Kolego ja bym szukał przyczyn w zanęcie. Może te najbardziej wyszukane- na bazie mączek rybnych oraz pellety są teraz poprostu mniej skuteczne. To co sprawdzało się jeszcze miesiąc temu teraz zawodzi.
Przerabiałem ostatnio to samo co ty, zresztą moi znajomi też. Zamieniliśmy zestawy na zwykłe koszyki, w nie zwykła zanęta spożywcza, przypon ok. 50 cm, na haczyku mięcho. Wtedy dopiero zaczęliśmy łowić. Metoda na mojej wodzie od ok. 2 tyg. nie daje ryb. Koszyki co innego. Pozdrawiam.
Podstawową sprawą jest dopasowanie się do ryb. Zanęty na bazie mączek są wysokokaloryczne i mogą zbyt mocno sycić. Więc to nie jest tak, że nie działają - trzeba je rozcieńczyć. Polecam ziemię z kretowiska lub bełchatowską, którą dodajemy do miksu i sprawiamy, że jest mniej pożywny.
Druga rzecz to przynęty. Ryby o tej porze roku lubią lub wolą mięsne przynęty. Pellety to nie jest mięsna przynęta! Przynajmniej tak do końca. Dlatego często robaki zadziałają o wiele lepiej. I tutaj jest pies pogrzebany. Wielu wędkarzy uważa, że Metoda nie działa. Nie, ta działa tak samo dobrze, dobór zanęty, wielkość podajnika, przynęta - jest tutaj kluczem. Spróbuj koniecznie białych robaków zrolowanych, tak aby się nie ruszały. Ja używam przyponów gotowców z Kamasana, które skracam do 10 cm. Te przypony są mega, sam hak jest bardzo ostry i świetnie zacina. Łowię na niego także i karpie na komercji:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/haczyki-z-klasycznymi-przyponami-oraz-z-gumka/19069-przypony-kamasan-animal-30cm-roz-12-018mm.htmlPanowie, Metoda zimą lub u jej progu wymaga zmian. Trzeba szukać ryb, zmniejszyć wielkość podajnika, obniżyć kaloryczność miksu, próbować różnych przynęt, na czystej wodzie wizualnych (fluoro, pop up'y, zrolowane białe, kukurydza itp.) Także lżejszy podajnik działa lepiej, gdyż robi mniejszy plusk i nie płoszy tak ryb. Nie wierzę, że nagle Metoda nie działa a działa koszyk. Pomyślmy, co sprawdza się innym i się dopasujmy

Zgodzę się, że dżokers zacznie robić grę, i to dużą. Jednak to nie zestaw tutaj jest skuteczny, ale zmieniają się przynęty i zanęty które decydują o skuteczności całości.
Nie łówmy tak jak latem i nie spodziewajmy się takich samych wyników