Autor Wątek: Jakie kulki do metody?  (Przeczytany 31244 razy)

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: feeder
Jakie kulki do metody?
« dnia: 29.01.2015, 20:34 »
Chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze ulubione kulki do metody. Jakich używacie rozmiarów kulek,czy pływające czy tonące, jakie macie doświadczenia z kulkami?? Ja osobiście uzywałem i pop up, i zwykłych rozmiar 10 ,mniejszych nie używałem, jeśli warto to dlaczego?(mniejsze). Na pop up łapałem jakieś tam ryby ,ale najlepsze połowy miałem na waniliową kulkę tonącą (festiwal leszczy). Jakie kulki są waszymi ,,kilerami" ?
Krzychu

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
Odp: Jakie kulki do metody?
« Odpowiedź #1 dnia: 29.01.2015, 20:37 »
Kulki uniwersalne to rozmiary 8-10mm, zależne od pory roku, latem owocowe, jesienią, wczesną wiosną rybne,pikantna kiełbasa ... pop-up nie uzywam
Krzysztof

Offline Hein

« Odpowiedź #2 dnia: 29.01.2015, 20:38 »
a widzisz różnice brań przy rozmiarze kulki>??
Krzychu

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 29.01.2015, 21:09 »
to zależy gdzie łowisz, ja na komercji nie łowie, tylko pzw, nie używam dużych rozmiarów. Tak jak pisałem 8-10 mm Pellet 12mm
Krzysztof

Offline Hein

« Odpowiedź #4 dnia: 29.01.2015, 21:13 »
Ok rozumiem ja też łowię na jeziorze akurat nie pzw ,ale to nie komercja , tylko czy widzisz różnicę łowiąc kulką 8mm a 10mm, bo to mnie interesuje właśnie  :) Bo ja używałem tylko 10 a np. czy miałeś tak, że na 10mm nic nie brało a na 8 już tak??
Krzychu

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 29.01.2015, 21:19 »
to juz kwestia, gustu ryb, gatunku jaki tam jest u Ciebie na wodzie.... Musisz próbowac rozmiarami kolorami itp ... przekonasz sie sam, kazda woda ma swoje zasady :) nikt nie jest w stanie powiedzieć u Ciebie bedzie brało na tą i na tą kulke  bo każda woda jest inna i u jednego może brać na Czerwoną kulke truskawkowa 8mm, a u drugiego na pellet truskawkowy 12mm :)
Krzysztof

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #6 dnia: 29.01.2015, 21:41 »
Mój hit zeszło rocznego sezonu to tuti fruti 8mm z sonubaits. Na te kulki świetnie brały mi leszcze, karasie i karpie. Poniżej fota największego smakosza tuti frutii niestety nie miałem wagi fota robiona samemu ale 10kg pękło napewno

Jožin z bažin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 30.01.2015, 08:48 »
Ładny prosiak Kubator! ;)

Co do kulek to do Metody polecałbym przede wszystkim 8, 10 i 12 mm w kolorze czerwonym i o owocowym zapachu. Zółte też są OK. Nie sprawdzają mi się żadne w kolorze czarnym, oraz halibut - kompletna porażka. Halibut świetnie działał na rzekach - myślę, że z miksem jakoś mu nie idzie... Kulki białe to opcja na zimę. Ale już miałem tak kilka razy - nie miałem wielu brań, zamiana na martwe białe i brania były.

Polecałbym kolory - czerwony, pomarańczowy i żółty,latem moga byc to kolory 'wyprane' jak jest zimniej to bardziej rażące. Smaki mięsne lekko ustępują owocowym, pomimo szału na wszystko co z kryla na przykład, kulka mi nie działała tak jak tutti-frutti, pomimo tego samego koloru praktycznie. Teraz jest wiele opcji na rynku... Jestem zwolennikiem 'teorii miękkiej kulki' - i akurat kulki Nasha mi odpowiadają.
Lucjan

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 30.01.2015, 10:22 »
Ja mogę polecić kulki prologic 10mm tonące - ananas i truskawka. używałem też pop-up carp zooma ale nigdy na nie brań nie było.
Tak samo na halibutowe - wydaje mi się że na mulistym dnie najlepsze są owocowe- śmierdzace zapachy giną w mule.
A na komercyjnym łowisku to pellet robin red.

Ostatnio robiłem kulki do metody i na nie też miałem brania-zapach ananas+truskawka-jedyny minus to ze wychodziły za twarde i musiałem je wiercić.

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #9 dnia: 18.09.2015, 18:39 »
Witam.Jestem nowy na forum .Kulki na jakie łowie to polskie LORPIO ,moim zdaniem kulki Piotra nie odbiegają tym angielskim.Wyniki piękne bo na pop-up truskawka i tutti weszły mi na zawodach 4 karpie i nagrodzony za największą rybę jesiotr 8 kg 112 cm a karpik największy 10,700 kg 80 cm :D Kupiłem tezz Drenanna tutti i kraba ,krab dawał rade tutti lepsze od Lorpio

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #10 dnia: 18.09.2015, 18:57 »
Ładny. Trochę na jesiotry polowałem w tym roku - ale bez efektów. Tak samo na amury. U mnie trafił się ROK KARPIA.
Na temat kulek i pelletów, jak łowię na FM zdecydowanie więcej brań mam na pellety - dlatego je preferuję. Na kulki tylko czasami, ewentualnie jak używam zwykłych karpiówek.

Nathaniel:
1. Jak walczył taki jesiotr? W jakiej części Polski takie pływają?
2. Skąd taki oryginalny nick?
;)

Offline Nathaniel

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 18.09.2015, 21:45 »
e-MarioBros jak napisałem wyżej złapałem go na zawodach ,zbiornik komercyjny Oleśnikowa Dolina koło Grójca.Hehe branie miałem o 17:45 a zawody do 18,także rzutem na taśmę wygrałem nagrodę.Taka 8-mka walczy jak 11-ka karp jakieś 15 minut się z nim bawiłem, żyłka główna 0,25 na metodę 35gr, kulka tutti frutti pływająca 10mm Lorpio(ta kulka to mój absolutny killer na komercjach i PZW)przypon Drenanna hak nr.8 0,22 .Jakie to ma odjazdy ,na szczęście już większość zawodników się zwinęła bo pościągał bym chyba wszystkie zestawy z racji małego akwenu(niestety nasze koło organizowało tam zawody pierwszy raz i wyszło jak wyszło)Nick oryginalny tak jak imię mojego synka.Wrzucam tego karpia z tych zawodów.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 18.09.2015, 22:14 »
Ja mam prośbę do kolegów którzy łowili na metodę z użyciem kulek 6, 8 i 10 mm o podanie pełnej nazwy tych kulek  w szczególności tych które w/g was były by dobre na jesień gdyż w pierwszych dniach października br. jak sie nic nie zmieni planuje kilka dni zasiadki na wodach pzw.

Offline Nathaniel

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 18.09.2015, 22:17 »
Ja połapałem ostatnio na Drennan crab&krill ,Lorpio tutti frutti i pelet Dynamite Baits 12 mm Robin Red

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #14 dnia: 18.09.2015, 22:20 »
Sonubaits Drilled Boilies Tutti Frutti 10 mm. Zeszłej jesieni przyzwoicie brały mi karpiki na te kulki.
Pozdrawiam
Mateusz