wędkarzy łowi tak samo - czy głównym czynnikiem jest tutaj szczęście ?
Czy nie lepiej łowić na inne przynęty, testować, próbować ?

Kto tak napisał ? Prosiłbym o nie wtykanie cudzych słów w moje.

cyt."Dla mnie komercja to łowienie w akwarium, ale jest to moja prywatna opinia.
Sztuką dla mnie jest złowienie ryb na PZW, gdzie każdy łowi praktycznie na to samo.
Tutaj rodzi się pytanie w mojej głowie: jakie masz szansę na złowienie ryby stosując tradycyjne przynęty, gdzie reszta wędkarzy łowi tak samo - czy głównym czynnikiem jest tutaj szczęście ?
Czy nie lepiej łowić na inne przynęty, testować, próbować ?"

Nie wiem gdzie łowisz , jak łowisz , na co łowisz - ale jak wszyscy łowicie na to samo i tak samo po co rzucacie wędki nie lepiej jak jeden złowi , potem drugi przychodzi złowi ... i tak w kółko jak w przysłowiowego marynarza.... i co za ostrzedność w wydawaniu kasy na przynęty i zanęty ....

A tak na poważnie czasem nie rozumiem o co kaman chodzi piszącemu post ... ale tłumaczę sobie w duchu wędkarze w PZW to nad ludzie są kosmitami i mają nadprzyrodzone zdolności - w sumie sam łowie na PZW - i nawet jakąś rybke uda się złowić ... czyli mam moc ... w końcu mam na imię Maciej - a jak słyszałem najlepszy wróżbitą jest wróżbita Maciej...

Ale zakręciłem koło - i to wszystko dzięki koledze z forum.... na PZW ryby siedzą i zawijają sreberka i biorą na to samo ..... aj głupi tacham torbe z przynętami ..- po co ...  :-X 8) :facepalm:
Maciek

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 24.10.2016, 14:58 »
Pinka i ochotka :)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 24.10.2016, 15:18 »
Znowu ktoś myśli, że na komercji ryby same wpadają na haczyk :facepalm:
Kto tak napisał ? Prosiłbym o nie wtykanie cudzych słów w moje.

To jak argumentujesz to, że komercja to "akwarium"?
Łowisz na takiej z przeźroczystym brzegiem, że widzisz ryby?

Komercja to woda z rybostanem bardziej zbliżonym do naturalnego niż większość wód PZW.
Nie chciałbym żebyś umniejszał moje wyniki tylko dlatego, że nie uprawiam masochizmu łowiące na PZW.
Jak jadę na ryby to żeby mieć szansę coś złowić, a nie wyrzucać zanęty i przynęty do wody bez ryb (równie dobrze mogę wrzucić je do kałuży).
Poza tym czy na pewno każdy na PZW łowi tak samo i na to samo? Nie ma ludzi łowiących na metodę, koszyk, sprężynę? Każdy używa tych samych przynęt? Nie ma pelletu, kulek, ziaren, robaków?

Nie róbmy z PZW niewiadomo jakich  elitarnych wód na których łowią "prawdziwi wędkarze".
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #19 dnia: 24.10.2016, 16:25 »
Łowiąc w tym akwarium nie raz widziałem jak wędkarze schodzili o kiju (też się do nich niestety zaliczam) więc bajki jakoby na komercji ryby wychodziły na brzeg same to mity ;)
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #20 dnia: 24.10.2016, 16:31 »
Ja jadę z glina i ziemia plus dodatkowo ochotka i pinka oraz 10-15% zanęty. Czasami dowilzam woda z dodatkiem atraktora ochotkowego. Nece na Odrze kulami, a koszyczkiem na robaki podaje pinke z niewielką ilością zanenty. MMM nie sprawdza się u mnie wogole mimo wielokrotnych prób. Szukam glebszych miejsc ze spokojnym nurtem.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #21 dnia: 24.10.2016, 18:18 »
Panowie temat jest  o zanetach na zimne wody a nie różnicach między wodami PZW a komercja. Proponuję założyć oddzielny temat i niech każdy się wypowie w tej kwestii.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #22 dnia: 24.10.2016, 19:24 »
A uzywal ktos takich: http://sklepdrapieznik.pl/sklep/1855-zanety-zimowe-gotowe ?
Czy to juz bardziej specyfik do lowienia pod lodem?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 25.10.2016, 10:17 »
Ja jadę z glina i ziemia plus dodatkowo ochotka i pinka oraz 10-15% zanęty. Czasami dowilzam woda z dodatkiem atraktora ochotkowego. Nece na Odrze kulami, a koszyczkiem na robaki podaje pinke z niewielką ilością zanenty. MMM nie sprawdza się u mnie wogole mimo wielokrotnych prób. Szukam glebszych miejsc ze spokojnym nurtem.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
:thumbup: :beer: Ja dość często w zimnym okresie stosuję płociową Lorpio czarną. Ma ona jeden mankament. Cholernie zachodzą ręce i wiaderko.
Arek

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 25.10.2016, 14:50 »
Dzisiaj  sprawdziła mi się SB kryl i jako przynęta SB Ozing Cheesy Garlic. Łowię na tą przynęte pierwszy raz i bardzo się zaskoczyłem. Około 30 leszczy 35-50cm i to na wodzie PZW.Łowiłem na metodę jedną wędką a druga na trupka pod sandacza - niestety na drapieżnika nie miałem brania .Leszcze wynagrodziły mi tą niedogodność :)

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #25 dnia: 25.10.2016, 15:43 »
Ja wczoraj ćwiczyłem komercję Jarosławki. Z racji poniedziałku i pogody miałem cały zbiornik dla siebie. I powiem tak nie było łatwo. Ryb mnóstwo a brań zero. Rzucałem na klip w punkt przez 40 minut i zero efektu mimo zmian przynęt. Założyłem mały podajnik Guru hybrid, pellet coppens, przynęta Rinngers waffters czekoladowy i zacząłem robić tak zwany zegarek, czyli rzuty co 10 minut od lewej do prawej na różnym dystansie co zaowocowało 10 karpiami. Ryba prawie w ogóle nie przemieszczała się po zbiorniku i trzeba było ją bardzo aktywnie szukać. Co do kolegi mówiącego, że łowienie na komercji jest proste nagram kiedyś film :) Ostatnio podczas paru wypraw na Jarosławki na małym zbiorniku wspólnie z Robertem łowiliśmy średnio po około 15 ryb w przedziale 3-9 kg a reszta wędkarzy w liczbie około 8 złowiło może dwa małe amury. Tak więc na pewno nie jest to miejsce , że ryby same wychodzą na brzeg i pytają się do której siatki wejść :) Bardzo lubię łowić na komercji z paru powodów:
1. Są ryby :)
2. Jest to idealne miejsce do testowania sprzętu , zanęt i przynęt.
3. Jeśli nie bierze to znaczy, że robię coś nie tak i nie wstrzeliłem się z zanętą ,przynętą itp. i mam możliwość eksperymentowania oraz doskonalenia swojej techniki, aż wstrzelę się w gusta ryb.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #26 dnia: 25.10.2016, 16:58 »
:thumbup: :beer: Ja dość często w zimnym okresie stosuję płociową Lorpio czarną. Ma ona jeden mankament. Cholernie zachodzą ręce i wiaderko.

Pewnie barwnik. Swego czasu (żeby nie personalizować) firma Piotrusia Pana dodawała do gliny sadzy. Szkoda, że wiadra i hoboki nie potrafią mówić.

Ze swojej strony polecam zanętę Turbo Black MVDE, ale ponieważ jest ona dość ciężka, dobrze jest rozrabiać ją z inną, np. Secretem.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 25.10.2016, 17:08 »
Ciężka mi pasuje. Dziękuję za radę. :thumbup: :beer:
Arek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #28 dnia: 25.10.2016, 17:25 »
Arku, do tego garstka pieczywka czerwonego fluo (najlepiej Trapera, z uwagi na kolor), koniecznie zmielonego w młynku do kawy, na 2 "pstryki"  ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 25.10.2016, 18:05 »
:beer: Kupuję fluo Trapera. Lorpio, jest dla mnie zbyt mętne w kolorze.
Arek