Autor Wątek: Budowa stawu rybnego  (Przeczytany 7981 razy)

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Budowa stawu rybnego
« dnia: 15.11.2016, 09:41 »
Witam szukam pomocy, przy budowie stawu z wodą stałą. Chciałbym wybudować staw komercyjny nowoczesny i nie do końca wiem jak to powinno być profesjonalnie zrobione. Jaka głębokość, czy kłaść rury i na przykład fontanny na środku. Jak z odpływami i innymi rzeczami takimi jak areatory. Bardzo proszę o pomoc, zostawiam swój numer tel. 503127884. Za każdą pomoc z góry dziękuję.

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Budowa stawu rybnego
« Odpowiedź #1 dnia: 15.11.2016, 10:04 »
Nowoczesny, co masz na myśli? ;)
Oczywiście warto by był jakiś areator - w przypadku gorącego lata może pomóc w utrzymaniu ryb.
Głębokość zależy głównie od tego jakie gatunki chcesz tam mieć? Wiadomo jak będzie głęboko to ryby lepiej zniosą zimę :)

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 15.11.2016, 10:12 »
Marek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 15.11.2016, 11:53 »
marioiewa:
Napisz więcej szczegółów:
- dla jakiej grupy wędkarzy ma być łowisko
- jakie ryby planujesz mieć
- jakie duże łowisko
- jaki region Polski
- itp.
;)

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15.11.2016, 12:03 »
Papiery powiedzmy mam załatwione, miejsce też - jakieś 2 ha. Pieniądze też już są. Teraz szukam kogoś, kto mi podpowie jak to wszystko zrobić żeby miało ręce i nogi, począwszy od wykopania do łowienia.

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #5 dnia: 15.11.2016, 12:06 »
Przeczytaj co e-Mario napisał, to są naprawdę istotne informacje. Szczególnie 'dla jakiej grupy wędkarzy ma być łowisko' - czy to ma być sportowe z zasadą C&R czy może takie gdzie rybę złowiona sprzedajesz.

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15.11.2016, 12:07 »
Region Górny Śląsk. Dla wszystkich wędkarzy. Ryba myślę: karp, szczupak, okoń, karaś, lin, sum, itp.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 15.11.2016, 12:10 »
Nie chce Ciebie wystraszyć ale jeśli ma być nowoczesne to dla mnie półdzikie. Pewnie dopłata z Unii idzie :)  najważniejsze to chyba wielkość, zaplecze oraz możliwość dojazdu z pobliskich miast.
Gdybym wygrał w totka kumulację to bym chyba zainwestował w coś takiego; staw przedzielony kilkoma wyspami z jednej strony łowisko sportowe z wszelkim wygodami a z drugiej dzika woda z dużą i bardzo dużą rybą oczywiście wszystko oddzielone podwodnymi śluzami. ;D
A jakaś bliższa lokalizacja, miasto ?
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15.11.2016, 12:17 »
Bardziej chciałbym uzyskać odpowiedź jak utrzymać czystość wody w takim stawie z wodą stałą, jak odprowadzać wodę, jak filtrować, czy robić osadnik i czy woda będzie cały czas, czy będę musiał " wiadrami nosić" :P :P i jak napełnić taki staw ???

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15.11.2016, 12:21 »
Potrzebuje kogoś kto się konkretnie zna i przyjdzie i podpowie tu zrób tak tu wykop tak tu taka głębokość tu takie rośliny tu ma spływać woda i tak dalej może kogoś polecicie konkretnego albo gdzie się mogę udać po pomoc. Z góry dziękuję.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #10 dnia: 15.11.2016, 12:23 »
marioiewa, wydaje mi się, że odpowiedzi na tego typu, dosyć fachowe zagadnienia, udzielić Ci mogą fachowcy. Osoby, które zajmują się hodowlą ryb czy też posiadają własne łowiska komercyjne. To jest forum typowo wędkarskie, więc uzyskasz raczej odpowiedzi związane z kierunkiem, wizją, opiniami typowo wędkarskimi. Poszukaj w okolicy gdzie mieszkasz, podjedź nad jakiś staw hodowlany, komercyjny i porozmawiaj z właścicielem.
Grzegorz

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15.11.2016, 12:31 »
Nie wydaję mi się, żeby ktoś kto ma staw komercyjny pomógł bo to konkurencja, ale jak by ktoś znał taką osobę do polecenia to chętnie zapłacę za taką pomoc.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #12 dnia: 15.11.2016, 12:35 »
Na pytanie jak napełnić staw 2 ha przy założeniu 1,5 m średniej głębokości nikt nie da Ci odpowiedzi. Przy założeniu 1,5 m średniej głębokości potrzebujesz 30 000 m3 wody.
Nie wiemy jaki jest poziom wód gruntowych, czy w pobliżu przepływa jakaś rzeczka strumyk itp. Również niewiadomą jest podłoże (piach czy glina). Nie wiemy, czy woda będzie po napełnieniu odpływać ze stawu czy do niego napływać (kierunek filtracji). Jednym słowem temat rzeka.
Jeśli chodzi o czystość wody, to tu duże znaczenie będzie miał stan gatunkowy rybostanu. Im więcej karpia tym woda bardziej mętna. Głębokość stawu i występowanie podziemnych źródeł też nie są bez znaczenia.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #13 dnia: 15.11.2016, 12:56 »
 marioiewa:

Matchess ma rację. Napisz w okolicy, którego miasta planujesz założyć staw. Może znajdziemy kogoś kto ma komercję, zna się a nie będziecie dla siebie konkurencją. I wtedy On Ci pomoże i udzieli kilka odpowiedzi. Ja sam znam 4 takich ludzi dość dobrze. Inni koledzy też.
;)

Offline marioiewa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15.11.2016, 13:45 »
Okolice Knurowa i Rybnika.