Autor Wątek: Feeder oraz kołowrotek na wody stojące do 600 zł, 3-3,30 m  (Przeczytany 11951 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Feeder oraz kołowrotek na wody stojące do 600 zł, 3-3,30 m
« Odpowiedź #75 dnia: 27.10.2016, 22:04 »
Wędki są genialne, z kołowrotkami już tak kolorowo nie jest. Ja od siebie mogę polecić M.A.P Carptek 4000fd acs za mniej niż 50 fuli, naprawdę solidne kręciołki do feedera. Godne uwagi są tez kołowrotki Matrixa Aquos. Ale czy są warte cenny? Gdzie za +/- 200 zł możemy nabyć solidną Daiwe Ninja. A za cenneAquosa możemy dostać shimanowskiego dl. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28.10.2016, 18:24 »
Od kwietnia tego roku mam kręcioła Drennan S7 Carp Method Feeder BR i bardzo go lubię, na tyle, że zamówiłem drugi ale coś nie może do mnie dotrzeć od dwóch miesięcy :)
Najpierw powiem Ci co w nim lubię: płytkie szpule, fajny nawój żyłki, prace hamulca, jego gabaryty i ta składana korbka :) jak to już nazwałem niejednokrotnie 'prostota i finezja'
Nie powiem Ci nic o jego bebechach i trwałości, mam go nie długo i dopiero jak wyślę go na 'przegląd' coś będę mógł się dowiedzieć o jego zużyciu. Nie wiem co jest ale przycichło to 'tyrkotanie' podczas wybierania żyłki na wolnym biegu :/  No i cena   :/  ja dałem €60 i po zakupie innego kręcioła z tej pułki cenowej i 'macaniu' innych stwierdzam że powinien być tańszy.
Preston'a nie mam, ale wielokrotnie macałem i pierwsze odczucia to tak jak by ciężko kręciły - suche czy coś takiego. I znowu ta cena :/   -30 -40% i pewnie bym już miał jakiegoś w 'stajni' :)   O Korum'ach wiem tyle, że wędkując z kolegą z forum Vido, którego to był nowy nabytek nie robił - Wow. A na rynku wtórnym widzę je za bardzo niskie ceny a i tak nie idą jak świeże bułeczki.
Kije z GB :)  kręcioły :/
Takie moje odczucie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Widzę, że coś się nauczyłeś :thumbup: za opis - szczery i rzetelny

P.s.
Czekam na sprostowanie w innym wątku

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 28.10.2016, 18:53 »
Ja się ciągle uczę ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #78 dnia: 28.10.2016, 21:16 »
I ten MAP i Aquos mi się podobają. Może i nie są warte swojej ceny, ale są takie jakieś, jakby to powiedzieć.... ''inne'', a to mnie przyciąga. To jest po prostu chęć, żeby mieć coś innego, co nie jest tak często spotykane. A cena też nie jest jakaś z kosmosu, więc można się takim pobawić i cieszyć jeżeli będzie wyciągał rybki ;-) Chyba bardziej ten Matrix by mi odpowiadał.

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 28.10.2016, 22:15 »
I ten MAP i Aquos mi się podobają. Może i nie są warte swojej ceny, ale są takie jakieś, jakby to powiedzieć.... ''inne'', a to mnie przyciąga. To jest po prostu chęć, żeby mieć coś innego, co nie jest tak często spotykane. A cena też nie jest jakaś z kosmosu, więc można się takim pobawić i cieszyć jeżeli będzie wyciągał rybki ;-) Chyba bardziej ten Matrix by mi odpowiadał.
M.A.P chyba carpteki jak i starszą wersję z rynku wycofali ale jest coś  jak M.A.P ACS 3000/4000 (Kuzyn Xitana,Lancera,Vento itp.) ale wyposażony w genialny klips. Ale znowu można go dostać znacznie taniej i pod inną nazwą tylko z okrągłym klipem.

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 28.10.2016, 23:11 »
Właśnie czytam o tym MAP z klipem acs. Zarąbista sprawa! Oglądałem o tym filmiki, jest to dużo bezpieczniejsze rozwiązanie dla nieogarniętych i zbytnio podniecających się osobach gdy weźmie duuża ryba, mogących zapomnieć w takim momencie o klipie (mówię o sobie 8)). Jestem praktycznie zdecydowany na ten kołowrotek, tylko wytłumaczcie mi jedną sprawę, bo nie mogę do tego dojść ::) Czy przy zarzucaniu, nie ma problemu, że żyłka się wyhaczy z klipa?

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 28.10.2016, 23:38 »
Przy rzutach nigdy mi się to nie zdażyło. Kilka razy podczas zacięcia i podczas początkowej fazy ściągania  przy luźnym hamulcu, żyłka mi się wypięła z klipsa. Ale byly to sytuacje sporadnicze, ja osobiście polecił bym w razie wypadku użyć markera do żyłki.

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 28.10.2016, 23:50 »
Podczas zacięcia mówisz? Czyli jakby po zarzuceniu, nie ściągałeś już żyłki, tylko tak odkładałeś wędkę, że... (nie wiem jak to powiedzieć :facepalm:), no że ten klip był jakby ''ostatni'', i za nim już nic nie było nawinięte.... Rozumiem, że tylko w takim wypadku mogło się wypiąć, tak? Boże drogi... A mama mówiła, czytaj chociaż te lektury do szkoły, żebyś potrafił się potem wysłowić :facepalm:

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 29.10.2016, 00:20 »
Nie wiem, jak to wytłumaczyć inaczej. Patent ma  taką wadę, że o ile podczas rzutów żyłka z niego nie wyskakuje, tak już w kilku sytuacjach, gdy nie zrobimy zapasu żyłki (np podczas zatapiania itd.), ma ona tendencje do wyślizgiwania się z niego przy najmniejszym ruchu szpuli (luźny hamulec przy zacięciu, minimalny odjazd). Lepiej nie potrafię tego wytłumaczyć, w dodatku jestem trochę wstawiony.

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 29.10.2016, 00:31 »
Spoko, luzik ;) :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #85 dnia: 29.10.2016, 03:50 »
Właśnie czytam o tym MAP z klipem acs. Zarąbista sprawa! Oglądałem o tym filmiki, jest to dużo bezpieczniejsze rozwiązanie dla nieogarniętych i zbytnio podniecających się osobach gdy weźmie duuża ryba, mogących zapomnieć w takim momencie o klipie (mówię o sobie 8)). Jestem praktycznie zdecydowany na ten kołowrotek, tylko wytłumaczcie mi jedną sprawę, bo nie mogę do tego dojść ::) Czy przy zarzucaniu, nie ma problemu, że żyłka się wyhaczy z klipa?

Ja źle robiłem, teraz rozumiem jak zarzucać aby nie był wypinek. ACS to podwójny klip - oprócz normalnego ułożenia masz jeszcze to nacięcie. Podczas zarzutu załóż klip jak się to robi normalnie,a jak już podajnik/zestaw jest na dnie, to wtedy wypnij go i załóż na wcięcie. Trochę to kłopotliwe, ale dobre w niektórych sytuacjach, jak na przykład nocki. Najlepiej jest zaznaczyć żyłkę markerem za klipem, na wypadek jego wypięcia.

Polecam jednak naukę zarzucania z zapasem. Trzymaj po zarzucie wędkę w pionie, i nie pozwól jej opaść, niech amortyzuje wszystko blank, zaś koszyk opada po łuku. Ja z cofaniem się uzyskuję nawet 6-8 metrów zapasu do klipa, i raz na dziesięć brań żyłka dochodzi do klipa, wypinać mi się zdarza zaś go kilka razy w roku.
Lucjan

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 29.10.2016, 11:17 »
Dokładnie, chcę opanować takj sposób rzucania, wydaje się to bardzo rozsądne.
Co do tego klipa, mówisz, że dopiero po zarzuceniu, przekładasz żyłke w to bezpieczne wycięcie. Ale przecież, skoro już ją tam przełożysz i tak wyholujesz rybę, to w takim ułożeniu na klipie zostanie z nawiniętą żyłką. Czyli już następny rzut trzeba wykonać z żyłką w tym bezpiecznym miejscu, tak? Bo przy zwiniętej żyłce, nie da rady już przełożyć w ten normalny klip.

Chyba, że robi się tak, że po wyciągniętej rybie, rzuca się w innym kierunku, aby dojść do klipa i przełożyć żyłke w ten normalny klip, po czym znowu ściągamy i zarzucamy w poprawne miejsce. Ale to by było dziwne, bo po tym rzucie i tak znowu zakładamy żyłke na ten bezpieczny klip. Chyba, że to dokładnie na tym polega, ale jeżeli tak, to serio to kłopotliwe. W takim wypadku chyba jednak nabęde tego matrixa aquosa i po prostu będę starał się pamiętać o tym, że w razie co, trzeba palcem jakoś wyhaczyć. :D

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 29.10.2016, 13:17 »

Ja źle robiłem, teraz rozumiem jak zarzucać aby nie był wypinek. ACS to podwójny klip - oprócz normalnego ułożenia masz jeszcze to nacięcie. Podczas zarzutu załóż klip jak się to robi normalnie,a jak już podajnik/zestaw jest na dnie, to wtedy wypnij go i załóż na wcięcie. Trochę to kłopotliwe, ale dobre w niektórych sytuacjach, jak na przykład nocki. Najlepiej jest zaznaczyć żyłkę markerem za klipem, na wypadek jego wypięcia.

Polecam jednak naukę zarzucania z zapasem. Trzymaj po zarzucie wędkę w pionie, i nie pozwól jej opaść, niech amortyzuje wszystko blank, zaś koszyk opada po łuku. Ja z cofaniem się uzyskuję nawet 6-8 metrów zapasu do klipa, i raz na dziesięć brań żyłka dochodzi do klipa, wypinać mi się zdarza zaś go kilka razy w roku.
O to mi chodziło dzięki za sprecyzowanie.:thumbup:. Ja tylko żałuje że pozbyłem się swoich starych acs 4000 tych ze złotymi wstawkami. I ostatnio  dwóch  tych nieco nowszych. Mam wyrzuty sumienia, bo jak za tą kasę naprawdę nie było się do czego przyczepić w nich. Serie P o ile do matcha i pickera bym sam wziął.Tak już do feedera bym sięgnął po coś innego.