Autor Wątek: Tyczka Rive 812 - 10 m  (Przeczytany 2591 razy)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
Tyczka Rive 812 - 10 m
« dnia: 20.12.2016, 11:41 »
Panowie, ktoś miał taką tyczkę Rive 812 - 10m? Chcę zacząć przygodę z tyczkami i interesuje mnie ten model bo u Kacpra Góreckiego jest w bardzo dobrej cenie. Ktoś może coś powiedzieć?
Error Team Poland

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Tyczka Rive 812 - 10 m
« Odpowiedź #1 dnia: 20.12.2016, 12:25 »
Andrzeju, ten model to stosunkowa nowość na rynku, przypuszczam, że mało osób miało z nim styczność. W większości osoby łowiące już metodą zestawu skróconego raczej tego modelu nie wybiorą - po prostu jest to mało rozsądna inwestycja - swoje 11 czy 13 mogą po prostu sobie skrócić do odpowiedniej długości. Nowych adeptów takiego wędkowania nie będzie wielu, tych, którzy zakupili te tyczki niestety również. W związku z tym, musisz polegać na informacjach z filmu Kacpra dotyczącego tego modelu (filmu lub artykułu, nie pamiętam już). Możesz zadzwonić też do sklepu Górka i popytać, na pewno udzielą Ci potrzebnych informacji.

Grzegorz

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 20.12.2016, 12:49 »
Może jeszcze w tym tygodniu będę u Niego w sklepie to dowiem się co i jak i pomacam.
Error Team Poland

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 23.12.2016, 11:18 »
miałem w ręku, pomachałem.. Tyczka dosyć ciężka (jak dla mnie), i dosyć sztywna. Jako kanałowa się nie sprawdzi a do cięższego łowienia będzie ok. W zestawie dwa topy. Nie ma topa do kubka. Ja dalej się zastanawiam, bo musiałbym kupić kilka dodatkowych rzeczy do kosza.
Error Team Poland

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 23.12.2016, 11:23 »
Dość ciężka? Ciekawe... Przy tej średnicy i długości powinna być leciutka. Miałeś w ręku inne tyczki, porównywałeś? Może jesteś przyzwyczajony do bata czy normalnej wędki, a to niestety nie te wagi. Tyczki swoje muszą ważyć niestety, długość robi swoje. Mimo to, katalogowo ma ona 640 gram. To nie jest ciężko moim zdaniem. Normalnie tyczki oscylują w granicach 900-1100 gram.

Koszt topu do kubka plus ewentualnie dokupienie innego ma znaczenie. Łowienie tyczką bez topu do kubka jest oczywiście możliwe jednak dla mnie to podstawowy element.
Przewaga tyczki nad innymi metodami to między innymi możliwość prezyzyjnego łowienia. Szkoda by było z tego rezygnować. Spróbuj rozejrzeć się po allegro, olx, forach - może jakąś używkę wyhaczysz w ciekawej cenie, w dobrym packu.
Grzegorz

Offline andrzejm

• Ekspert
Odp: Tyczka Rive 812 - 10 m / Preston MASTERCLASS X1
« Odpowiedź #5 dnia: 23.12.2016, 12:48 »
Matchless , dziękuję za komentarz. No chyba musze się przestawić, to inny typ łowienia. Jako że bardzo rzadko startuję w zawodach nie potrzebuję kija o długości 13m. stąd padł wybór na Rive. Znalazłem jednak jeszcze inną ofertę - Preston MASTERCLASS X1. Jeden top, ale do tego top z kubkiem, jednak niższa waga niż Rive i do tego osprzęt tańszy. Macie jakieś opinie na temat tej mini tyczki?
Error Team Poland

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 23.12.2016, 14:32 »
Również tej tyczki nie znam, trudno cokolwiek na jej temat powiedzieć. To nie będzie z pewnością sprzęt najwyższej klasy, ale też przy tej długości to nie ma znaczenia. Problemy są z reguły z tyczkami 13 metrowymi i dłuższymi, tutaj już jakość i waga są kluczowe. Przy długości 10 metrów wydaje mi się, że każdy sprzęt będzie w miarę wygodny. W przypadku Prestona, może się okazać, że będzie nieco mniej sztywny od Rive, którego stworzono jako bardziej uniwersalną wędkę, również do łowienia pełnym zestawem co tutaj na pewno przełożyło się na sztywność.

Grzegorz

Offline Robert

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.12.2016, 15:12 »
Jako pierwszą tyczkę polecam Maver Strong Arm 12,5m  z 2010r. Waga wędki przy 12,5 930 g a przy 11 około 620 g.
W paku wraz z 12,5 m wędką znajduje się top match 3 składy, top do kubka 2 składy i top karpiowy 2 składy.
Wędkę w takim paku można teraz kupić za 600 -700 zł
Tyczka na 11 m jest lekka, sztywna i szybka możn nią łowić na kanale i jeziorze ale świetnie poradzi sobie na rzece.
Opis wędki http://www.leszcz.pl/relacja.php?id=181