Autor Wątek: Proca z metalowego sitka kuchennego  (Przeczytany 13828 razy)

Offline romo72

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 16
Odp: Proca z metalowego sitka kuchennego
« Odpowiedź #30 dnia: 27.11.2016, 15:26 »
Założyciel tematu jest pilnie proszony o jeszcze jeden rzut oka na tytuł wątku ;)

Nie rozumiem tego.
Proca z sitka metaloego ? :)
Czy polski wędkarz musi tworzyć takie badziewie ?
Przepraszam, ale ja dosadny jestem i nie widzę korzyści w stalowej procy, a i zysk nijaki jak o finanse chodzi, bo przecież za przesyłkę gumy i koszyczka trzeba zapłacić, jak również za sito i jego cięcie.
Proca tego typu kosztuje : http://lowisko.net/proca-do-przynet-deli-caty-2-drennan.html
Można taniej z drewna procę zrobić i wentyl założyć.
Przykre, że dalej wędkarze w Polsce takie pomysły mają, a zanęty kupują drożej niż proce i te podpórki z aparatów fotograficznych.
A bułkę zmieszać z płatkami owsianymi i pęczakiem oraz glistę wyjąć spod krawężnika, nie łaska :)
Pellety, atraktory i dumbelsy... w pupciach się poprzewracało :)
To oczywiście żart z mojej strony i tylko taka chwila zadumy jak to pisał Luk : Dokąd dążysz (zmierzasz ) wędkarzu ?

Tomek ,a tak zapytam zrobiłeś coś kiedyś sam?To naprawdę cieszy.

Romek

Mnie cieszy nawet zawiązanie samodzielnie haczyka, choć gotowe zawiązane można kupić.
Jednak kupiłem ostatnio gotowe z przyponami bo jestem ślepy, stary, wygodny  i mi się nie chce :D
Majstrowałem więcej w czasach PRL jak Adam Słodowy, bo niczego nie było.
Teraz kupuję nie wychodząc z domu...takie nudne czasy nastały :)

No to wiesz o co chodzi z majsterkowaniem,tym bardziej powinieneś to zrozumieć i docenić,że w tych czasach gdzie wszystko jest komuś chce się jeszcze kombinować :Drkowaniem.A koszty można zredukować praktycznie do zera ,oczywiście jeżeli masz znajomych w szpitalu(chodzi o gumy),koszyk zrobisz sam(robiłem),pozostaje tylko sitko(które można cichaczem "ukraść" żonie,jeżeli mamy) ale jest zawsze opcja zrobienia z pręta ze stali nierdzewnej i gotowe.Słodowych nie brakuje i to jest ważne .że komuś chce się główką ruszyć.

Offline WarsawAngler

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 27.11.2016, 15:27 »
Tono Ty tego nie rozumiesz bo mieszkasz w największej dzielnicy Warszawy - Sosnowcu :D ;D ;D ;D :P :P :P :P :P :P :P

Czep się Gliwic :D
Spotkamy się na targach w tej "dzielnicy Warszawy", to paczkę zanęty kupię u Ciebie i masz ją wysypaną na głowę w gratisie :D
Zrozumiałem żart i jakoś się nie gniewam :thumbup:

Wiem, że własne wykonanie cieszy, wiem, że trudno zdobyte też bardziej cieszy niż ot tak kupione bezproblemowo.
Ale uważam, że proca z sitka jest badziewna i jej koszt to strata czasu, bo moja z Drennana jest piękna pomimo logo na niej umieszczonego i każdy strzał z niej mnie cieszy :)
Mam też do niej gumkę zapasową w zestawie, to raczej długo posłuży.
Dlaczego badziewna ?
Marcin
Feeder Klub Mazowsze

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 27.11.2016, 16:00 »
Używam procy z firmy Guru, ale i również procy handmade. Jestem do niej bardzo przywiązany, mimo, że kosztowała około 5 zł. Troszkę nie rozumiem tej wrzawy, kolega zrobił z sitka, ja z wieszaka. ??? Moja i kolegi to unikaty na łowisku, a taką proce z Guru lub innej firmy ma, co drugi wędkarz.

"Mam też do niej gumkę zapasową w zestawie, to raczej długo posłuży."

Do mojej, to nawet kupię w każdej Aptece ;) 

Robert

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 27.11.2016, 16:03 »
Tono Ty tego nie rozumiesz bo mieszkasz w największej dzielnicy Warszawy - Sosnowcu :D ;D ;D ;D :P :P :P :P :P :P :P

Czep się Gliwic :D
Spotkamy się na targach w tej "dzielnicy Warszawy", to paczkę zanęty kupię u Ciebie i masz ją wysypaną na głowę w gratisie :D
Zrozumiałem żart i jakoś się nie gniewam :thumbup:
Nie ma o co się gniewać a dobry żart tynfa wart :P  proponuje abyś zakupił method feeder fruit power =zapach morwy mnie uspokaja :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline WarsawAngler

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: 27.11.2016, 16:22 »
Używam procy z firmy Guru, ale i również procy handmade. Jestem do niej bardzo przywiązany, mimo, że kosztowała około 5 zł. Troszkę nie rozumiem tej wrzawy, kolega zrobił z sitka, ja z wieszaka. ??? Moja i kolegi to unikaty na łowisku, a taką proce z Guru lub innej firmy ma, co drugi wędkarz.
Też robiłem z wieszaka ale z sitka się nie wygina przy naciągu.
Marcin
Feeder Klub Mazowsze

Offline Tono

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #35 dnia: 27.11.2016, 22:25 »
Proca z sitka jest badziewna , bo się nie wygina jak moja proca Drennana.
Rączka jest "wieśniacka" i tyle na temat z mojej strony.
Nie powielę Twojego projektu, bo jest tandetny, wolałem kupić do pelletu tą procę  http://sklepdrapieznik.pl/sklep/proce-wedkarskie/14697-proca-drennan-team-england-deli-caty-no-2-extra-soft-elastic-mini-pouch.html
Koniec kropka .
Tak uważam i już .

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #36 dnia: 28.11.2016, 04:36 »
Tomku, wszyscy dobrze wiemy, że - jak powiedział Clint Eastwood w Puli Śmierci - opinia jest jak dziura w dupie, każdy ma swoją. Jednak nazywanie tej procy badziewiem jest wielce niesprawiedliwe i niestosowne. Nawet gdyby kolega zastosował gumę z własnych gaci czy kalesonów, nic nam do tego. Wydaje się, że trochę zagalopowałeś się w swoich osądach, bo są one najzwyczajniej w świecie niegrzeczne. Możesz mi wierzyć, jeśli ktoś zacznie tutaj świecić nam w oczy tombakiem, wmawiając jednocześnie, że jest to złoto, będę pierwszym, który rzuci biblijnym kamieniem, nawet świadomie wyceluję we wspomniany wcześniej narząd z dziurą. W tym przypadku będę bronił kolegi, a Ciebie proszę o większą roztropność, rozwagę w formowaniu osądów.

W ramach uzupełnienia dodam, że piszę to z pozycji kogoś, kto w życiu robił nawet... haczyki. Gdy byłem dzieciakiem, nie miałem nikogo, kto byłby zainteresowany kupieniem mi choćby pięciu zasranych haczyków. Robiłem coś z niczego, bo sprawiało mi to radość. Tak było przez lata, nawet wtedy gdy mogłem kupować dobry sprzęt. Dziś, niestety, mam już odruch wymiotny, gdy muszę cokolwiek zrobić samodzielnie. Chyba się zatrułem tym wszystkim. Obecnie jestem zadowolony, gdy kupuję sobie nawet gównianą czapkę wędkarską, mimo że czapek ci u mnie dostatek. Na tyle dostatek, że mógłbym wyposażyć w nie mieszkańców dwóch domów pomocy społecznej. Jednak gdy moją następną czapką będzie taka zrobiona przeze mnie osobiście na drutach, czego nigdy nie uskuteczniałem, to nie życzę sobie, żeby ktoś nazywał ją badziewiem. Będę tolerował jedynie oceny typu: Widziałem ładniejsze, ale skoro grzeje ci dyńkę, twoja sprawa.

Jak zapewne się domyślasz, nie mam zamiaru robić samodzielnie procy - ani z sitka, ani nawet ze złotego czy tytanowego drutu. Już nie. Jednak nikomu tego nie zabraniam, wręcz przeciwnie. Hulaj dusza, sitka nie ma!
Jacek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #37 dnia: 28.11.2016, 06:40 »
Mnie się proca podoba. Jeżeli się sprawdza i strzela to tylko chwalić. Ostatnio proce ostro poszły cenowo w górę, jest to jakaś alternatywa. :bravo:
Grzegorz

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 28.11.2016, 06:41 »
Jacek bardzo słuszna uwaga :thumbup:
Zbyszek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #39 dnia: 28.11.2016, 08:09 »
Jacku, pięknie napisane. :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #40 dnia: 28.11.2016, 08:38 »
Dla mnie ważne jest rękodzieło jako chęć wytworzenia. Cenię ludzi,którzy mają wolę twórczą.
W przypadku "sprzętów" wędkarskich także mam ten okres za sobą, ale nie przeszkadza mi to szanować innych za ich PRACĘ.
Do czego i Kolegów gorąco namawiam :D
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #41 dnia: 28.11.2016, 08:56 »
Proca z sitka jest badziewna , bo się nie wygina jak moja proca Drennana.
...

Ja mam pytanie czy używałeś kiedyś takiej procy? Po twojej wypowiedzi nie sądzę by tak było. Skoro tak to nie masz prawa porównywać tej procy ze swoją bo nie wiesz jak działa.

Inna sprawą jest to, że widełki procy nie powinny się wyginać - więc skoro w Twojej procy się wyginają tzn., że nie jest to zbyt dobry produkt.
Pozdrawiam
Mirek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #42 dnia: 28.11.2016, 09:05 »
Też uważam, ze takie rękodzieło jest OK :thumbup:

Dodam jeszcze jeden aspekt takich wynalazków. Często mogą to być pewne fazy jakiegoś bardziej rozbudowanego lub lepszego patentu, taki projekt przejściowy.
Lucjan

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #43 dnia: 28.11.2016, 09:08 »
Na pewno bywają inspiracją do innych produkcji :)
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline WarsawAngler

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #44 dnia: 28.11.2016, 09:31 »
Dziwi mni tylko że nikt nie zapytał do czego potrzebne mi były rurki antysplątaniowe ;)
Marcin
Feeder Klub Mazowsze